in ,

Cum sa nu mai ai probleme cu profesorii

Mana sus daca stii si tu cum e sa fii nedreptatit la scoala. Noi ridicam chiar amandoua mainile… si picioarele, fiindca ni s-a intamplat de multe ori. Ba ca am copiat tema la care, de fapt, ne chinuisem ore bune… Ba ca am primit nota mica pe proiectul muncit pe bune… Ba ca „nu ne dam destul interesul”, de parca in viata avem de studiat doar cromozomii si tipurile de tesuturi de la biologie. Ce e de facut cand profesorului i se pune pata pe tine? E destul de simplu. Iei o carpa, o inmoi bine in apa… si stergi pata de pe tine! Cam asta e procesul simplu pe care vrem sa ti-l aratam in acest videoclip: cum iei carpa, cum stergi pata si cum castigi… macar putin din simpatia profesorului, chiar daca nu iti place materia lui.
Sigur ai macar un profesor sau doi care ti-au castigat simpatia si pe care ii consideri cel putin intelegatori si prietenosi. Asa era omul pe care noi il admiram tare mult si pe care sigur ti-ar fi placut si tie sa il ai la catedra. E vorba despre Spiru Haret. De ce era asa deosebit? Pentru ca, desi avea o functie inalta in societate, trata fiecare dascal si elev ca pe egalul sau – cu acelasi respect si cu aceeasi dragoste. Marturiseste ca depunea mult efort pentru a comunica indeaproape cu fiecare dascal care ii cerea sfatul, dar nu a avut niciun moment in care sa regrete – voia sa fie intai de toate un om veritabil. Apoi, dupa parerea lui, invatatorul trebuia sa fie „harnic, modest, devotat si muncitor priceput, muncitor pentru indreptarea spre bine a tarii noastre”.
Oricat de multe note proaste iti poate da un profesor, nu sunt niciodata destule incat sa fii mai putin valoros si mai putin destept. Dovada sta intr-un singur nume: Mircea Eliade. Cel care a scris Maitreyi, Romanul adolescentului miop… Da, chiar el, acelasi genial Eliade pe care il lauda si il stie toata lumea astazi – la propriu toata lumea, fiindca a fost profesor nu doar in Romania, ci si in Statele Unite, la o universitate din Chicago. A avut si el cateva pete puse de profesori dificili. „Ei ma cred o haimana si sunt siguri ca nu voi ajunge nimic. Am sa le pregatesc o surpriza!“ – si cu acest gand al sau si-a inceput viitorul stralucit.
„In ochii profesorului tau intotdeauna vei gresi, deci nu te mai chinui sa incerci.” – acesta e momentul in care gasesti carpa, ca sa stergi pata. A spus-o Edward Murphy, cel cu „legile”. Iata solutiile pe care sa le pui in apa, ca pata sa se stearga atunci cand folosesti carpa:
1. 𝐏𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚
Efortul de a veni si a fi pur si simplu prezent la ora… e un minim sacrificiu pentru tine, dar pentru profesor conteaza.
2. 𝐑𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭
Nu exista nimic mai valoros in ochii profesorilor. E drept ca au muncit si au studiat mult ca sa ajunga la catedra – normal ca vor sa fie respectati pentru asta. Nu inseamna ca orice vorba a profesorului e lege, nici ca el e un fel de Dumnezeu al clasei si nimeni nu are dreptul la opinie. Din contra – e bine sa ai parerea ta si sa o sustii, dar fii putin atent la atitudinea si la felul in care exprimi ceea ce gandesti. Aceasta atentie va arata respect fata de profesor, dar va si castiga pentru tine respectul acestuia.
3. 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐞𝐬
Poate ca nu esti cel mai pasionat de biologie si poate ca nu vrei sa ajungi nici matematician. O veste buna pentru tine: profesorii nu vor elevi geniali neaparat, ci elevi interesati. Ce presupune acest interes? Cat timp esti la ora, arata profesorului deschidere fata de informatia pe care ti-o transmite. Odata ce vede ca esti interesat si ca nu casti la fiecare propozitie incheiata de el… deja isi pierde interesul in a-si mai pune pata pe tine.
4. 𝐈𝐧𝐭𝐫𝐞𝐛𝐚𝐫𝐢
Intrebarile sunt verisoare cu interesul. Profesorii apreciaza implicarea la ora un pic mai mult decat raspunsurile scurte, date la intrebarile obligatorii. Nu e nimic dificil in a adresa o intrebare despre lectie, dar efectul e impresionant. O sa ramai uimit de cat de mult le place profesorilor sa impartaseasca din cunostintele lor. In plus… sunt putini elevi care pun intrebari. Sigur te vor tine minte si iti vor pune o bila alba.
Vezi? Nu e mare filozofie cu profesorii astia fiorosi. E mai greu pana iei carpa in mana. Dar odata ce iti faci curaj si gasesti un pic de vointa pentru a face cateva schimbari, situatia la scoala ia o alta intorsatura. Mai vezi vreo pata pe undeva?

”𝑈𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑜𝑟 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖𝑛𝑐𝑒𝑎𝑟𝑐𝑎 𝑠𝑎 𝑝𝑟𝑒𝑑𝑒𝑎 𝑓𝑎𝑟𝑎 𝑠𝑎 𝑖𝑛𝑠𝑝𝑖𝑟𝑒 𝑒𝑙𝑒𝑣𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑑𝑜𝑟𝑖𝑛𝑡𝑎 𝑑𝑒 𝑎 𝑖𝑛𝑣𝑎𝑡𝑎, 𝑒 𝑐𝑎 𝑠𝑖 𝑢𝑛 𝑓𝑖𝑒𝑟𝑎𝑟 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑒 𝑐ℎ𝑖𝑛𝑢𝑖𝑒 𝑠𝑎 𝑚𝑜𝑑𝑒𝑙𝑒𝑧𝑒 𝑢𝑛 𝑓𝑖𝑒𝑟 𝑟𝑒𝑐𝑒.” – Horace Mann

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Dezbatere votul la 16 ani – episodul 4

Scoala Ungra (BV)