in ,

Odata cu primul clopotel, elevii din Pietrosu si Costesti vor invata in conditii mai bune datorita Asociatiei BookLand

 

Exista multe institutii scolare cu resurse limitate, insa care stiu sa se gospodareasca. Este si cazul Gradinitei cu Program Normal din satul Pietrosu si al Scolii Gimnaziale din satul Costesti, ambele din judetul Buzau, cladiri in care exista curatenie, buna organizare si oameni frumosi. Aici Asociatia BookLand a decis sa intervina si sa ii dea o alta fata exteriorului gradinitei (cladire, curte, gradina), precum si interiorului scolii (doua sali de clasa complet renovate & dotate si toaleta utilata cu obiecte sanitare noi). Gradinita arata “uzata” dupa doar 15 ani de la constructia acesteia, iar despre Scoala Gimnaziala din Costesti nu se poate spune ca a imbatranit prea frumos, desi au trecut doar 55 ani peste ea.

Inainte

Dupa

Incepand cu acest nou an scolar, prescolarii si scolarii din satele Pietrosu si Costesti vor beneficia de conditii moderne pentru studiu. Prin programul de ”Renovare școli în mediul rural” al asociatiei, sub motto-ul Impreuna CONSTRUIM oameni, in 2020-2021, 37 de scoli din satele Romaniei au devenit locuri in care peste 7.000 de copii merg cu placere sa invete. Iar anul acesta se renoveaza inca 29 scoli situate in 22 judete! Fara granturi europene, pur si simplu mobilizand sute de companii sa contribuie cu bani, produse sau servicii (prin redirectionarea celor 20% din impozitul pe profit/venit conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994), dar si motivand autoritatile si comunitatea locala sa se implice. Astfel se vede puterea si determinarea domeniului privat in a schimba lucrurile in domeniul educatiei, iar asta intr-un timp record si de zeci de ori mai eficient din punct de vedere costuri.

Gradinitele, respectiv scolile, sunt spatiile in care copiii isi petrec cea mai mare parte a zilei. De aceea, un mediu confortabil si sanatos este absolut necesar pentru starea lor de bine si pentru cresterea performantelor. Cu ajutorul Asociatiei BookLand, al partenerilor sai si al primariei, aceste spatii si-au schimbat aspectul in bine! Recunostinta, respect si multa putere pe acest nobil drum ales!” – Mihaiela Sava, Director Scoala Gimnaziala Costesti

Din luna martie pana nu demult am renovat Gradinita Pietrosu si anume: am reparat peretii exteriori, i-am termoizolat, intarit cu fibra de sticla, tencuit si zugravit. Am montat pavele si borduri in curte, infrumusetand gradina cu arbusti decorativi. Iar in fata gradinitei, unde am reparat placa de beton peste care apoi am montat gresia, am instalat si o balustrada practica cu suport de flori. Iar la cateva minute distanta, la Scoala Gimnaziala Costesti, in doar doua saptamani, am modernizat complet doua sali de clasa care fac acum nota distincta: parchet nou, pereti reparati si zugraviti, corpuri de iluminat, calorifere, jaluzele si mobilier scolar (bancute, scaune rotative, dulapuri). Iar toaleta am dotat-o cu obiecte sanitare noi-noute: lavoare, baterii, oglinzi, vase WC. De ce? Fiindca noi credem cu tarie in potentialul acestor copii care, tratati cu respect inca de pe bancile scolii, vor intoarce gestul la maturitate, societatii.” – Madalina Mocanu, Director Marketing & Comunicare Asociatia BookLand

Inainte

Dupa

Investitiile in cele doua institutii au insumat 100.000 euro. Transformarea de la Gradinita cu Program Normal Pietrosu, respectiv de la Scoala Gimnaziala Costesti, a fost posibila datorita companiilor care cred in tineri si intr-o Romanie mai buna prin educatie: Elis Pavaje, Gilcom International Trading, Policolor Romania, Masterplast Romania, Pepiniera „Gradina Verde”, FamousRoses.eu, Sanotechnik Romania, Expleo Group, Raveli, Purmo Romania, SavanaCuloare, Larex-ir Decor, Luxten Lighting Company, Terra Impex si Sipex Company.

Intreaga noastra recunostinta PARTENERULUI extraordinar Somaco Grup Prefabricate care a sustinut achizitia a 50% dintre materialele de constructii pentru scoala, precum si partenerilor de cursa lunga: Unicredit Consumer Financing, SIT, Leroy Merlin Romania, Titan Machinery Romania, Turbomecanica şi Profi.

In Romania secolului 21, elevii din mediul rural sunt condamnati sa invete in spatii insalubre care, de cele mai multe ori, le pun sanatatea sau chiar viata in pericol atat lor, cat si profesorilor. Iar acolo unde autoritatile nu pot sau nu vor sa faca ceva in acest sens, norocul vine din partea Asociatiei BookLand care militeaza pentru dreptul la educatie al copiilor renovandu-le scolile.

Si pentru ca Asociatia BookLand isi doreste sa vina cu un pachet complet de servicii educationale (inclusiv metoda de predare si continut), incepand de anul viitor se va concentra si pe constructia primei scoli-etalon pentru sistemul de invatamant romanesc, cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal. Va urma modelul finlandez (adaptat local) si va asigura inclusiv profesorii care vor preda dupa o curricula comparabila cu cea occidentala. O scoala 100% moderna (cu cantina, biblioteca, laboratoare, sala spectacole, facilitati sportive, spatii relaxare, livada, dar si solar in care vor fi crescute propriile legume) pusa gratuit la dispozitia copiilor din mediul rural, asigurandu-le la final un loc de munca in cadrul companiilor cu care se vor derula programe de invatamant profesional dual / practica / internship.

Toti cei care le impartasesc viziunea, se pot alatura demersului BookLand donand 2 euro lunar printr-un SMS cu cuvantul CONSTRUIM la 8845 sau achizitionand Soricelul BookLand.

 

De peste 11 ani BookLand contribuie la sublinierea importantei educatiei & dezvoltarii personale prin Conferintele BookLand Evolution care transmit tinerilor mesajele inspirationale ale mentorilor cu valori demne de urmat, prin Taberele Coolturale BookLand care ofera tinerilor un mix echilibrat de activitati educationale & distractie in mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor, initiativa care acorda copiilor defavorizati din mediul rural o sansa reala la o educatie de calitate! Adio igrasie si mucegai, bancute rupte, usi/geamuri/pardoseli deteriorate, acoperisuri si tavane prin care ploua, curti pline de noroi, sobe in salile de clasa si WC in spatele scolii! Cu ajutorul companiilor care s-au mobilizat contribuind cu bani, produse sau servicii, BookLand va reusi in 2022 sa aduca schimbarea in alte 29 scoli (in 2020-2021 a renovat & dotat 37 scoli).

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Andreea Ignat – clasa a VIII a, Scoala Gimnaziala Nr 150

Care e treaba cu increderea?