in

Este posibila calatoria in timp?

Raspunsul este simplu – ???????????! Calatorim in viitor cu fiecare secunda. Iar, cu tehnologia de azi, intrebarea este daca putem calatori mai repede si mai departe in viitor.

Cu doua conditii! ????? ?? ?? ?? ?? ???????? ?? ?????? ???????. ? ????, ?? ??? ?? ?????????? ???? ????? ?????. Insa, o intrebare si mai interesanta este: ???? ????? ???????? ?? ???????

Multi cercetatori au studiat aceasta posibilitate, insa au ajuns la concluzia ca natura nu permite o astfel de calatorie, deoarece ar cauza bucle temporale si paradoxuri. Cel mai cunoscut paradox este cel al bunicului in care un calator merge inapoi in timp si isi omoara propriul bunic. Actiunea schimba cursul istoriei intr-un mod care duce la aparitia unei contradictii. Calatorul nu s-a nascut, deci nu poate exista, asadar nu-si poate omori bunicul. Dar daca bunicul traieste, va trai si nepotul, care isi omoara bunicul. In 2009 fizicianul britanic Stephen Hawking a organizat o petrecere in exclusivitate pentru calatorii in timp. Iar pentru a se asigura ca doar acestia afla de petrecere, a trimis invitatiile un an mai tarziu, adica dupa petrecere. Evident ca nimeni nu a venit la petrecerea respectiva  Ca sa-l citam pe marele savant:

„????????? ?? ???? ? ???? ??????????? ?????? ???????????. ?? ?????? ?? ??????? ?????? ???? ?? ????? ?? ?? ??? ????????? ????? ?????. ???? ??????? ?? ????. ???? ?? ???? ? ?????? ? ????????, ?? ??????-? ?? ??????? ?????? ?? ?????????? ?? ??? ?-?? ?????? ?? ??????? ?? ???? ?? ??? ????????? ?????????? ???? ???. ????? ?? ???????? ???? ?? ??????? ??????????? ??????, ?????? ? ????? ??? ?? ??????? ?????.” ??? ???? ?? ???? ???????? ????????? ?? ?????

In urma cu mai bine de 100 ani, un binecunoscut om de stiinta pe nume Albert Einstein a venit cu o idee despre cum functioneaza timpul. Si a numit-o relativitate. Aceasta teorie a relativitatii (E = mc2) spune ca masa si energia sunt echivalente sau ca timpul si spatiul sunt legate intre ele. Einstein a mai spus ca universul nostru are o limita de viteza: nimic nu poate calatori mai repede decat viteza luminii (300.000 km / secunda). Ce inseamna asta pentru calatoriile in timp? Ei bine, conform acestei teorii, cu cat calatoresti mai repede, cu atat experimentezi mai lent timpul. Oamenii de stiinta au facut cateva experimente pentru a arata ca acest lucru este adevarat. Un experiment a folosit doua ceasuri setate la aceeasi ora. Un ceas a ramas pe Pamant, in timp ce celalalt a zburat intr-un avion, in aceeasi directie in care Pamantul se roteste. Dupa ce avionul a zburat in intreaga lume, oamenii de stiinta au comparat cele doua ceasuri. Ceasul avionului era usor in urma ceasului de pe sol. In concluzie, ceasul din avion a calatorit putin mai lent in timp decat o secunda pe secunda. Insa o masina a timpului reala a fost deja construita! Se numeste Large Hadron Collider. Este vorba despre acceleratorul de particule de la Geneva care propaga protoni cu o viteza apropiata de cea a luminii, viteza ce face ca timpul relativ al protonilor sa fie de 6.900 ori mai lent in comparatie cu cel resimtit de oameni. Practic, protonii sunt trimisi in viitor!

????? ?????? ????????? ?? ???? ?? ????? ?? ?? ?? ???

Nu putem folosi o masina a timpului pentru a calatori sute de ani in trecut sau viitor, fiindca acest tip de calatorie in timp se intampla doar in carti si filme. Insa, aceasta matematica afecteaza lucrurile pe care le folosim in fiecare zi. De exemplu, folosim sateliti GPS pentru a afla cum ajungem in locuri noi, bazandu-ne pe calcule de calatorie in timp. Cei 24 sateliti GPS orbiteaza in jurul Pamantului cu viteze de pana la 28,000 km/ora si localizeaza cu o precizie de 40m pentru sectiunea de acces militar si 100m pentru sectiunea de acces civil. O mica paranteza: probabil ca esti atat de obisnuit cu acest acronim, incat nu ai cautat sa afli de unde vine – de la Global Positioning System (in traducere: Sistem de Pozitionare Globala). Iata 5 moduri prin care, teoretic, am putea calatori in timp: 1. ?????????? 2. ??????? ?? ?????? 3. ?????? 4. ?????? 5. ???????? ?????????? ????, ??????, ????????? ?? ???? ?????????

In timp ce calatoria in timp nu pare posibila – cel putin, posibila in sensul ca oamenii ar si supravietui – cu fizica cuantica despre care vorbim astazi, campul se schimba constant. Progresele in teoriile cuantice ar putea furniza o anumita intelegere a modului in care am putea depasi paradoxurile calatoriei in timp. Iar o posibilitate ar fi rezolvarea misterului despre cum anumite particule pot comunica instantaneu intre ele mai rapid decat o face viteza luminii.

„?????? ??????? ?? ??? ?????????? ????? ?????? ?? ??????.” – Stephen Hawking

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Cand ai o asteptare de la ceva se starneste FRICA

De ce nu ne place sa citim?