Si tu te-ai saturat sa auzi peste tot… „CITITUL ITI DEZVOLTA CREIERUL”… „CITITUL ITI IMBOGATESTE VOCABULARUL”? Ei bine, si noi ne-am saturat. Asta e motivul pentru care ne-am apucat sa investigam care e, de fapt, legatura dintre citit si creier – sau sa fie doar un mit? Iti dam tie balanta, sa cantaresti pe parcurs. Si iti vom da si informatiile, ca sa ai ce sa cantaresti.
𝟏. 𝐂𝐞 𝐬𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐚𝐦𝐩𝐥𝐚 𝐢𝐧 𝐜𝐫𝐞𝐢𝐞𝐫 𝐜𝐚𝐧𝐝 𝐜𝐢𝐭𝐞𝐬𝐭𝐢
Imagineaza-ti niste insule care plutesc aiurea pe apa. Astia sunt neuronii. Acum proiecteaza niste poduri subtirele, care leaga insulele. Astea sunt conexiunile neuronale. Iata, deci, reteaua de insulite… sau de neuroni. Cand ajunge la maturitate, creierul are mai mult de 100 de miliarde de neuroni. Cand deschizi o carte si citesti, pe micile poduri calatoresc impulsuri nervoase, generate de creier. Ce inseamna asta? Impulsurile sunt viata creierului. Iar performanta lui e data tot de masura acestor stimuli. Mai mult: atunci cand citesti, creierul tau face noi legaturi neuronale. Adica incepe sa construiasca poduri intre insulite care nu aveau nicio legatura, aparent. Asta se intampla pentru ca textul reuseste sa activeze anumite structuri neuronale.
𝟐. 𝐂𝐮𝐦 𝐚𝐫𝐚𝐭𝐚 𝐮𝐧 𝐜𝐫𝐞𝐢𝐞𝐫 𝐚𝐧𝐭𝐫𝐞𝐧𝐚𝐭?
Un creier antrenat vine la pachet cu o memorie buna. Asta inseamna ca ai reusit sa iti faci creierul sa organizeze bine informatiile pe care le detine, astfel incat sa aiba loc pentru o gramadă de altele noi. Pe langa asta, acum putem vorbi si de un creier fericit: adica unul care nu isi mai face probleme ca nu va putea sa isi aminteasca lucruri.
𝟑. 𝐑𝐞𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐡𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 𝐕𝐒 𝐋𝐮𝐦𝐞𝐚 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐚
Intr-un fel interesant, creierul asociaza intamplarile pe care le citesti cu experiente similare pe care le-ai trait sau despre care ai auzit. Nu conteaza diferentele de context. Pentru el, Pamantul chiar se invarte in jurul tau. Ce inseamna asta? Inseamna ca reapar sentimentele pe care ti le-a starnit experienta respectiva, pe care ai trait-o. Acesta e motivul pentru care se spune ca lectura te face sa traiesti experiente care par reale.
𝐓𝐨𝐩𝐮𝐥 𝐜𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐦𝐚𝐢 𝐜𝐢𝐭𝐢𝐭𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐥𝐮𝐦𝐞
Stim ca vrei sa stii si ca esti curios. Iata, deci, topul celor mai citite 10 carti din lume:
1. Biblia
2. Micuta carte rosie, culegerea de citate si aforisme a lui Mao Zedong
3. Don Quijote de la Mancha, de Miguel de Cervantes
4. Coranul
5. Seria Harry Potter, de J.K. Rowling
6. Povestea a doua orase, de Charles Dickens
7. Stapanul inelelor, de J.R.R. Tolkien
8. Alchimistul, de Paulo Coelho
9. De veghe in lanul de secara, de J.D. Salinger
10. Sa ucizi o pasare cantatoare, de Harper Lee
“O carte deschisa, un creier care vorbeste; inchisa, un prieten care asteapta; uitata, un suflet care iarta; distrusa, o inima care plange.” – proverb indian
𝐂𝐨𝐩𝐲𝐰𝐫𝐢𝐭𝐞𝐫: Monica Faur
𝐕𝐨𝐢𝐜𝐞-𝐨𝐯𝐞𝐫: Gabi Costin
𝐀𝐫𝐭 𝐃𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫: Adrian Baldovin
𝐀𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚 𝐫𝐮𝐛𝐫𝐢𝐜𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐫𝐢𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝐅𝐄𝐑𝐑𝐎, 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫 𝐁𝐨𝐨𝐤𝐋𝐚𝐧𝐝 𝐄𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐨𝐧. 𝐌𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐫𝐢 𝐢𝐧 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐚𝐥𝐚𝐭𝐢𝐞, 𝐬𝐮𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐢𝐧 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭𝐢𝐞!
Comments
Loading…