Ce este frumusetea?
De cate ori nu ne-am surprins zicand despre ceva sau cineva ca este “frumos/frumoasa”?
Fie ca e vorbe de oameni, de locuri, de obiecte sau de arta gasim peste tot frumosul. Dar ce vrem sa spunem prin aceasta? Cand definim ceva ca fiind frumos? E vorba de simetrie? E vorba de culori? Sau care sunt tiparele care creeaza acest lucru in mintea noastra? Dex zica ca „e un termen abstract, ale carui aspecte sunt legate de gusturile omului.”
Hai sa facem impreuna o incursiune in universul frumusetii, bine?
Definirea frumusetii reprezinta o incercare veche de cand lumea.
Inca din cele mai vechi timpuri, filosofi renumiti au incercat sa explice termenul. Conform lui Aristotel, ,,frumusetea depinde de magnitudine si ordine”, in vreme ce pentru Kant ,,ceva este frumos atunci cand evoca sentimente de multumire si fericire”. Insa mai toti suntem de acord cu celebra definitie data de scriitoarea irlandeza Margaret Hungerford in sec XIX, si anume „Frumusetea este in ochii celui care priveste.”. Dar pana si creatorii de frumos exterior recunosc ca aceasta vine din interior, fiind o atitudine / o stare. Donatella Versace spune „Sunt convinsa ca frumusetea vine din interior. Depinde de parerea pe care o ai despre tine.”
Totusi, cercetarile nu s-au oprit, asa ca hai sa continuam si noi!
Stim ca standardele de frumusete sunt in permanenta schimbare
Oare ce li se parea frumos stramosilor nostri ni se pare si noua? Si invers? Ei bine, asa cum probabil ai intuit, raspunsul e ca nici pe departe. De aceea, deseori ne gasim in situatia in care bunicilor nostri li se par nepotrivite hainele pe care le purtam sau muzica pe care o ascultam, asta ca sa dam niste exemple cu care sigur vei fi de acord. Dar la fel poate fi vorba si despre arta sau persoane.
- Ce ai spune daca ai afla ca grecii antici idealizau femeile cu monospranceana? Da, da. Ai auzit bine. Si nu doar ca acestea isi lasau sprancenele sa fie total naturale, ci chiar le evidentiau cu vopsele. In China, preferatele erau sprancenele verzi si albastre.
- Si daca tot am facut referire la China, un obicei care a durat peste 1300 ani a fost cel al picioarelor bandajate (de fapt complet deformate) ca sa para mici si elegante, fetele chinuindu-se de la 5-7 ani.
- In perioada Evului Mediu si a Renasterii erau considerate deosebit de frumoase fruntile inalte, pielea cat mai deschisa la culoare si venele proeminente. Insa cand ne uitam la portretele reginelor din acea vreme sigur nu ‚frumoasa’ e primul cuvant care ne vine in minte…
- Mai demult, in Japonia, era considerata frumoasa o femeie care… isi vopsea dintii in negru. Pare imposibil in vremurile noastre cand stim ca dintii cat mai albi si stralucitori sunt idealul, nu?
Toate acestea, dar si multe alte exemple ne arata cat de diferit e perceput frumosul de-a lungul istoriei. Cine stie cum o sa ne vada urmasii nostri peste cateva sute de ani…
Dar cum reactioneaza creierul la ceva ce consideram a fi frumos?
Are chimia creierului legatura cu frumusetea? Unii cercetatori ar spune ca da. Doctorul Helen Fisher de la Institutul Kinsey arata in studiile sale ca atunci cand vedem o persoana atractiva, o parte din creierul nostru devine mai activa si incepe sa pompeze dopamina.
Fara a intra prea mult in detalii, vom spune ca dopamina este un neurotransmitator al sistemului nervos, care actioneaza ca un stimulent pentru creier, influentand abilitatea de a lua decizii, dar fiind responsabil si pentru placere.
Asadar, constient sau nu, atunci cand vedem ceva ce ni se pare frumos, creierul nostru reactioneaza chimic. Nimic mai mult.
Suntem influentati de cultura si societate?
O intrebare mai buna ar fi CAND nu suntem influentati de acestea J Caci nici frumusetea nu face exceptie!
In exact acest moment, te asiguram ca oameni din Suedia, Statele Unite ale Americii sau China considera a fi frumos altceva decat consideram noi aici, in Romania. Te intrebi, desigur, ce anume ne influenteaza, doar traim toti in acelasi timp? Cultura, contextul, societatea.
Uite, de ex s-au facut diverse studii pentru a arata ce li pare frumos oamenilor la alte persoane. Iar diferentele sunt evidente:
- In SUA a fi frumos inseamna a arata tanar;
- Europa pretuieste pielea perfecta;
- In Brazilia, silueta voluptoasa, pielea bronzata si parul lung reprezinta intruchiparea frumusetii perfecte.
Cate sacrificii facem pentru frumusete?
Indiferent care e standardul nostru de frumusete, cu totii, si femei si barbati apelam la tot felul de trucuri care sa ne faca sa fim cat mai frumosi. Insa, unii oamenii incearca poate intr-un mod un pic cam… prea ciudat.
Ca sa ne crezi pe cuvant, iata cateva dintre cele mai nebunesti lucruri pe care oamenii le fac pentru frumusete:
- Masaj facial cu melci
Iti poti inchipui? Cativa melci sunt lasati sa mearga pe fata ta oferind un masaj gentil. De ce? Mucusul acestora are efect de regenerare dovedit stiintific, conferind tinerete si elasticitate pielii tale.
- Masajul cu serpi
Da, acei serpi de care ne speriem si cand ii vedem in filme. Insa in centrele spa din strainatate este o practica populara. Acest tip de tratament conduce la eliberarea de hormoni care, evident, dau o stare de bine si ajuta la un look mai luminos.
- Spa-uri cu bere
Atunci cand nu o bem, berea e buna si pentru o baie. Spa-urile cu bere sunt faimoase, cei care au vizitat Praga probabil cunosc deja acest lucru. Se pare ca acest tratament ajuta la stimularea vitalitatii si la o piele mai frumoasa si mai stralucitoare.
- Yoga…dar cu capre
Daca ai ridicat o spranceana la auzul acestui lucru, afla ca si noi. Cu toate acestea, yoga cu capre este o practica la moda in Statele Unite si nu numai. Cum functioneaza? Ei bine, participantii chiar fac miscarile traditionale de yoga, in timp ce animalutele zburda pe langa ei sau… chiar se urca pe oameni. Cei care practica acest sport spun ca animalutele iti dau o stare de bine si de relaxare, ceea ce diminueaza efectele imbatranirii.
- Crioterapia
In vreme ce unii dintre noi credem ca senzatia de caldura ne face bine, un ceai cald, o baie fierbinte, altii isi ingheata parti ale corpului in scopuri de infrumusetare. Pentru o piele tanara, fara riduri si pete, tot mai multi oameni utilizeaza puterea frigului in mod controlat. De ce? Fiindca temperatura scazuta duce la regenerare si vindecare.
Ma intreb acum daca tu ai incercat deja vreunul dintre tratamentele de mai sus…
Daca apelam la astfel de tertipuri, frumusetea, indiferent cum o percepem, trebuie sa fie destul de importanta pentru noi, nu-i asa? Oare de ce?
Se pare ca oamenii frumosi au o viata mai usoara!
In primul rand, sunt perceputi ca fiind mai sanatosi, mai de incredere, mai placute. Automat le este mai usor sa isi gaseasca parteneri. Se mai crede ca sunt mai inteligenti decat cei cu fete asimetrice. Ba chiar mai convingatori, ceea ce ii ajuta sa capteze atentia si sa comunice mai usor. Intr-un studiu realizat pe 300 agentii de publicitate olandeze, economistii au descoperit ca firmele care aveau directori mai atragatori aveau venituri mai mari.
Vezi, nu-i de mirare ca si in Romania se cheltuie peste 100 milioane euro anual pe operatiile estetice…
Frumusetea se pare ca ne stimuleaza creierul si ca ne impulsioneaza sa facem aproape orice pentru a o atinge. Insa, nici filosofii, nici oamenii de stiinta si nici oamenii din lumea artei nu s-au pus de acord asupra formulei frumusetii. Dar, recapituland, am aflat ca standardele sunt diferite atat in timp, cat si geografic.
In incheiere, am vrea sa te gandesti la ce inseamna frumos pentru tine. Inchide ochii si vezi frumosul din oameni. Fiindca ei produc, la randul lor, frumosul din jur. Pana la urma, asta e ce conteaza, nu? Ceea ce ne face pe noi fericiti.
„Trupul omenesc este frumos numai în măsura
în care oglindeşte sufletul.” – Constantin Brâncuși
Comments
Loading…