Este posibila calatoria in timp?
O intrebare care a stat la baza multor filme si carti SF si care a provocat imaginatia fizicienilor si a scriitorilor este – Putem calatori in timp? Raspunsul este simplu – Bineinteles! De fapt, as we speak (cum zic englezii), calatorim in viitor cu fiecare secunda. Iar, cu tehnologia de azi, intrebarea este daca putem calatori mai repede si mai departe in viitor. Cu doua conditii! Prima ar fi sa ne apropiem de viteza luminii. A doua, sa fim in apropierea unei gauri negre. Insa, o intrebare si mai interesanta este: Oare putem calatori in trecut?
Multi cercetatori au studiat aceasta posibilitate, insa au ajuns la concluzia ca natura nu permite o astfel de calatorie, deoarece ar cauza bucle temporale si paradoxuri. Cel mai cunoscut paradox este cel al bunicului in care un calator merge inapoi in timp si isi omoara propriul bunic. Actiunea schimba cursul istoriei intr-un mod care duce la aparitia unei contradictii. Calatorul nu s-a nascut, deci nu poate exista, asadar nu-si poate omori bunicul. Dar daca bunicul traieste, va trai si nepotul, care isi omoara bunicul. Aaah, cum?
In 2009 fizicianul britanic Stephen Hawking a organizat o petrecere in exclusivitate pentru calatorii in timp. Iar pentru a se asigura ca doar acestia afla de petrecere, a trimis invitatiile un an mai tarziu, adica dupa petrecere. Evident ca nimeni nu a venit la petrecerea respectiva J Ca sa-l citam pe marele savant: „Calatoria in timp a fost considerata erezie stiintifica. Am evitat sa vorbesc despre asta de teama sa nu fiu etichetat drept nebun. Sunt obsedat de timp. Daca as avea o masina a timpului, as vizita-o pe Marilyn Monroe in dormitorul ei sau l-as saluta pe Galileo in timp ce isi indreapta telescopul spre cer. Poate as calatori pana la capatul universului nostru, pentru a vedea cum se termina totul.”
Hai sa ne lasam mintea prada fanteziei si sa incepem cu intrebarea – Cum stim ca este posibila calatoria in timp?
In urma cu mai bine de 100 ani, un binecunoscut om de stiinta pe nume Albert Einstein a venit cu o idee despre cum functioneaza timpul. Si a numit-o relativitate. Aceasta teorie a relativitatii (E = mc2) spune ca masa si energia sunt echivalente sau ca timpul si spatiul sunt legate intre ele. Einstein a mai spus ca universul nostru are o limita de viteza: nimic nu poate calatori mai repede decat viteza luminii (300.000 km / secunda). Ce inseamna asta pentru calatoriile in timp? Ei bine, conform acestei teorii, cu cat calatoresti mai repede, cu atat experimentezi mai lent timpul. Oamenii de stiinta au facut cateva experimente pentru a arata ca acest lucru este adevarat. Un experiment a folosit doua ceasuri setate la aceeasi ora. Un ceas a ramas pe Pamant, in timp ce celalalt a zburat intr-un avion, in aceeasi directie in care Pamantul se roteste. Dupa ce avionul a zburat in intreaga lume, oamenii de stiinta au comparat cele doua ceasuri. Ceasul avionului era usor in urma ceasului de pe sol. In concluzie, ceasul din avion a calatorit putin mai lent in timp decat o secunda pe secunda.
Insa o masina a timpului reala a fost deja construita! Se numeste Large Hadron Collider. Este vorba despre acceleratorul de particule de la Geneva care propaga protoni cu o viteza apropiata de cea a luminii, viteza ce face ca timpul relativ al protonilor sa fie de 6.900 ori mai lent in comparatie cu cel resimtit de oameni. Practic, protonii sunt trimisi in viitor!
Putem folosi calatoria in timp in viata de zi cu zi?
Nu putem folosi o masina a timpului pentru a calatori sute de ani in trecut sau viitor, fiindca acest tip de calatorie in timp se intampla doar in carti si filme. Insa, aceasta matematica afecteaza lucrurile pe care le folosim in fiecare zi. De exemplu, folosim sateliti GPS pentru a afla cum ajungem in locuri noi, bazandu-ne pe calcule de calatorie in timp. Cei 24 sateliti GPS orbiteaza in jurul Pamantului cu viteze de pana la 28,000 km/ora si localizeaza cu o precizie de 40m pentru sectiunea de acces militar si 100m pentru sectiunea de acces civil. O mica paranteza: probabil ca esti atat de obisnuit cu acest acronim, incat nu ai cautat sa afli de unde vine – de la Global Positioning System (in traducere: Sistem de Pozitionare Globala).
Iata 5 moduri prin care, teoretic, am putea calatori in timp:
- Gravitatia
Conform Teoriei relativitatii generale, cu cat gravitatia este mai puternica, cu atat timpul se dilata mai mult. Pe masura ce ne apropiem de centrul Pamantului, gravitatia creste. Sau, pe intelesul tuturor, se poate spune ca timpul trece mai greu pentru picioare decat pentru cap.
- Gaurile de vierme
Teoria relativitatii permite si posibilitatea existentei (sau crearii) unor “scurtaturi” in spatiu-timp denumite generic “gauri de vierme”, care, teoretic, ar putea sa uneasca doua puncte aflate la distante de milioane de ani lumina. Numerosi fizicieni sunt de parere ca gaurile de vierme apar si dispar in mod constant din Univers insa la o scara cuantica mult mai mica decat un atom. Brian Cox, profesor de Fizica Particulelor la Universitatea Manchester, o considera cea mai buna optiune pentru omenire la ora actuala.
- Lumina
O idee avansata de fizicianul american Ron Mallet este folosirea unui cilindru rotativ de lumina pentru a distorsiona continuul spatiu-timp. Orice obiect introdus intr-un astfel de cilindru rotativ ar putea fi impins inainte in spatiu-timp intr-un mod similar bulelor care se rotesc la suprafata unei cani de cafea atunci cand o amestecam cu lingurita. Conform fizicianului, un astfel de cilindru cu o geometrie perfecta ar putea propulsa un obiect atat in viitor, cat si in trecut – cu conditia observata de Stephen Hawking – ca intoarcerea in trecut sa nu depaseasca momentul in care dispozitivul de calatorit in timp a fost construit si pornit.
- Viteza
Viteza reprezinta cea mai usoara si practica modalitate de a ne deplasa in viitor. Cele mai ridicate viteze atinse cu tehnologia de care dispunem in prezent sunt cele cu care circula protonii in interiorul acceleratorului de particule din Geneva, si anume 99.999999% din viteza luminii.
- Animatia suspendata
Inseamna schimbarea perceptiei timpului (anabioza sau biostaza) prin incetinirea sau chiar oprirea proceselor metabolice si repornirea lor ulterioara. Stii deja ca ursii isi pot incetini metabolismul pe durata hibernarii, reducandu-si substantial nevoia de nutrienti si oxigen. Si noi, oamenii, apelam la hibernare chiar daca si numai pentru cateva ore – suficient insa pentru a salva o persoana aflata intr-o urgenta medicala.
Este, asadar, calatoria in timp posibila?
In timp ce calatoria in timp nu pare posibila – cel putin, posibila in sensul ca oamenii ar si supravietui – cu fizica cuantica despre care vorbim astazi, campul se schimba constant. Progresele in teoriile cuantice ar putea furniza o anumita intelegere a modului in care am putea depasi paradoxurile calatoriei in timp. Iar o posibilitate ar fi rezolvarea misterului despre cum anumite particule pot comunica instantaneu intre ele mai rapid decat o face viteza luminii.
Iti multumim ca ne-ai urmarit si, daca si tu esti pasionat de acest subiect, speram sa avem ocazia sa calatorim in timp impreuna. Sau macar sa visam la asta! Nu uita sa dai Subscribe, Like sau Share pentru mai multe informatii coolturale.
„Legile fizicii nu fac deosebirea intre trecut si viitor.” – Stephen Hawking
Comments
Loading…