in

LoveLove

Cine a inventat scoala?

?? ???? ??? ?? ???? ???? ?? ?????, ???? ?? ??? ?? ???? ????????? ?? ????? ?????? ???? ???????????, ??-? ???? ?? ????, ???? ?? ???? ??????????? ?? ???? ???? ?? ?????? ?? ???? ???? ?????? ?? ?? ????????? ????? ?? ????? ????????.
Calatoria noastra incepe in Grecia Antica, sec. IV i. Hr. Este perioada in care au fost puse bazele conceptului de „scoala”. La aceea vreme avea denumirea de “akademos”, care in traducere libera inseamna “academie”. Evident nu?
Conceptul de scoala provinde de la cuvantul latin “schola”, care la randul sau a fost derivat din greaca antica “scholeion”. La greci termenul insemna “timp liber” iar apoi a evoluat in “locul in care iti petreci timpul liber”.
Inainte sa revenim in epoca moderna si sa aflam cine a pus bazele scolii in Romania, ne mutam in Imperiul Bizantin, mai exact in anul 425 d. Hr., unde s-a inventat primul sistem de invatamant formal. Se pare ca personalul militar cu functii si responsabilitati superioare era obligat sa aibe cel putin studii primare. Scoala ii pregatea pe oameni sa ocupe functii administrative in imperiu, fapt care a permis o dezvoltare semnificativa. In ceea ce priveste educatia superioara, universitatea din Fas (Maroc), infiintata in anul 859, este considerata cea mai veche universitate din lume, o alta fiind fondata in 959 la Cairo (Egipt). In Europa, scoala a inceput sa devina obligatorie mai peste tot in timpul secolului al XVIII-lea. De exemplu, in Danemarca si Norvegia, acest lucru a fost introdus in perioada 1739-1741, scopul principal fiind sa ii ajute pe oamenii de rand sa-si imbogateasca cunostintele.
???? ? ???????? ?????? ?? ??????? ?? ???? ???? ??????????? ?? ????? ?????? ?? ???? ??????? ?? ?? ?????
Spre deosebire de alte state europene, Romania nu se poate mandri cu o istorie indelungata cand vine vorba despre educatie. In sec XV primele asezaminte de tip scolar au aparut pe langa manastiri si aveau drept scop invatarea scrisului in limba slavona. Prima scoala superioara in limba romana a fost infintata la Fagaras in anul 1657, insa adevaratul proces de constructie a unui sistem educational national a inceput odata cu formarea statului roman modern dupa Revolutia de la 1821 condusa de Tudor Vladimirescu. Astfel au aparut si s-au dezvoltat diferite tipuri de institutii de invatamant cum ar fi scolile elementare, gimnaziile, colegiile si universitatile. Insa educatia a devenit obligatorie in anul 1864 sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza care a adoptat prima „Lege asupra Instructiunii” in Principatele Unite Romane, aceasta reglementand introducerea educatiei obligatorii si gratuite. Da, ai auzit bine, in trecut se platea invatamantul, inclusiv cel primar. Nu putem sa nu ii aducem multumiri lui Spiru Haret, considerat reformatorul scolii moderne romanesti. Intre 1897 – 1910 s-au construit 2.343 de scoli in Romania, dintre care 1.980 cat timp a fost ministru. Spiru Haret este cel care a infiintat gradinitele de copii, a creat scoli de adulti si cantine pentru copiii saraci, fiind si promotorul turismului scolar. Legea din 1898 a instituit certificatul de absolvire (bacalaureatul) si a incurajat votarea invatamantului profesional in scoli de arta si mestesuguri, licee militare, seminare teologice.
Cu siguranta nu vrei sa faci parte din populatia lumii care nu stie sa scrie si sa citeasca, si anume o cincime. Afla ca 75% din cele peste 770 milioane de adulti analfabeti in intreaga lume traiesc in doar 15 tari, cum ar fi Bangladesh, Brazilia, China, India sau Nigeria. Acum cativa ani, Romania era tara cu cei mai multi analfabeti din Europa (6% din populatie). Din pacate aproape jumatate dintre romani (cel mai mare procentaj din Europa) nu petrec nici 5 minute pe an citind o carte… Ne dorim sa nu te numeri si tu printre ei.
?? ?? ???????? ??????????? ???? ?? ??????? ?????? ?,?,?…?
Acum 3.000 ani inaintea erei noastre, unul dintre primele alfabete a fost cel al fenicienilor. Acesta era aproape in intregime fonetic (19 consoane), intrucat vocalele inca nu erau cunoscut. Ulterior, romanii au creat alfabetul folosit in prezent in majoritatea tarilor europene. Initial, acesta avea doar 20 litere, ulterior fiind adaugate j, k, v, w, y si z.
In concluzie: scoala merita din plin atentia ta. Profita de timpul pe care il ai la dispozitie si invata – pe langa ceea ce ti se impune – doar ce-ti place tie. Nimeni nu te opreste sa ai activitati si interese extracurriculare. Acestea iti vor dezvolta abilitatea de concentrare, rapiditatea de absorbtie si procesare a informatiilor iar apoi de aplicabilitate a rezultatelor obtinute.
Iti multumim c-ai ramas cu noi pana la sfarsit! Si nu uita sa dai Subscribe, Like sau Share pentru mai multe informatii coolturale.

“??? ?? ???????? ? ?????? ??????? ? ???????.” – Victor Hugo

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

De ce nu ne place sa citim?

Putem incetini procesul de imbatranire?