in ,

Doua scoli din Vrancea renovate de Asociatia BookLand cu o investitie de 430.000 euro

DCIM100MEDIADJI_0006.JPG

Intr-o perioada de austeritate bugetara, in care mai multe institutii publice au anulat achizitii antamate pentru reabilitarea scolilor si gradinitelor, Asociatia BookLand a finalizat renovarea a doua scoli gimnaziale din judetul Vrancea, in beneficiul a peste 200 de elevi anual. Lucrarile au avut loc in cadrul programului national „Renovare Scoli in mediul rural” al Asociatiei BookLand, in urma unei investitii totale de 430.000 euro, cu sprijinul partenerilor, comunitatii, dar si cu implicarea autoritatilor locale. In urma acestui amplu proces de modernizare, Scoala Gimnaziala Rachitasu din comuna Andreiasu de Jos si Scoala Gimnaziala din comuna Paunesti au fost renovate, amenajate si echipate pentru a le oferi copiilor acces la educatie de calitate in cladiri salubre, moderne si dotate la cele mai inalte standarde. 

Nota: in judetul Vrancea, asociatia a mai renovat scolile din Serbanesti si Gura Calitei (in 2020), respectiv Scoala si Gradinita din Popesti (2021).

La Scoala Gimnaziala Rachitasu lucrarile au avut loc in perioada septembrie 2022 – martie 2023 si au inceput cu acoperisul, care cazuse pe o portiune, avariind si mai mult cladirea scolii. Au fost reparati, tencuiti si zugraviti peretii, s-au montat ferestre si usi noi si au fost construite grupuri sanitare din profile metalice si placi gips-carton. S-au montat obiecte sanitare, gresie si faianta, iar in salile de clasa s-a folosit covor PVC. Instalatia electrica, cu kilometri de cablu, a insemnat si prize, intrerupatoare noi si corpuri de iluminat. S-au adus si obiecte de mobilier si calculatoare. Camera centralei a fost construita de la zero, cu tot cu una dintre cele mai performante centrale pe combustibil solid de pe piata si cos de fum. La interior, reteaua termica a fost inlocuita, iar in curte s-au montat borduri si pavele, alaturi de arbusti decorativi care vor creste odata cu elevii care trec pragul acestei scoli.

Inainte

Dupa

 

 

 

 

 

 

„Ce s-a intamplat aici este rezultatul unei frumoase colaborari intre Asociatia BookLand si Primaria Andreiasu de Jos. Asociatia a asigurat toate materialele necesare, inclusiv mobilierul si calculatoarele, iar Primaria a asigurat banii pentru manopera. Este un efort mare, o multime de sponsori au contribuit la aprovizionare: de la lavabila pana la linoleumul care s-a pus pe jos, echipamente electronice, calculatoare. Scoala are 3 sali de clasa, grupuri sanitare, cancelarie, cabinet de informatica pe care-l punem la dispozitia elevilor, incalzire centrala. Din acest an vom prelua si gradinita. Multumim BookLand, multumim din inima sponsorilor! Este un moment foarte important pentru invatamantul local care, iata, porneste la drum cu dreptul, cu speranta ca elevii nostri vor fi motivati sa studieze mai mult, sa se pregateasca mai bine.” – Nicodei Aurel, Directorul Scolii Gimnaziale Rachitasu.

Inainte

Dupa

In 9 luni, mai exact in perioada noiembrie 2022 – iulie 2023, si Scoala Gimnaziala (Corp B) din Paunesti a renascut. La interior au fost montate pardoseli noi, pereti consolidati si frumos zugraviti, ferestre si usi, corpuri de iluminat, prize si intrerupatoare. Grupurile sanitare sunt acum in incinta scolii – si nu doar reteaua sanitara a fost construita de la zero, cu tot cu fosa, ci si cea termica insemnand constructia unei camere termice si dotarea ei cu centrala si cos de fum, precum si demolarea sobelor si inlocuirea lor cu calorifere. La exterior nimic nu mai este cum a fost: acoperisul este trainic, din beton, peretii au fost anvelopati cu polistiren si tencuiti cu tencuiala decorativa, iar curtea a fost pavata dar si decorata cu o statuie care sa ii inspire pe elevi. 

Scoala Paunesti Inainte

Scoala Paunesti Dupa

„Sunt rari oamenii care fac ceva pentru ceilalti in mod neconditionat, dar si mai rari sunt cei care fac ceva pentru o comunitate intreaga. Iata ca oamenii din Asociatia BookLand s-au implicat in renovarea unei scoli pentru comunitatea din Paunesti. Iar reabilitarea scolii reprezinta, de fapt, o investitie in viitorul elevilor nostri. Acestia se vor bucura de un mediu de invatare modern si de calitate. Comunitatea locala este recunoscatoare Asociatiei BookLand, Primariei Paunesti si tuturor sponsorilor care au contribuit la renovarea scolii si reintroducerea ei in circuitul scolar!”, Apatachioae Augustin, Directorul Scolii Gimnaziale Paunesti.

Scoala Paunesti Inainte

Scoala Paunesti Dupa

„De cand am intrat in curtea Scolii Gimnaziale din Paunesti, mi-a umplut sufletul de bucurie fericirea copiilor, profesorilor si parintilor veniti s-o inaugureze. Desi eu am invatat in Focsani, la doar cativa kilometri distanta, pot sa va spun ca la oras nu erau conditiile de care se bucura acum aceasta unitate scolara. Asa ca inteleg tristetea celor care nu mai apuca sa invete aici. Insa, ce vise frumoase au acesti micuti vranceni! Ii incurajez din tot sufletul sa nu renunte, oricat de greu le-ar fi, caci satisfactiile vin in viata doar daca staruim, muncim si avem incredere in noi insine.”, a declarat Gabi Costin, Actor de teatru-film si voice-over care, in calitate de Ambasador BookLand, a participat la inaugurarea celor doua scoli. 

Renovarea celor doua unitati de invatamant a fost sustinuta de Primaria Andreiasu de Jos si Primaria Paunesti, care si-au asumat plata partiala a costului de manopera, respectiv 94,000 euro in total. Demersul asociatiei a fost posibil cu sustinerea companiilor private care sprijina misiunea educationala BookLand: Viva Credit – partener principal pentru renovarea Scolii Gimnaziale Rachitasu, Leroy Merlin, MaxBet Romania, Lindab Romania, UniCredit Consumer Financing, SAP Romania, Vopseaua OSKAR, Turbomecanica, Majorel Romania, Arkema, Titan Machinery Romania, ArcoMedia, Linde Gaz Romania, Terra Gres, Cesarom, Somaco Grup Prefabricate, BMI Icopal Romania, Elis Pavaje, Swisspor, Austrotherm, Caparol, Sipex, Ravago ROM, Ferroli Romania, Instal Impex, Purmo Romania, Parchet Shop, Siniat, The Outlet T Solutions, Savana Culoare, Gilcom International Trading, Niko Auto Com, Ferro Romania, Xella RO, Porta Doors, RTH Proconstruct, Sanotechnik, Almalux Lighting, Kasant, Brico Depot, MB Nis Prod, Luxten, Sisteme Titan, Masterplast, Raveli, Policolor, Remat Maramures, Fundatia „O Speranta in plus”, Savelectro, Const Inst Drilea, Data Impex, Indfloor Group, Lupinocom International, Kruk Romania, Promelek XXI, Panasonic, Alex Gama, Fundatia „Competenti, Corecti si Utili” – CCU, Arena Systems, Corkline, Pepiniera Gradina Verde”, DumiServ.ro, Echipa de Tamplarie, Alumin Plast, Atip Design.

Prin programul „Renovare scoli in mediul rural” demarat de Asociatia BookLand, 80 de scoli din satele Romaniei au fost reabilitate in perioada 2020 – 2023, in beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociatia a reusit aceasta performanta motivand autoritatile si comunitatile locale sa se implice, dar si mobilizand sute de companii sa contribuie cu bani sau materiale, prin redirectionarea celor 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177. 

In Romania secolului 21, elevii din mediul rural sunt condamnati sa invete in spatii insalubre care, de cele mai multe ori, le pun sanatatea in pericol atat lor, cat si profesorilor. De aceea, BookLand renoveaza scolile si militeaza pentru dreptul la educatie al copiilor din satele si comunele Romanniei. Si pentru ca asociatia isi doreste sa vina cu un pachet complet de servicii educationale, pe parcursul anului 2024 BookLand se va concentra pe constructia primului Campus Preuniversitar Profesional Dual din mediul rural cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal, asigurand inclusiv profesorii care vor preda dupa un curriculum comparabil cu cel occidental. Aceasta scoala 100% moderna (cu biblioteca, laboratoare, ateliere de lucru, sala de spectacole, facilitati sportive, spatii de relaxare, cantina, brutarie, spalatorie, livada si solar) va fi pusa gratuit la dispozitia copiilor din satele si comunele Romaniei. De asemenea, tinerii vor beneficia la finalul studiilor de locuri de munca in cadrul companiilor cu care se vor derula parteneriate si programe de invatamant profesional dual.

Toti cei care impartasesc viziunea Asociatiei BookLand pentru normalitate in educatie se pot alatura demersului donand 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845 sau achizitionand Soricelul BookLand

De peste 12 ani BookLand contribuie la sublinierea importantei educatiei & dezvoltarii personale prin Intalnirile BookLand Evolution, care faciliteaza liceenilor cu rezultate excelente la invatatura dialogul cu varii personalitati, prin Taberele Coolturale BookLand, care le ofera copiilor un mix echilibrat de activitati educationale & distractive in mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor – initiativa care acorda elevilor defavorizati din mediul rural o sansa reala la o educatie de calitate. Adio igrasie si mucegai, bancute rupte, usi, ferestre si pardoseli deteriorate, acoperisuri si tavane prin care ploua, curti pline de noroi, sobe in salile de clasa si toalete insalubre in spatele scolii! Cu 80 de scoli renovate, Asociatia BookLand se pregateste de cel mai amplu proiect educational in mediul rural: primul Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual, inaugurabil in 2024, cu scopul de a forma specialistii de care Romania are atata nevoie in productie si servicii.

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Sergiu Mihalcea la Scoala & Gradinita Rasi (IL)

Cuvantul din causul palmelor