Nu specia cea mai puternica sau cea mai inteligenta supravietuieste, ci aceea care… invata sa reactioneze cel mai bine in fata pericolelor, completam noi spusele lui Charles Darwin. Indiferent de locul in care se desfasoara viata ta: acasa, cu parintii, in gazda, la camin, in chirie intr-un oras nou – poate te-ai mutat in alta tara sau esti plecat in vacanta sau drumetie – esential ramane sa stii ce ai de facut atunci cand „mirosi” pericolul. Viteza de reactie iti poate salva viata. Dar, pentru asta trebuie sa cunosti pasii pe care ii ai de facut, fara sa te pierzi cu firea si fara sa intri in panica. De aceea, spunem noi, este important sa-ti dezvolti cateva „automatisme”, care isi vor dovedi utilitatea nu doar in beneficiul tau, ci si al celor din jur.
Esti gata sa incepem o calatorie plina de sfaturi utile si solutii concrete?
Sa incepem cu ce ai de facut, iata, in caz de…
1. Cutremur
Acest fenomen te poate surprinde in interiorul unei cladiri sau in exterior: pe strada, in masina, in timpul unei plimbari prin parc sau al unei drumetii pe munte, de ce nu? Daca te afli intr-o locuinta, nu incerca sa iesi afara si, in niciun caz, nu lua in calcul sa mergi pe balcon pentru a striga dupa ajutor, de exemplu. Indeparteaza-te de ferestre, de oglinzi, de biblioteca, de lustre si de toate piesele de mobilier nesigure… Sunt primele care pot ceda! In continuare, specialistii iti recomanda sa-ti pastrezi calmul si sa intri sub obiecte solide care te pot adaposti: masa, birou (in timp ce ramai acolo, tinandu-te bine de acestea!). Dupa ce se termina cutremurul, este important sa intrerupi alimentarea cu gaze naturale si energie electrica; conductele pot fi avariate, iar scaparile de gaze pot provoca incendii sau explozii.
2. Scurgeri de gaze
Intri in casa scarii sau in locuinta si te loveste mirosul de gaz! Ei bine, trebuie sa stii ca sta in puterea ta sa iei masuri imediate pentru a-ti proteja viata si a evita un dezastru pentru toti cei din jur! Gazul, de fapt, nu are un miros specific. Ceea ce simti tu in nari este o substanta chimica odorizanta numita mercaptan, special adaugata pentru ca aceste surgeri sa poata fi detectate in timp util. Mirosul obtinut in felul acesta se aseamana cu cel de oua stricate. Ia in calcul si faptul ca o scurgere de gaze provoaca anumite simptome: senzatia de greata, ameteli sau dureri de cap.
Ce trebuie sa faci acum? Sa nu aprinzi nici un fel de foc! Nu este recomandat sa verifici scurgerea de gaze prin aprinderea unei flacari, pentru ca exista un risc crescut de explozie. In plus, chiar daca este intuneric, nu aprinde becul pentru verificari si alte cautari! Evita folosirea aparatelor electronice, cum ar fi televizoarele sau cuptorul cu microunde. Nu folosi nici macar telefonul mobil, pentru ca bateria acestuia poate cauza un scurtcircuit! Ce poti face, insa, este sa aerisesti spatiul, deschizand larg usile si ferestrele.
3. Incendiu
Un incendiu nu iti lasa la dispozitie prea mult timp pentru actiune, tocmai din cauza rapiditatii cu care se extind flacarile. De aceea, iata ce trebuie sa faci pentru a te evacua cu bine, dar si pentru a-i ajuta pe cei dragi sa faca acelasi lucru.
In primul rand, e important sa stabilesti impreuna cu familia locul unde tineti cheile de la usa, pentru a nu pierde apoi timp valoros cautandu-le. Iar toate acele cutii si cosuri depozitate pe hol? Si bicicleta pe care o tii tot acolo? E bine sa nu blochezi caile de evacuare.
Daca incendiul a inceput sa se propage si nu il poti stinge cu ce ai la indemana, atunci trebuie sa-i alertezi pe toti cei din casa si sa iesiti afara cat mai repede. Ce trebuie sa stii? Cand inchizi usile in spatele tau, ajuti la oprirea propagarii flacarilor, asa ca daca ai cum, inchide toate usile in urma ta! Iar daca fumul a inundat deja camerele, sa mergi taras, pe coate si genunchi, pentru ca la nivelul pardoselii este mai putin fum. Nu folosi liftul pentru a te evacua din cladire si nu te intoarce in casa, in nici un caz, pentru a lua haine, bani sau alte lucruri de valoare. Viata ta are prioritate!
𝐂𝐨𝐩𝐲𝐰𝐫𝐢𝐭𝐞𝐫: Carmen Croitoru
𝐕𝐨𝐢𝐜𝐞-𝐨𝐯𝐞𝐫: Gabi Costin
𝐀𝐫𝐭 𝐃𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫: Adrian Baldovin
𝐀𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚 𝐫𝐮𝐛𝐫𝐢𝐜𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐫𝐢𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝐅𝐄𝐑𝐑𝐎, 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫 𝐁𝐨𝐨𝐤𝐋𝐚𝐧𝐝 𝐄𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐨𝐧. 𝐌𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐫𝐢 𝐢𝐧 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐚𝐥𝐚𝐭𝐢𝐞, 𝐬𝐮𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐢𝐧 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭𝐢𝐞!
𝐔𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐧𝐨𝐮𝐭𝐚𝐭𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭𝐢𝐞𝐢 𝐁𝐨𝐨𝐤𝐋𝐚𝐧𝐝:
Facebook:
Comments
Loading…