IN – CREDERE. Daca aceasta „CREDERE” ar fi un obiect al tau, ar fi o barca. Acum imagineaza-ti ca te afli IN „CREDERE”, sa zicem in mijlocul unui ocean. Cat timp CREDEREA ta e solida, poti sa stai tolanit, cu fata la soare, fara sa te ingrijoreze valurile. Dar daca, brusc, in CREDERE se face o gaura? Barca ta gaurita nu te va tine prea mult la suprafata. Fii atent ca incepi sa te scufunzi!
Fara incredere in tine, esti mort.
La ce ajuta increderea asta in sine? Cum stii ca esti increzator in tine? Uite cateva intrebari la care, daca raspunzi cu 𝐃𝐀!, inseamna ca stai destul de bine la capitolul Incredere in sine. Sa vedem:
• Poti sa numesti 7 calitati ale tale?
• Crezi ca ai destule calitati incat sa reusesti ce iti propui?
• Esti entuziasmat sa faci lucruri care nu sunt in zona ta de confort?
• Iti place sa decizi si sa actionezi pe cont propriu?
• Ai incredere totala in deciziile tale?
Chiar daca ai raspuns cu NU la mai toate intrebarile acestea, nu e cazul sa fii demoralizat. Nimeni nu se naste cu incredere in sine. Si in caz ca te intrebi care dintre oamenii cunoscuti in lumea intreaga a fost demoralizat inainte sa aiba succes, am deja un exemplu pentru tine. Daca ai becuri functionale in casa, e datorita increderii in sine pe care Thomas Edison, inventatorul becului, a invatat sa o aiba. Dar sa nu cumva sa iti imaginezi ca a reusit din prima. Dimpotriva! Afla ca Edison nici macar nu a reusit sa termine scoala primara. A fost trimis acasa de invatatorul sau cu un bilet adresat mamei sale: “Doamna, copilul dvs. este atat de idiot, incat eu nu l-as lasa sa pasca nici macar o capra”. Pe cuvant ca nu e banc. Increderea in sine a lui Thomas Edison a fost zdrobita. Dar peste ani de lucru la propria incredere in sine, dupa ce a esuat de 98 de ori in a crea becul, Thomas Edison a reusit sa spuna: „Nu ma descurajez, deoarece fiecare incercare gresita ma arunca cu inca un pas inainte.” Aceasta a fost gandirea care l-a ajutat sa inventeze becul, fara de care astazi nu ne putem imagina viata.
„Si mai departe ce fac?” ne intrebi. „Cum imi pot construi increderea in mine?” Sunt intrebari foarte bune si din fericire au si raspunsuri aplicabile. Caci aici voiam sa te aducem:
1. 𝐅𝐚 𝐨 𝐥𝐢𝐬𝐭𝐚 𝐜𝐮 𝐫𝐞𝐮𝐬𝐢𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐭𝐚𝐥𝐞 𝐬𝐢 𝐬𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥𝐞𝐬𝐭𝐞-𝐭𝐢 𝐧𝐨𝐢 𝐨𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞!
Poti sa o faci in minte, in notitele din telefon sau chiar pe hartie. O sa te ajute sa iti dai seama ca ai facut deja multe lucruri bune si chiar in fiecare zi. Vezi? Deja incepi sa iti cunosti abilitatile pe care habar n-aveai ca le ai. Ce sa mai, esti mai tare decat credeai!
2. 𝐏𝐞𝐫𝐦𝐢𝐭𝐞-𝐭𝐢 𝐬𝐚 𝐟𝐚𝐜𝐢 𝐠𝐫𝐞𝐬𝐞𝐥𝐢!
Nu ai cum sa stii ce sa nu mai faci sau ce sa perfectionezi, daca nu gresesti. Esecul nu e dusmanul tau, ci aliatul tau. Aminteste-ti de Thomas Edison. “Nu am dat gres, ci pur si simplu am gasit 10.000 de idei care nu functioneaza” – asa si-a explicat experimentele pe care le-a realizat in decursul vietii sale. Nu si-a privit munca drept zadarnica, ci a considerat-o un proces al marilor descoperiri: cel putin 1.093 dintre idei au functionat si au fost puse in practica, iar el a primit tot atat de multe brevete de inventie pentru acestea. Oare daca se oprea la prima greseala mai ajungea atat de departe?
3. 𝐂𝐞𝐫𝐞 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐨𝐫!
Nu trebuie sa te lupti singur pentru increderea ta in sine. Atunci cand nu mai poti singur sa faci fata, ai nevoie de cineva care sa te impinga de la spate. Gaseste o persoana de incredere, la care sa poti apela atunci cand ai nevoie sa iti amintesti de ce esti in stare. Poate fi un prieten sau chiar unul dintre parinti. Mama lui Thomas Edison a fost cea care l-a ajutat sa isi construiasca increderea in sine: “Mama a fost cea care m-a format. Avea foarte multa incredere in mine, iar eu simteam ca nu trebuie sub niciun chip sa o dezamagesc”.
4. 𝐀𝐭𝐞𝐧𝐭𝐢𝐞 𝐥𝐚 𝐩𝐨𝐬𝐭𝐮𝐫𝐚!
Specialistii sustin ca postura corpului e foarte importanta atunci cand e vorba despre increderea in sine. Postura corpului trimite un mesaj catre creier, informandu-l despre starea actuala exacta. Prin urmare, ca sa te simti increzator, incearca sa iti relaxezi corpul, sa tii spatele drept si picioarele pe pamant. Si un zambet ar ajuta!
Acum ai tot bagajul care iti trebuie pentru a persevera in increderea in sine. Fiindca e un proces care merita toate eforturile tale. Totusi, nu pune prea multa presiune pe tine.
“𝐷𝑎𝑐𝑎 𝑚𝑖-𝑎𝑚 𝑝𝑖𝑒𝑟𝑑𝑢𝑡 𝑖𝑛𝑐𝑟𝑒𝑑𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑖𝑛 𝑚𝑖𝑛𝑒, 𝑣𝑜𝑖 𝑎𝑣𝑒𝑎 𝑢𝑛𝑖𝑣𝑒𝑟𝑠𝑢𝑙 𝑖𝑚𝑝𝑜𝑡𝑟𝑖𝑣𝑎 𝑚𝑒𝑎”- Ralph Waldo Emerson
Comments
Loading…