in ,

Invatamantul dual ar putea reprezenta un traseu educational pentru cel putin 50% dintre elevi vs. 17% in prezent

 

Inainte de Revolutie, scolile profesionale formau anual cca 200.000 elevi. Acestea erau infiintate pe langa intreprinderi in care tinerii isi faceau practica si unde, la terminarea studiilor, se angajau. Dupa 1989, inchiderea acestor intreprinderi a dus automat si la disparitia acestor scoli, de aici si perpetua criza a fortei de munca si exodul romanilor in afara granitelor pentru a-si face un rost.

Mai mult decat atat, elevii care nu s-au regasit in formele de invatamant post-gimnaziale au ales sa renunte de tot la educatie, astfel ca, azi, 1 din 4 copii care intra in clasa a 1-a nu termina liceul.

Cum a evoluat invatamantul profesional dupa Revolutie?

Raspunsul este unul singur: in stransa legatura cu evolutia intreprinderilor mici si mijlocii, nemaiexistand fabrici care sa sustina formarea si angajarea a sute/mii de elevi odata. Astfel ca aproape toate liceele tehnologice s-au transformat in licee teoretice. Si tot o „teorie” a ramas si expresia „Meseria e bratara de aur”…

Dupa anii 1990 meseriile existente la acea vreme s-au impartit in 20 grupuri, aparand si prima lege care stabilea durata studiilor in scolile profesionale la 2 sau 3 ani.

La inceputul anilor 2000 se introduc Scolile de Arte si Meserii drept forma de invatamant secundar cu durata de 2 ani accesibila absolventilor de clasa a 8-a. La final, elevul putea opta sa-si continue liceul la zi, in loc de seral. Din pacate la finalul anilor 2000, acelasi ministru, Ecaterina Andronescu, care le-a introdus, le-a si desfiintat.

In 2016 a aparut cadrul legislativ pentru invatamantul profesional dual, provocarea de a convinge operatorii economici sa contribuie financiar la formarea viitorilor angajati cazand exclusiv pe umerii liceelor tehnologice.

In 2019 un alt ministru a semnat un ordin prin care invatamantul profesional a devenit obligatoriu pentru elevii care obtin sub media 5 la Evaluarea Nationala din 2020, acestia nemaiavand dreptul sa se inscrie la liceu.

Noutate: din septembrie 2023 scolile profesionale vor fi din nou desfiintate, toti elevii de la aceste scoli trecand la liceele profesionale infiintate in locul celor tehnologice din prezent. Sa vedem daca va fi doar o schimbare de nume…

Chiar daca printre principalii „inamici” ai acestei noi forme de invatamant se numara mentalitatea de tip „Profesionala e o solutie secundara”, sunt sperante ca beneficiile pe termen lung ii vor determina pe multi parinti sa-si incurajeze copiii sa urmeze aceasta cale, in loc ca elevul care a aplicat pentru un liceu teoretic sa pice BAC-ul.

Invatamantul profesional azi in Romania

Formele de invatamant profesional existente se adreseaza unor grupuri diferite:

  1. invatamantul profesional cu durata de 2 ani se adreseaza absolventilor clasei a IX-a
  2. invatamantul profesional cu durata de 3 ani se adreseaza absolventilor clasei a VIII-a
  3. invatamantul dual se organizeaza pentru absolventii clasei a VIII-a pe baza unui contract de munca semnat cu agentul economic

Sistemul de invatamant este denumit «dual» deoarece combina ucenicia intr-o companie cu invatamantul profesional intr-o scoala profesionala / un liceu tehnologic. Aceasta forma de organizare a invatamantului profesional & tehnic are la baza un contract de parteneriat intre operatorul economic, unitatea de invatamant si unitatea administrativ-teritoriala, precum si contracte individuale de pregatire practica intre operatorul economic, elev -parinte/tutore si unitatea de invatamant.

Institutia educationala asigura formarea teoretica tehnica (1-2 zile de studiu pe saptamana), iar angajatorul ofera resursele umane si financiare (inclusiv bursa) pentru a organiza formarea practica la locul de munca (3-4 zile pe saptamana). Daca in primul an pregatirea practica realizata in atelierele scolii si la operatorul economic reprezinta aproximativ 20% din timpul total alocat programului, in al doilea an aproximativ 60% din timp este alocat pregatirii practice, ca in anul al treilea, aproximativ 72% din timp sa fie alocat pregatirii practice. Iar cine doreste sa isi continue studiile, facand cel de-al 4-lea an de liceu, da Bacalaureatul care-i va certifica competentele de baza in egala masura.

De anul acesta s-a facut un pas in fata pentru ruta duala completa, guvernul validand si invatamantul universitar dual, invitand institutiile de invatamant pre si universitar duale sa se inscrie – alaturi de UAT si operatori economici – in consortii pentru a accesa fonduri guvernamentale si a dezvolta impreuna campusuri profesionale integrate.

Filiera profesionala universitara va avea 4 profiluri: tehnic, servicii, resurse naturale si protectia mediului.

Cele mai interesate industrii de sistemul dual sunt auto & mecatronica, aeronautica, agroalimentar, silvicultura-prelucrarea lemnului-industria lemnului, industria usoara, sectorul IT & industriile creative, sanatate si turism.

Oferta la Profesional e de doua ori mai mare decat cererea

Din cei peste 110.000 elevi admisi in invatamantul liceal (anul scolar 2022-2023) peste 44.000 au  fost repartizati la licee tehnologice, insa putin peste 18.000 elevi au optat pentru rute de scolarizare in invatamantul profesional, astfel ramanand libere 23.000 de locuri (din cele 41.000 prevazute). Exista scoli profesionale si licee tehnologice in doar 28 judete, respectiv 58 scoli in care exista 400 clase duale, acestea avand 19 certificari. Anul trecut peste jumatate dintre absolventii certificati au ramas angajati in companiile cu care au semnat contractul de munca la inceput.

De mentionat ca in anul scolar 2020-2021, numarul absolventilor de invatamant profesional a fost de 25.000, adica 17% din cei peste 144.000 absolventi liceu, potrivit INS.

Despre invatamantul dual in Europa

La un eveniment desfasurat in Oct’22 pe aceasta tema la Brasov, invitatii din mai multe tari au prezentat situatia acestei forme de invatamant intitulata Vocational Education & Training (VET):

  • In Germania, tara care investeste masiv in sistemul dual de formare profesionala, sunt peste 330 specializari, rata de angajare a absolventilor e de 90% si 500.000 persoane obtin anual certificatul de competente profesionale, 400.000 de companii fiind implicate in proces.
  • In Elvetia, liceenii nu sunt repartizati pe o specializare, ca la noi, ci si-o aleg ei, fiind incurajati sa isi caute si semneze contractul de munca cu firma la care si doresc sa ramana angajati. 4 din 5 locuri de ucenicie sunt oferite de IMM-uri, cele mai cautate meserii fiind: angajat comercial, lucrator socio-medical/asistential, informatician, electrician, angajat in logistica, bucatar, muncitor necalificat in industria confectiilor.
  • In Austria exista si programe de 13 luni pentru orice varsta, nu doar pentru absolventii de gimnaziu.
  • In Bulgaria sunt 159 scoli cu clase duale si 654 companii implicate (in comparatie cu Romania, unde doar 200 firme au semnat astfel de parteneriate pana acum).

Despre primul campus preuniversitar din mediul rural axat pe învățământul dual

Prin programul ”Renovare scoli in mediul rural”, sub motto-ul Impreuna CONSTRUIM oameni, in 2020-2022, Asociatia BookLand a renovat si dotat 67 de institutii de invatamant din satele si comunele Romaniei, transformandu-le in locuri in care 15.000 de copii merg cu placere sa invete. Fara granturi europene, pur si simplu mobilizand sute de companii sa contribuie cu bani, produse sau servicii (prin redirectionarea celor 20% din impozitul pe profit/venit conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994), dar si motivand autoritatile si comunitatea locala sa se implice. Si tocmai pentru ca a remarcat puterea si determinarea mediului de afaceri privat in a schimba lucrurile in domeniul educatiei, asociatia si-a anuntat intentia de a veni cu un pachet complet de servicii educationale (inclusiv metoda de predare si continut), prin constructia primului Campus Preuniversitar Dual din mediul rural cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal. Va asigura inclusiv profesorii care vor preda dupa o curricula comparabila cu cea occidentala. O scoala 100% moderna (cu cantina, biblioteca, laboratoare, ateliere de lucru, sala spectacole, facilitati sportive, spatii relaxare, livada, dar si solar in care vor fi crescute propriile legume) pusa GRATUIT la dispozitia copiilor din satele si comunele Romaniei, asigurandu-le la final un loc de munca in cadrul companiilor cu care se vor derula programe de invatamant profesional dual.

Daca pe elevii din mediul urban urmarea unei scoli profesionale nu-i „onoreaza”, pe cei din rural ii avantajeaza foarte mult, absolventii acestora nefiind considerati ca avand un statut inferior in societate, cum se intampla la oras, dimpotriva. In mediul rural tinerii trebuie sa contribuie financiar in familie inca de la varste fragede, asadar bursa acordata de Liceul Profesional Dual si locul de munca garantat dupa 3 ani de studiu&practica suna foarte atractiv pentru ei. Faptul ca nu vor mai avea motive sa isi caute de lucru in afara tarii va insemna si o consolidare a relatiilor intrafamiliare si o crestere a bunastarii psihologice, parintii si copiii nemaifiind nevoiti sa traisca despartiti.

In plus, este de apreciat ca initiativele legislative curente incurajeaza schimbarea perceptiilor asupra meseriilor de dulgher, zugrav, electrician, sudor, buldo-excavatorist etc, ca sa nu mai vorbim despre veniturile consistente pe care acesti meseriasi deja le obtin in prezent.

Cine are nevoie de absolventii sistemului de invatamant dual profesional?

Orice companie producatoare de bunuri sau prestatoare de servicii! Gasirea unei forte de munca bine instruita reprezinta o provocare, si nu de ieri de azi. Sistemul de invatamant dual poate in mod cert rezolva aceasta problema.

Acum 3 ani, cand am inceput sa renovam scoli in mediul rural, nimeni nu ne dadea nicio sansa. Companiile ne priveau cu suspiciune si asteptau sa vada primele rezultate inainte de a se implica. Am staruit, am convins, am inceput sa facem rost de primele materiale de constructii si primii banuti pentru plata manoperei si, usor-usor, am ajuns la 67 de scoli in aproape toata tara. In 2023 vom renova inca minimum 8 scoli in ultimele judete ramase neacoperite. Un vis la fel de nebun poate parea si primul Campus Preuniversitar Dual din mediul rural pe care vrem sa-l inauguram in 2024, insa, stim ca acolo unde este vointa se gaseste si o cale. Are atat de mult sens sa facem acest pas, incat nu cred ca mai e nevoie de argumente, cei mai buni candidati pentru invatamantul profesional aflandu-se deja in mediul rural. In fiecare judet in care ne vom lasa amprenta vom schimba nu numai mentalitati, destine, ci si economia locala. Ne dorim ca tot mai putini tineri sa plece din Romania si tot mai multe companii sa lucreze la un nivel inalt de profesionalism cu specialistii pe care noi o sa-i recrutam si formam in numele lor. Investitia in educatie reprezinta salvarea Romaniei si, cu toate acestea, in 2023 Ministerul Educatiei va beneficia de cel mai mic procent din PIB, respectiv 2,1%. Daca mediul de afaceri nu intervine, analfabetismul functional, aflat acum la cota incredibila de 70%, nu va scadea…Mihaela Petrovan, Presedinta Asociatiei BookLand 

Partenerii care au facut posibile toate aceste realizari sunt: Leroy Merlin, MaxBet, SAP Romania, Majorel, Unicredit Consumer Financing, Decathlon, Sipex Company, Elis Pavaje, Bilka, Titan Machinery Romania, Turbomecanica, Arkema, Bostik Romania, Profi, Synevo, Viva Credit, Rehau, Amazon Romania, Trutzi, Masteplast, Barrier, Fereastra Rekord, Ferroli, Ariston, GLS, Xella, Austrotherm, Hirsch Porozell, Swisspor, Siniat, Arcomedia, Ferro, Instal Impex, Cesarom, Terra Gres, Wenglor, La Notaru’ Supermarket, Fuchs Condimente, Asevi, Oskar, Policolor, Daw Benta Caparol, Ravago ROM, Sitel Group, Wipro, Somaco Grup Prefabricate, Lindab, Novaintermed, MaxBau, Ropeco, Purmo, Isomat, Baumit, Pall-Ex, Porta Doors, Sanotechnik, Deutsche Leasing, Tesy, Kronospan, RTH Proconstruct, Real Grup Invest, Kaefer, Stamel, Porsche Finance Group, Romprofix, Raveli Doors and Floors, Holver, Niko Auto Com, Bauelemente, Fundatia „O speranta in plus”, Asociatia „Acasa” Cluj, Argenta, Asko Group, Indfloor, Mediapost Hitmail, Marvicon, BARZA, Novatik, ButanGas, SolExpert, Gilcom, Mindo, Cemix, Romstal, Valrom, Promelek, Tesa Tape, Eurotigla, DPD, Vitraq, Luxten, Eglo, Savelectro, BrioFresh, Mation, Vinca Marmura, Tabla Construct, Master Builders Solutions, Echipa de Tamplarie, Pro Invest.

Parteneri media: TVR, Kanal D, Prima TV, AGERPRES, RADOR, Romania Libera, Forbes kids, Spotmedia.ro, Ziare.com, Amos News, Piata, Curierul National, Jurnalul, Press Hub, acasa.ro, Revista Cariere, Revista Margot, Qmagazine, e-femeia.ro, Jurnalul de afaceri, Ziarul News, Sfatul parintilor, Pap tot, Misiunea Casa, Iqool, Romania Pozitiva, Gala Societatii Civile, Starea Presei, Presa de azi, EduManager, Modernism, Portal Management, Necenzurat, StirileMM, ecreator.ro, Radio Clasic, Leviathan, Kidibot

In Romania secolului 21, elevii din mediul rural sunt condamnati sa invete in spatii insalubre care, de cele mai multe ori, le pun sanatatea sau chiar viata in pericol atat lor, cat si profesorilor. Asociatia BookLand sustine activ dreptul la educatie al copiilor renovandu-le si echipandu-le scolile, din toamna anului 2023 urmand a se concentra exclusiv pe constructia primului Campus Preuniversitar Dual in mediul rural.

_____________________________________________________________________

De 12 ani BookLand contribuie la sublinierea importantei educatiei & dezvoltarii personale prin intalnirile BookLand Evolution care faciliteaza tinerilor discutii inspirationale cu varii personalitati, prin Taberele Coolturale BookLand care le ofera un mix echilibrat de activitati educationale & distractie in mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor, initiativa care acorda copiilor defavorizati din mediul rural o sansa reala la o educatie de calitate! Adio igrasie si mucegai, bancute rupte, usi/geamuri/pardoseli deteriorate, acoperisuri si tavane prin care ploua, curti pline de noroi, sobe in salile de clasa si WC in spatele scolii! Cu 67 scoli renovate si inca 8 in plan, Asociatia BookLand se pregateste de cel mai amplu proiect educational in mediul rural: primul Campus Preuniversitar Dual, inaugurabil in 2024.

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Masa rotunda adolescenti despre evenimentele din 1989 – episodul 1

Masa rotunda adolescenti despre evenimentele din 1989 – episodul 2