in

WTFWTF CryCry LoveLove OMGOMG AngryAngry LOLLOL CuteCute

Cine a inventat scoala?

“Cine a inventat scoala?”

De cate ori ai spus asta cu naduf, cand ai dat de greu invatand? Nu toate temele sunt distractive, nu-i asa? De fapt, cine se face responsabil de toti anii de studiu pe care esti nevoit sa ii parcurgi? Haide sa aflam impreuna.

Calatoria noastra incepe in Grecia Antica, sec. IV i. Hr. Este perioada in care au fost puse bazele conceptului de „scoala”. La aceea vreme avea denumirea de “akademos”, care in traducere libera inseamna “academie”. Evident nu?

Conceptul de scoala provinde de la cuvantul latin “schola”, care la randul sau a fost derivat din greaca antica “scholeion”. La greci termenul insemna “timp liber” iar apoi a evoluat in “locul in care iti petreci timpul liber”. He, he, cine ar fi crezut ca originea scolii porneste chiar de la termenul de “timp liber”? 😉

Inainte sa revenim in epoca moderna si sa aflam cine a pus bazele scolii in Romania, ne mutam in Imperiul Bizantin, mai exact in anul 425 d. Hr., unde s-a inventat primul sistem de invatamant formal. Se pare ca personalul militar cu functii si responsabilitati superioare era obligat sa aibe cel putin studii primare. Scoala ii pregatea pe oameni sa ocupe functii administrative in imperiu, fapt care a permis o dezvoltare semnificativa. In ceea ce priveste educatia superioara, universitatea din Fas (Maroc), infiintata in anul 859, este considerata cea mai veche universitate din lume, o alta fiind fondata in 959 la Cairo (Egipt). In Europa, scoala a inceput sa devina obligatorie mai peste tot in timpul secolului al XVIII-lea. De exemplu, in Danemarca si Norvegia, acest lucru a fost introdus in perioada 1739-1741, scopul principal fiind sa ii ajute pe oamenii de rand sa-si imbogateasca cunostintele.

Acum ca am aflat mai multe despre istoria scolii, haideti sa revenim la ceea ce ne intereseaza. Cine a inventat scoala in Romania si cine este responsabil de toate temele pe care trebuie sa le faci?

Spre deosebire de alte state europene, Romania nu se poate mandri cu o istorie indelungata cand vine vorba despre educatie. In sec XV primele asezaminte de tip scolar au aparut pe langa manastiri si aveau drept scop invatarea scrisului in limba slavona. Prima scoala superioara in limba romana a fost infintata la Fagaras in anul 1657, insa adevaratul proces de constructie a unui sistem educational national a inceput odata cu formarea statului roman modern dupa Revolutia de la 1821 condusa de Tudor Vladimirescu. Astfel au aparut si s-au dezvoltat diferite tipuri de institutii de invatamant cum ar fi scolile elementare, gimnaziile, colegiile si universitatile. Insa educatia a devenit obligatorie in anul 1864 sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza care a adoptat prima „Lege asupra Instructiunii” in Principatele Unite Romane, aceasta reglementand introducerea educatiei obligatorii si gratuite. Da, ai auzit bine, in trecut se platea invatamantul, inclusiv cel primar. Nu putem sa nu ii aducem multumiri lui Spiru Haret, considerat reformatorul scolii moderne romanesti. Intre 1897 – 1910 s-au construit 2.343 de scoli in Romania, dintre care 1.980 cat timp a fost ministru. Spiru Haret este cel care a infiintat gradinitele de copii, a creat scoli de adulti si cantine pentru copiii saraci, fiind si promotorul turismului scolar. Legea din 1898 a instituit certificatul de absolvire (bacalaureatul) si a incurajat votarea invatamantului profesional in scoli de arta si mestesuguri, licee militare, seminare teologice.

Dar pentru ca suntem tentati sa credem ca unii dintre voi ar putea sa spuna ca era mai bine inainte de aceasta lege a obligativitatii scolii, haide sa vedem cu te-a ajutat scoala pana acum.

O sa trecem peste ce este evident – si anume ca scoala ajuta la formare & la construirea unui viitor mai bun – doar toti adultii iti spun asta, nu-i asa? Ei bine, noi stim foarte bine ca tu, adolescent fiind, nu te gandesti la viitorul indepartat, acum doar vrei sa te distrezi, sa stai cu prietenii tai si sa te bucuri de tinerete. Dar stai. In fraza precedenta am spus doua cuvinte cheie – “prietenii tai” – pe care i-ai intalnit la scoala nu? Poate nu pe toti, dar o parte sigur. Gandeste-te, daca nu mergeai la scoala, ai mai fi avut prietenii de acum? Toate acele amintiri, toate acele aventuri? Ceea ce vrem sa va spunem este ca scoala nu are rolul doar de a te educa. Scoala te dezvolta ca individ, iti asigura o comunitate cu interese comune, iti imbunatateste comunicarea, te invata ce inseamna lucrul in echipa – adica abilitati esentiale in orice job din ziua de astazi.

Probabil ai spus cel putin o data fraza – “Cu ce ma ajuta pe mine la viitorul job formula asta matematica sau nu stiu ce opera literara?” Iti raspundem cu o intrebare: „Cum ai putea sa te exprimi sau sa gandesti logic in job-ul pe care il vei avea daca nu esti in stare sa faci un rezumat sau sa retii o formula?” Chiar daca nu pare, invatarea acestor materii iti dezvolta creierul si te ajuta sa iti dezvolti succesul in viitor. Cu siguranta nu vrei sa faci parte din populatia lumii care nu stie sa scrie si sa citeasca, si anume o cincime. Afla ca 75% din cele peste 770 milioane de adulti analfabeti in intreaga lume traiesc in doar 15 tari, cum ar fi Bangladesh, Brazilia, China, India sau Nigeria. Acum cativa ani, Romania era tara cu cei mai multi analfabeti din Europa (6% din populatie). Din pacate aproape jumatate dintre romani (cel mai mare procentaj din Europa) nu petrec nici 5 minute pe an citind o carte… Ne dorim sa nu te numeri si tu printre ei.

Inainte sa incheiem, iata ceva interesant despre scoala:

Stii de ce elevii au vacanta vara?

Vacanta de vara dateaza din vremurile in care economia Statelor Unite sau a tarilor civilizate din Vestul Europei se baza foarte mult pe agricultura pentru a supravietui. Elevii erau nevoiti sa paraseasca scoala in timpul verii pentru a lucra in ferme, alaturi de familiile lor. Astfel, vara era cel mai bun prilej pentru ca cei mici sa fie utili in gospodarii, indiferent ca vorbim despre familiile traditionale din Romania, acolo unde cei mici mergeau cu animalele pe camp, sau despre familii din Franta ori Marea Britanie, unde mezinii participau la treburile zilnice.

De ce literele alfabetului sunt in aceasta ordine a,b,c…?

Acum 3.000 ani inaintea erei noastre, unul dintre primele alfabete a fost cel al fenicienilor. Acesta era aproape in intregime fonetic (19 consoane), intrucat vocalele inca nu erau cunoscut. Ulterior, romanii au creat alfabetul folosit in prezent in majoritatea tarilor europene. Initial, acesta avea doar 20 litere, ulterior fiind adaugate j, k, v, w, y si z.

Din pacate nu exista un raspuns la aceasta intrebare, doar supozitii, cum ar fi aceea ca oamenii grupau literele dupa sunetele lor. Deci, cu alte cuvinte, cel mai convenabil raspuns este acesta: ordinea alfabetului este a, b, c, d… pentru ca a fost dintotdeauna astfel.

In concluzie: scoala merita din plin atentia ta. Profita de timpul pe care il ai la dispozitie si invata – pe langa ceea ce ti se impune – doar ce-ti place tie. Nimeni nu te opreste sa ai activitati si interese extracurriculare. Acestea iti vor dezvolta abilitatea de concentrare, rapiditatea de absorbtie si procesare a informatiilor iar apoi de aplicabilitate a rezultatelor obtinute.

Iti multumim c-ai ramas cu noi pana la sfarsit! Si nu uita sa dai Subscribe, Like sau Share pentru mai multe informatii coolturale.

“Cel ce deschide o scoala inchide o temnita.” – Victor Hugo

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

De ce nu ne place sa citim?

Putem incetini procesul de imbatranire?