Stiai ca exista un nume pentru momentul acela in care ai senzatia ca iti suna telefonul, dar de fapt n-a vibrat nici macar o data? Se cheama sindromul vibratiei fantoma. Are si o explicatie stiintifica: se datoreaza faptului ca organismul tau iti memoreaza obiceiul de a utiliza frecvent telefonul si genereaza o halucinatie.
Cum te-ai simti fara o mana? Sau fara un deget de la picior? Exact: incomplet. Asta este si dependenta de telefon: senzatia continua ca iti lipseste ceva ce e parte din tine. Ramai cu noi ca sa descoperi ce se intampla in corpul tau atunci cand simti nevoia sa dai scroll continuu si ce schimbari se produc atunci cand esti „casatorit cu telefonul”. Daca ne urmaresti pana la final, o sa iti spunem si cateva curiozitati pe acest subiect si despre situatia romanilor.
1. Ce este, de fapt, dependenta de telefon si cum se manifesta?
Dependenta de telefon este o sursa constanta de dopamina. In termenii nostri, asta se refera la satisfactia, motivatia si recompensa de care orice om are nevoie, asa ca si le procura de undeva. In mod normal, telefonul nu ar trebui sa fie sursa de dopamina, dar iata ca este. In termeni medicali, dependenta de telefon este o problema de control a impulsurilor, deci o manifestare compulsiva. Asta inseamna ca tentatia irezistibila de a atinge telefonul in mod spontan este ceva ce vine din interiorul tau. E ca si cum pui mana pe o oala fierbinte si, instinctiv, iei mana pentru ca te-ai ars. Acesta e impulsul. Functioneaza similar si in cazul dependentei de telefon.
2. Cum apare dependenta de telefon?
Punem pariu ca habar n-ai. Pentru ca nu, raspunsul nu e deloc evident. Ti se pare ca ajungi lipit de telefon pentru ca petreci tot mai mult timp folosindu-l. Dar exista motive mai adanci si nebanuite. Iata cuvintele-cheie: interactiune sociala. Suntem fiinte umane care au nevoie de semeni. Avem nevoie sa vorbim, sa ne plangem, sa tachinam si sa ne simtim bine. In lipsa acestor lucruri, nu putem functiona normal. Dependenta porneste de la simplul fapt ca telefoanele faciliteaza socializarea. Apoi, pentru ca petreci tot mai mult timp pe telefon, sistemul nervos se adapteaza la noua lume la care il expui.
3. Lumea reala VS lumea virtuala
Lumea virtuala din micul ecran e o lume foarte diferita de cea fizica. Totul e la un click distanta: acum stalkeresti profilul prietenilor, acum te conectezi cu familia de departe, acum esti pe un varf de munte de pe Google Maps… acum te joci sau te uiti la un film. Perfect pana aici.
Problema apare cand ecranul se inchide si te intorci in lumea reala, unde ai nevoie de rabdare pentru orice. Dar rabdarea ta s-a atrofiat in tot timpul in care ai stat pe telefon. Consecinta? Esti irascibil. Nu mai esti atent sau interesat de ce se intampla in jur. Nu te mai poti concentra pe lunga durata, caci pe telefon totul dureaza doar cat apesi un click. Asta iti oboseste si perseverenta. Iar relatiile cu ceilalti… au si ele de suferit. Interactiunea din viata reala devine obositoare si dificila, pe langa mesajele si emoticoanele pe care le trimiti instant. Asta inseamna ca nu mai primesti aceeasi satisfactie din intalnirile cu prietenii. Conversatiile devin tot mai neinteresante, atunci cand va intalniti… asa ca va intalniti mai rar. Sursa ta de dopamina e, acum, telefonul. Sistemul tau nervos sta lenes, doritor de micul ecran de care s-a indragostit si cu care s-a obisnuit. Iata-te, acum, intr-un cerc vicios. In termeni medicali, toata treaba asta se numeste dezvoltarea unei dependente disfunctionale, prin care mediul virtual ajunge sa satisfaca omul mai mult decat mediul uman. Ce anomalie, nu?
4. Care sunt efectele acestei dependente?
Pe langa schimbarile bruste de comportament, dependenta de telefon te face apatic. Atunci cand esti pus in fata unei activitati necesare in viata reala, e nevoie sa te descurci. Daca te-ai obisnuit prea mult in realitatea virtuala, in care consecintele nu te ustura, s-ar putea sa ai un soc in lumea reala. In realitate, totul se plateste. Si in afara de asta… abilitatile se pierd daca nu sunt antrenate. Aceste fenomene sunt numite de specialisti reducerea materiei cenusii din creierul cefalic si afectarea procesarii emotionale.
5. Stiai ca…
Exista un studiu care a aratat cum capacitatea cognitiva se reduce semnificativ atunci cand omul e constient ca are un telefon in apropiere? Fenomenul este numit de cercetatori “brain drain hypothesis”. Dar scaderea capacitatii nu se intampla asa, ca prin magie. Este generata de faptul ca omul e constient ca ar putea folosi o sursa de inspiratie si informatie, in loc sa depuna efort intelectual. Aici apare o noua tentatie, careia i se da curs adesea. Asa devin lenese creierele noastre. De aici vin si barierele mintale, atunci cand spunem ca n-avem idei si ca nu stim cum se face un lucru, desi am incercat mult prea putin.
Si stiai ca… nomofobia este fenomenul care denumeste imposibilitatea de a sta departe de telefon, alaturi de disconfortul aferent situatiei? Numele acesta e o prescurtare pentru NO MObile PHone PhoBIA.
6. Situatia romanilor
Si tu esti roman, dar sa vedem daca lucrurile stau la fel si in cazul tau. Studii recente arata ca 33% dintre romani utilizeaza telefonul 7 ore pe zi, in timp ce majoritatea petrece pe telefon intre 5 si 6 ore pe zi. Doar 1,5% dintre romani afirma ca folosesc telefonul mai putin de o ora pe zi, indiferent de scop. Ce inseamna toate aceste statistici? Ca romanul petrece pe telefon, in medie, 9 zile pe luna – adica aproape o treime dintr-o luna.
Lucrurile parca incep sa nu mai sune a gluma, nu-i asa? Dar constientizarea este primul pas spre schimbare. Schimbarea vine greu, mai ales atunci cand trebuie sa te dezveti de un obicei puternic inradacinat. Un inceput bun, asa cum sugereaza si specialistii, ar fi contorizarea timpului petrecut pe telefon. Dar bineinteles ca timpul in care renunti la telefon trebuie ocupat cu altceva. Provocarea noastra pentru tine este sa gasesti o activitate care nu stiai ca iti place… si sa o hranesti macar cu un sfert din timpul pe care il petreci pe telefon. Ce zici, te bagi?
Citat-motto: Telefonul e cel mai infometat mancator de timp.
Webografie:
- https://putereamintii.ro/blog/dependenta-de-telefon/
- https://flip.ro/blog/dependenta-telefon/
- https://www.zf.ro/profesii/de-ce-dependenta-de-telefon-poate-ruina-copilaria-17045992
- https://www.paginadepsihologie.ro/tu-stii-ce-face-dependenta-de-telefon-cu-viata-ta/
- https://www.verywellmind.com/how-do-smartphones-affect-the-brain-2794892
- https://carmen-neagu.ro/2021/07/29/nomofobia-la-adolescenti/
- https://jurnalul.ro/it/tehnica/cat-timp-petrec-romanii-telefon-963646.html
𝐀𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚 𝐫𝐮𝐛𝐫𝐢𝐜𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐫𝐢𝐭𝐚 𝐝𝐞 FERRO, 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫 𝐁𝐨𝐨𝐤𝐋𝐚𝐧𝐝 𝐄𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐨𝐧. 𝐌𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐫𝐢 𝐢𝐧 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐚𝐥𝐚𝐭𝐢𝐞, 𝐬𝐮𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐢𝐧 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭𝐢𝐞!
𝐂𝐨𝐩𝐲𝐰𝐫𝐢𝐭𝐞𝐫: Monica Faur
𝐕𝐨𝐢𝐜𝐞-𝐨𝐯𝐞𝐫: Gabi Costin
𝐀𝐫𝐭 𝐃𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫: Adrian Baldovin
Comments
Loading…