in ,

De ce unii sunt mai buni la stiinte exacte si altii la stiinte umaniste?

Se vorbeste tot mai mult zilele acestea de ๐ญ๐ž๐จ๐ซ๐ข๐š ๐ž๐ฆ๐ข๐ฌ๐Ÿ๐ž๐ซ๐ž๐ข ๐ฌ๐ญ๐š๐ง๐ ๐ข ๐ฌ๐ข ๐๐ซ๐ž๐ฉ๐ญ๐ž ๐š ๐œ๐ซ๐ž๐ข๐ž๐ซ๐ฎ๐ฅ๐ฎ๐ข. E foarte probabil sa fi auzit deja de teoria conform careia creierul nostru este impartit in doua emisfere, fiecare responsabila cu a controla anumite emotii sau abilitati.
E adevarat ca emisfera dreapta este responsabila pentru sarcinile mai creative. Vorbim aici despre recunoastere faciala sau a culorilor, despre exprimarea si citirea emotiilor, despre crearea muzicii, imaginatie, intuitie si creativitate. Pe cand partea stanga a creierului e considerata a fi responsabila cu cifrele, logica si gandirea analitica.
Pur si simplu oamenii nu sunt dotati la fel, iar asta nu are legatura cu nivelul de inteligenta, ci cu configuratia creierului acestora. Insa, pentru ca o persoana sa functioneze corespunzator, cele doua emisfere trebuie sa colaboreze.
Cel mai adesea, fiecare dintre noi a auzit despre creativitate ca fiind asociata strict cu artistii sau cu cei care activeaza in domeniul stiintelor umaniste. Dar este oare adevarat? Ce, marii matematicieni / fizicieni nu au nevoie de creativitate? O, ba da si inca cum! Uita-te la sculpturile lui Brancusi: sunt matematice in designul geometric si eleganta.
Multi dintre marii artisti au folosit in creatiile lor consacrate informatii din stiintele exacte. Cum, va intrebati? Ei bine, unul dintre cele mai cunoscute exemple este chiar marele artist din perioada Renasterii โ€“ Leonardo DaVinci. Considerat un geniu al epocii sale – si nu numai โ€“ mai des mentionat in calitate de pictor, a fost deopotriva un artist si un om de stiinta. In operele sale, DaVinci si-a folosit cunostintele solide din anatomie, inginerie, geologie, botanica, hidrologie si alte domenii. Tocmai abordarea sa complexa a facut ca astazi sa-l tinem minte drept unul dintre cele mai mari talente din istoria artei. Apropo, toate insemnarile si le scria invers, de frica sa nu-i fie furate ideile. Si, poate nu stiai, era dislexic. Si vegetarian.
๐‚๐š ๐ญ๐จ๐ญ ๐š๐ฆ ๐Ÿ๐จ๐ฅ๐จ๐ฌ๐ข๐ญ ๐œ๐ฎ๐ฏ๐š๐ง๐ญ๐ฎ๐ฅ ๐ญ๐š๐ฅ๐ž๐ง๐ญ โ€“ ๐ข๐š ๐ฌ๐š ๐ฏ๐ž๐๐ž๐ฆ โ€“ ๐ž๐ฑ๐ข๐ฌ๐ญ๐š ๐ญ๐š๐ฅ๐ž๐ง๐ญ ๐ฌ๐ข, ๐๐š๐œ๐š ๐๐š, ๐ž ๐š๐œ๐ž๐ฌ๐ญ๐š ๐๐ž ๐š๐ฃ๐ฎ๐ง๐ฌ?
In dictionarul explicativ al Limbii Romane, talentul este definit ca fiind o aptitudine sau o inclinare innascuta intr-un anumit domeniu. Sigur ca exista acest talent โ€“ fie ca el se refera la capacitatea de a invata, de a retine lucruri mai repede sau la o voce mai buna pentru cantat. Asadar, fara doar si poate, notiunea de talent exista. Insa e suficient sa ai talent? Nu prea… caci, din pacate, un talent necultivat este un talent irosit.

๐ƒ๐š๐ซ ๐ž๐ฌ๐ญ๐ž ๐ญ๐š๐ฅ๐ž๐ง๐ญ๐ฎ๐ฅ ๐ฌ๐ข ๐ ๐ž๐ง๐ข๐ฎ… ๐ฌ๐š๐ฎ ๐š๐œ๐ž๐ฌ๐ญ๐š ๐ž ๐ฎ๐ซ๐ฆ๐š๐ญ๐จ๐ซ๐ฎ๐ฅ ๐ฉ๐š๐ฌ?
1. geniul reprezinta cultivarea si exprimarea corecta a calitatilor tale naturale
2. fiecare dintre noi este unic si, de multe ori, โ€žlipsaโ€ unei calitati este o calitate in sine in momentul in care te folosesti corect de acest (aparent) โ€žminusโ€

๐ท๐‘Ž๐‘Ÿ ๐‘‘๐‘’๐‘ ๐‘๐‘Ÿ๐‘’ ๐‘๐‘’ ๐‘–๐‘›๐‘ ๐‘’๐‘Ž๐‘š๐‘›๐‘Ž ๐‘ ๐‘Ž ๐‘”๐‘’๐‘›๐‘–๐‘ข, ๐‘Ž๐‘™๐‘ก๐‘Ž๐‘‘๐‘Ž๐‘ก๐‘Ž… Acum sa lamurim dilema cu talentul. Cum adica, daca nu ai talent, nu poti avea rezultate bune intr-un domeniu? Oamenii tind sa declare ca nu sunt buni la ceva anume din nenumarate motive… stii doar ca suntem buni la scuze:

โ€ข ๐‹๐ข๐ฉ๐ฌ๐š ๐ข๐ง๐ญ๐ž๐ซ๐ž๐ฌ๐ฎ๐ฅ๐ฎ๐ข ๐ซ๐ž๐š๐ฅ
Nu inseamna automat ca nu esti bun la ceva, poate insemna ca nu ai dedicat suficient timp si interes, fie ca e vorba de matematica sau de romana.

โ€ข ๐‘๐ž๐ง๐ฎ๐ง๐ญ๐ข ๐ฉ๐ซ๐ž๐š ๐ฎ๐ฌ๐จ๐ซ
Nici macar marile genii din diverse domenii nu au fost pricepute din prima. Aici intervine elementul cheie โ€“ perseverenta. Vei vedea ca daca vei exersa suficient de mult, daca vei face de exemplu 10 probleme de un anumit tip la matematica, cea de-a 11-a ti se va parea mult mai usoara.

โ€ข ๐๐ซ๐จ๐Ÿ๐ฎโ€™ ๐ž ๐๐ž ๐ฏ๐ข๐ง๐š
Psihologii sunt de parere ca influenta profesorului conteaza enorm in reusita finala. Nu inseamna neaparat ca nu este un profesor bun, poate doar nu exista acea “chimie” intre voi. Hai sa le acordam doar rolul de mentori, de persoane care ne ghideaza si care ne raspund la intrebari.

Ok, poate mai ai si alte โ€žexplicatiiโ€ pentru aparenta ta lipsa de talent… Ce trebuie sa retii, insa, este ca nu e corect fata de tine sa iti pui din start o eticheta. Te asiguram ca, daca vei crede in tine, perseverand, vei afla ce fiinta uimitoare esti!
Nu uita ca Beethoven era surd cand a scris Simfonia a 9-a! Sau ca Einstein pana la 9 ani abia putea pronunta corect o propozitie.
“๐‘๐‘ข ๐‘–๐‘›๐‘‘๐‘Ÿ๐‘Ž๐‘ง๐‘›๐‘–๐‘š ๐‘›๐‘ข ๐‘๐‘’๐‘›๐‘ก๐‘Ÿ๐‘ข ๐‘๐‘Ž ๐‘™๐‘ข๐‘๐‘Ÿ๐‘ข๐‘Ÿ๐‘–๐‘™๐‘’ ๐‘ ๐‘ข๐‘›๐‘ก ๐‘‘๐‘–๐‘“๐‘–๐‘๐‘–๐‘™๐‘’, ๐‘๐‘– ๐‘๐‘’๐‘›๐‘ก๐‘Ÿ๐‘ข ๐‘๐‘Ž ๐‘›๐‘ข ๐‘–๐‘›๐‘‘๐‘Ÿ๐‘Ž๐‘ง๐‘›๐‘–๐‘š ๐‘™๐‘ข๐‘๐‘Ÿ๐‘ข๐‘Ÿ๐‘–๐‘™๐‘’ ๐‘ ๐‘ข๐‘›๐‘ก ๐‘‘๐‘–๐‘“๐‘–๐‘๐‘–๐‘™๐‘’.” – ๐’๐ž๐ง๐ž๐œ๐š

Urmareste noutatile despre activitatile Asociatiei BookLand si pe platformele sociale:
Facebook:

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Avram Iancu – Exista anumite valori pentru care merita sa lupti, merita chiar sa iti risti viata (1)

Avram Iancu – Fiecare dintre noi are ceva unic, care trebuie gasit si dezvoltat (2)