in

De ce visam si la ce ne ajuta?

??-?? ?????? ???? ???? ??? ?? ?? ?? ?? ???????????? ?? ??????? ???????? ??? ?? ??????? ? ??????? ?????? ????? ????????? ???? ??-?? ????? ?? ????? ???? ?????? ??????, ?? ?????? ?????????? ?????? ?? ?????? ?? ?? ?????? ??????: “??????”. ??, ?? ???????? ?? ???????? ?? ?????? ?? ????????????? ????? ??? ?????? ????? ??????? ?? ??? ??? ?? ?????? ?????? ? ?? ????.
?? ???? ???????
???? ????, fondatorul psihologiei analitice, spunea ca visele sunt mesaje ale subconstientului care iti ofera simbolic, in timpul somnului, o mai buna intelegere a realitatii pe care constientul tau o evita, intentionat sau nu. El spunea ca imaginile din vise dezvaluie ceva legat de tine, de relatiile tale cu ceilalti si de situatiile tale din viata reala.
??????? ?????, cel care a dezvoltat domeniul psihanalizei, a explicat visele ca fiind manifestarea celor mai ascunse dorinte si anxietati. El considera ca visele reprezinta dorinta ardenta ca anumite evenimente la care te gandesti intens sa aiba loc cu adevarat. Spunea ca „Visul este calea regala spre inconstient”.
Bineinteles, exista multe alte teorii referitoare la cauzele viselor, insa niciun cercetator nu stie cu siguranta raspunsul. Probabil vom afla cand vom deslusi felul misterios in care functioneaza creierul. Insa, cu sau fara semnificatie, este evident ca avem nevoie de vise pentru sanatatea noastra mentala si emotionala. Lucru dovedit de varii studii efectuate asupra oamenilor care nu viseaza si care prezinta simptome ca:
• tensiune mare
• luare in greutate
• lipsa coordonarii
• dificultate la concentrare
• anxietate
• tendinte halucinogene
??? ?????? ?? ??????? ?????????
DA. Uneori visele se implinesc sau prevestesc evenimente viitoare. Totusi, cand ai un vis care are legatura cu viata reala, expertii spun ca probabil este doar o:
• coincidenta
• amintire
• legatura intre informatiile cunoscute
Desi visele nu prezic viitorul, ele te pot motiva sa actionezi intr-un anumit mod si sa schimbi ce te asteapta. De exemplu, cum ar fi sa mergi la somn cu o problema, iar dimineata sa ai deja rezolvarea perfecta? Suna bine nu? Atunci o sa sune si mai bine cand o sa afli ca expertii au aflat ca visele chiar pot face asta pentru tine. Daca mergi seara la culcare si ai o problema care te macina, creierul iti poate oferi solutia prin intermediul viselor. Doar sa ti-o amintesti cand te trezesti, caci in primele 5 minute 50% din vis dispare.
?? ??????? ????????

Afla ca Paul McCartney a visat partea instrumentala a melodiei „Yesterday”, iar lui Stephen King i-a venit idea pentru romanul „Misery” in timp ce dormea. Si mai avem exemple: ideea motorului de cautare Google i-a venit lui Larry Page in timpul somnului. Lui Mendeleev i-a aparut prima oara in vis tabelul periodic al elementelor; idem si cu generatorul de curent alternativ visat de Tesla sau cu spirala ADN a lui James Watson.

Hai sa iti mai spunem ?????? ??????? ???????????:
* Exista 2 tipuri de somn: REM (rapid eye movement) & NREM (non-rapid eye movement)
* Visezi intre 4-6 ori pe noapte (si numai in faza somnului REM), dar nu iti aduci aminte decat 10%
* Primul vis dureaza cca 5 minute iar ultimul pana la 50 minute
* Visezi numai persoane pe care le-ai vazut deja
* Esti paralizat in timpul somnului
* Nu toate visele sunt colorate, mai visezi si alb-negru (de fapt 12% dintre noi o fac)
* Este posibil sa iti controlezi visele, acest fenomen numindu-se vis lucid
* Daca visezi ca visezi inseamna ca ai o inclinatie spre paranormal
Auzi, sa nu te sperie faptul ca in vis – care se poate repeta sau avea continuitate – cel mai des iti apar sentimentele de tristete, vinovatie si confuzie. Pentru ca s-a dovedit ca cel mai frecvent vis impartasit de oameni este acela in care partenerul de viata ii inseala. Si orbii viseaza. Da, si animalele viseaza. Iar persoanele care s-au lasat de fumat au vise mult mai lucide si intense decat nefumatorii. Cand barbatii viseaza, personajele din visele lor sunt in mare parte barbati. Pe cand la femei lucrurile stau altfel, ponderea fiind 50%-50%. Exista si o boala numita parasomnie – o tulburare care insoteste somnul si care poate determina o persoana sa faca actiuni nenaturale, de care nu ar fi capabila in realitate. In cazul in care faci parte din categoria celor care inca mai fac pipi in pat, sa nu te alarmezi prea tare: unuia din 10 adolescenti i se intampla asta. Si o ultima veste proasta: in 14 zile mori din cauza lipsei de hrana, insa in doar 10 zile de nesomn…

„???? ?????? ?? ?????? ???? ??? ???? ??????? ???????????.” – John F. Kennedy

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Cati bani sunt in lume?

Muzica si tinerii