in

De ce nu ne place sa citim?

??-?? ???????? ???????? ?? ?? ?? ?? ????? ???? ?? ????? ???, ???? ???? ???????, ?? ?? ?? ?? ????? ????????? ??? ?? ????????? Stii ca exista peste 130 milioane carti scrise in intreaga lume? (adica pe Terra) Numai in jumatatea aceasta de an s-au scris peste 1.2 milioane carti. Lectura unei carti (care ne si place!) are un efect puternic asupra noastra. Nu este vorba, insa, numai de o impresie, ci de studii stiintifice care atesta faptul ca cititul ne influenteaza chiar si la nivel biologic. Adevarul e ca creierul nostru nu face o distinctie clara intre a citi despre o experienta si a o trai efectiv. Cand experimentam pe propria piele sau doar citim despre ceva anume, in creier sunt stimulati aceiasi senzori. Da, cartile au aceasta putere extraordinara de a patrunde in profunzimea fiintei noastre.

??? ?? ??? ?????? ???? ? ??????? ???? ?? ???????? ?? ???????? ??? ???? ???????:

1. Creierul crede ca ‚traiesti’ acele experiente

2. Cand citesti cu voce tare creierul tau lucreaza mai intens

3. O face si mai tare cand citesti intr-o limba straina

4. Vizualizeaza ce citesti

5. Structura creierului se imbunatateste prin lectura 6.

Stilul literar preferat iti influenteaza modul de gandire Conform studiilor, oamenii cei mai bine platiti citesc in medie de la 2 pana la 3 ore zilnic. Cei mai prost platiti nu citesc deloc. In Romania 42% dintre tineri sunt analfabeti functional (adica pot citi, dar nu inteleg ce citesc). Se pare ca 12% dintre romani nu au nicio carte in casa. Atentie, la cei care au minim 1 carte, sunt foarte mari sansele ca aceea sa fie Biblia, asa ca… Dumnezeu cu mila. Conform Barometrului de consum cultural, realizat in 2016 de Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala, 1 din 5 romani n-a citit niciodata o carte, 42% dintre romani nu citesc nici macar o singura carte pe an, 69% nu imprumuta niciodata carti de la biblioteca, 61% nu acceseaza niciodata arhivele digitale ale bibliotecilor si nici nu descarca de pe internet carti, iar media de lectura este de 5 minute pe zi (clasandu-ne pe penultimul loc in UE). Doar 4% din romani pun zilnic mana pe o carte si doar 9% citesc o data pe luna. Apropo, cercetarile au demonstrat ca internetul functioneaza ca un fel de memorie externa. De ce sa mai retii un citat dintr-o carte, daca il poti cauta online. Acum nu mai exista sentimentul ca vei pierde informatia pentru totdeauna daca nu o retii / inveti pe de rost. Practic, internetul a redus dorinta de a ne aminti informatiile. Care sunt cele mai des invocate scuze?

Avem argumente serioase, pare-se, sa nu citim:

1. Nu mai avem timp

2. Suntem prea obositi

3. Nu ne sta in obicei

4. Cartile costa prea mult

5. Nu se aplica in viata reala

6. Nu au poze

7. Filmul e mai scurt si mai distrativ decat cartea

8. E greu

?? ?????? ?? ???????

1. Cititul iti ofera cunostinte noi

2. Reduce stresul / depresia

3. Dezvolta creierul & imbunatateste memoria

4. Perfectioneaza comunicarea, vocabularul si scrisul

5. Imbunatateste interactiunea sociala

6. Dezvolta abilitati de gandire critica

7. Creste nivelul de creativitate si empatie

8. Ajuta la concentrare si relaxare in acelasi timp

9. Poate fi un hobby avantajos

10. Te motiveaza & inspira Sa-ti spunem si cateva lucruri interesante despre cei mai cunoscuti scriitori: • Tolstoi era pasionat de jocurile de carti pe bani. In timpul unui joc de 3 zile si-a pariat casa pe care a si pierdut-o.

• La fel si Dostoievski: era de profesie cartofor iar, pentru a-si putea plati datoriile, apela la scris. Ce noroc pe noi! • Mark Twain iubea pisicile, insa nu si copiii.

• Charles Dickens era pasionat de hipnoza, aplicand varii tehnici pe sotia sa.

• Oscar Wilde si-a petrecut 2 ani in inchisoare pentru ca a fost acuzat ca fiind homosexual.

• Arthur Conan Doyle, creatorul celui mai faimos personaj fictiv – Sherlock Holmes -, era de profesie oftalmolog si s-a apucat de scris pentru ca nu-i ajungeau banii.

• James Joyce suferea de cinofobie, keraunofobie si hidrofobie, adica ii era frica de caini, fulgere si apa.

• Honore de Balzac adora cafeaua, in decursul unei zile consumand 50 cesti de cafea. Mai si rontaia boabe intregi.

• Voltaire lesina ori de cate ori mirosea trandafiri.

• Byron suferea de ‘nebunie afectiva’ – intr-un an, cat a stat in Venetia, se zvoneste ca ar fi avut 250 amante. Vezi, nimeni nu e perfect? Insa din imperfectiune ies lucruri extraordinare si nemuritoare! Iti multumim ca ne-ai urmarit si speram sa recomanzi acest videoclip unei persoane care nu citeste. Si nu uita sa dai Subscribe, Like sau Share pentru mai multe informatii coolturale.

„ ? ????? ???? ? ?? ? ??????????? ?? ?? ?? ???????.” – Lev Tolstoi

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Este posibila calatoria in timp?

Cine a inventat scoala?