in

LoveLove

De ce visam si la ce ne ajuta?

Te-ai gandit pana acum cum ar fi sa ai superputeri? Sa prezici viitorul sau sa gasesti o solutie pentru orice problema? Daca ti-am spune ca detii deja aceste puteri, ne crezi? Argumentul nostru se rezuma la un singur cuvant: “visele”. Ah, nu intelegi ce legatura au visele cu superputerile tale? Pai atunci ramai alaturi de noi iar in cateva minute o sa afli.

Ce sunt visele?

Carl Jung, fondatorul psihologiei analitice, spunea ca visele sunt mesaje ale subconstientului care iti ofera simbolic, in timpul somnului, o mai buna intelegere a realitatii pe care constientul tau o evita, intentionat sau nu. El spunea ca imaginile din vise dezvaluie ceva legat de tine, de relatiile tale cu ceilalti si de situatiile tale din viata reala.

Sigmund Freud, cel care a dezvoltat domeniul psihanalizei, a explicat visele ca fiind manifestarea celor mai ascunse dorinte si anxietati. El considera ca visele reprezinta dorinta ardenta ca anumite evenimente la care te gandesti intens sa aiba loc cu adevarat. Spunea ca „Visul este calea regala spre inconstient”.

Bineinteles, exista multe alte teorii referitoare la cauzele viselor, insa niciun cercetator nu stie cu siguranta raspunsul. Probabil vom afla cand vom deslusi felul misterios in care functioneaza creierul. Insa, cu sau fara semnificatie, este evident ca avem nevoie de vise pentru sanatatea noastra mentala si emotionala. Lucru dovedit de varii studii efectuate asupra oamenilor care nu viseaza si care prezinta simptome ca:

  • tensiune mare
  • luare in greutate
  • lipsa coordonarii
  • dificultate la concentrare
  • anxietate
  • tendinte halucinogene

Dar cred ca astepti sa te lamurim in legatura cu superputerile tale de care ziceam la inceput, nu-i asa? Fie. Incepem prin a-ti raspunde cu o intrebare: Pot visele sa prezica viitorul?

  1. Uneori visele se implinesc sau prevestesc evenimente viitoare. Totusi, cand ai un vis care are legatura cu viata reala, expertii spun ca probabil este doar o:
  • coincidenta
  • amintire
  • legatura facuta inconstient intre informatiile deja cunoscute

Hm, stim, nu-ti prea place raspunsul nostru… Dar nu fii dezamagit fiindca, desi visele nu prezic viitorul, ele te pot motiva sa actionezi intr-un anumit mod si sa schimbi ce te asteapta. De exemplu, cum ar fi sa mergi la somn cu o problema, iar dimineata sa ai deja rezolvarea perfecta? Suna bine nu? Atunci o sa sune si mai bine cand o sa afli ca expertii au aflat ca visele chiar pot face asta pentru tine. Daca mergi seara la culcare si ai o problema care te macina, creierul iti poate oferi solutia prin intermediul viselor. Doar sa ti-o amintesti cand te trezesti, caci in primele 5 minute 50% din vis dispare J

Ce viseaza geniile?

Sa-ti povestim ceva despre jucatorul profesionist de golf Jack Nicklaus care avea probleme in a executa o anume lovitura. A inceput sa viseze varii metode prin care reuseste sa o faca, iar ulterior a incercat solutia si in viata reala, reusind un scor mai bun cu trei puncte decat precedentul. Iar daca inca nu ne crezi, afla ca Paul McCartney a visat partea instrumentala a melodiei „Yesterday”, iar lui Stephen King i-a venit idea pentru romanul „Misery” in timp ce dormea. Si mai avem exemple: ideea motorului de cautare Google i-a venit lui Larry Page in timpul somnului. Lui Mendeleev i-a aparut prima oara in vis tabelul periodic al elementelor; idem si cu generatorul de curent alternativ visat de Tesla sau cu spirala ADN a lui James Watson. Vezi, nici nu stiai cat de multe au realizat geniile in timp ce … nu faceau nimic.

Acum urca putin cu noi in masina timpului sa vedem ce credeau predecesorii nostri despre vise:

Egiptenii si visele

Egiptenii erau mari credinciosi in vise, in atributiile si influenta lor, fiind convinsi ca zeii li se arata astfel. „Cartea Viselor” este un papirus care contine exemple de vise si interpretarile acestora, si se estimeaza ca dateaza inca de la inceputul domniei lui Ramses al II-lea. Toate visele conducatorilor au fost catalogate drept bune sau rele, cele rele fiind scrise cu rosu (culoarea care reprezinta o prevestire de rau augur). Cartea face in prezent parte din arhivele British Museum din Londra.

Babilonienii si visele

Babilonienii credeau ca visele erau fie bune, fie rele; visele bune era trimise de zei, iar cele rele de demoni. Ei faceau, de asemenea, o distinctie între visele conducatorilor si cele ale oamenilor de rand. Babilonienii au sesizat legatura puternica dintre religie si vise, avand chiar si propria Zeita a Viselor, Mamu, al carei rol era de a îndeparta visele rele.

 

Grecii si visele

Grecii isi onoreaza si in prezent mitologia. Pentru ei zeul Hypnos era vazut drept intruparea somnului. Se credea ca el atingea oamenii cu o bagheta magica sau cu propriile aripi pentru a le induce somnul. Mai mult decat atat, Hypnos a avut 3 fii, cunoscuti sub numele de Morpheus (sigur ai auzit de el in „Matrix”), Phobetor (sau Icelus) si Phantasos. Morpheus era cel care dadea forma viselor si fiintelor care apareau in somn. Phobetor era creatorul de vise infricosatoare, iar Phantasos creatorul viselor inselatoare sau fantastice.

Inainte de a te lasa sa te reintorci la visele tale dulci, lasa-ne sa iti mai spunem cateva lucruri interesante:

  • Exista 2 tipuri de somn: REM (rapid eye movement) & NREM (non-rapid eye movement)
  • Visezi intre 4-6 ori pe noapte (si numai in faza somnului REM), dar nu iti aduci aminte decat 10%
  • Primul vis dureaza cca 5 minute iar ultimul pana la 50 minute
  • Visezi numai persoane pe care le-ai vazut deja
  • Esti paralizat in timpul somnului
  • Nu toate visele sunt colorate, mai visezi si alb-negru (de fapt 12% dintre noi o fac)
  • Este posibil sa iti controlezi visele, acest fenomen numindu-se vis lucid
  • Daca visezi ca visezi inseamna ca ai o inclinatie spre paranormal

Apropo, stiai ca iti putem ghici tipul de personalitate dupa pozitia in care dormi?

  • pozitia fetala (41%) – inseamna ca pari distant, dar de fapt esti un om cald, cu inima mare
  • pozitia dreapta (15%) – inseamna ca esti foarte activ din punct de vedere social
  • cu mainile impreunate (13%) – inseamna ca ai o fire suspicioasa
  • soldat (8%) – esti cam rezervat

Auzi, sa nu te sperie faptul ca in vis – care se poate repeta sau avea continuitate – cel mai des iti apar sentimentele de tristete, vinovatie si confuzie. Pentru ca s-a dovedit ca cel mai frecvent vis impartasit de oameni este acela in care partenerul de viata ii inseala. Si orbii viseaza. Da, si animalele viseaza. Iar persoanele care s-au lasat de fumat au vise mult mai lucide si intense decat nefumatorii. Cand barbatii viseaza, personajele din visele lor sunt in mare parte barbati. Pe cand la femei lucrurile stau altfel, ponderea fiind 50%-50%.  Exista si o boala numita parasomnie – o tulburare care insoteste somnul si care poate determina o persoana sa faca actiuni nenaturale, de care nu ar fi capabila in realitate. In cazul in care faci parte din categoria celor care inca mai fac pipi in pat, sa nu te alarmezi prea tare: unuia din 10 adolescenti i se intampla asta. Si o ultima veste proasta: in 14 zile mori din cauza lipsei de hrana, insa in doar 10 zile de nesomn…

Iti multumim ca ai ramas pana la capat alaturi de noi! Iar daca vrei sa ramai inspirat nu uita sa dai Subscribe, Like sau Share. Iar daca ti-am facut pofta de somn, sa ai vise placute si prevestitoare de bine!

Avem nevoie de oameni care pot visa lucruri inexistente.” – John F. Kennedy

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Cati bani sunt in lume?

Muzica si tinerii