in , ,

Impreuna Construim Oameni! Renovare/Dotare scoli in mediul rural (Scoala Lupac – Caras Severin)

Satul Clocotici din centrul Judetului Caras-Severin, numit si Klokotici (in croata), este populat preponderent de croati. In prezent este supus depopularii din pricina emigrarii masive a locuitorilor spre Croatia si Europa Occidentala.
Satul Clocotici, din comuna Lupac, este una din asezarile infiintate de catre carasoveni, o populatie de origine slava fugita din calea invaziei otomane din Peninsula Balcanica si stabilita in secolul XVI la Carasova si in imprejurimi, la Lupac si Iabalcea. Acestia s-au extins si in jurul anilor 1690 au infiintat noi asezari la Clocotici, Rafnic si Vodnic. Prima atestare documentara a localitatii dateaza din 1690-1700, fiind vorba despre insemnarile lui Marsigli care mentioneaza numele asezarii Klahatiks, apartinatoare districtului Varset.
De religie catolica, carasovenii din Clocotici si-au infiintat in 1789 parohia, iar biserica au construit-o la 1846.
Principalul obiectiv turistic este biserica din centrul satului, care a fost renovata in vara lui 2003.
Printre evenimentele importante se numara si vizitele mladih hrvata (tinerilor croati), festivitate ce are loc, de regula, in caminul cultural al satului.
Ioan Birta, lingvist, folclorist si filolog roman, Presedintele Asociatiei Romanilor din Balcani, nascut in Clocotici, a invatat si a fost invatator la 𝐒𝐜𝐨𝐚𝐥𝐚 𝐆𝐢𝐦𝐧𝐚𝐳𝐢𝐚𝐥𝐚 𝐋𝐮𝐩𝐚𝐜. Intreaga viata si-a dedicat-o promovarii culturii scrise a Romanilor. Consiliul Mondial Roman i-a oferit domnului Ioan Birta Diploma de Merit pentru promovarea valorilor si a culturii nationale.
Satul Clocotici ne va oferi in continuare valori umane… daca nu refuzam progresul copiilor. Am facut primul pas, acela de a renova 𝐒𝐜𝐨𝐚𝐥𝐚 𝐆𝐢𝐦𝐧𝐚𝐳𝐢𝐚𝐥𝐚 𝐋𝐮𝐩𝐚𝐜 (an constructie 1960). Am venit in comunitatea Clocotici si am avut onoarea sa discutam cu Domnul Ioan Birta care ne-a prezentat o parte din comorile pe care le are in biblioteca sa. Cu entuziasm ne-a vorbit si despre comorile umane, copiii, beneficiarii scolii renovate, viitori oameni de nadejde ai comunitatii. Multe generatii vor invata intr-un mediu curat si civilizat pentru care le multumim din inima sponsorilor:
* Wipro Romania – Digital Operations and Platforms Careers – 40 birouri, 20 roll box, 45 scaune, 2 birouri L, 2 dulapuri 2 usi, 1 dulap cu 2 usi si polita mare, 5 scaune bucatarie, 1 masa mare bucatarie si 1 mica, 1 frigider, 2 comode, 1 masa business cu prize
* Elis Pavaje – 335mp pavele & 96 borduri
* REHAU Romania – 6 ferestre
* Policolor Romania – 96L vopsea lavabila & 50L hipoalergenica & 50Kg tencuiala
* Holver Romania -120mp parchet
* Konica Minolta Business Solutions Romania – 2 multifunctionale
* Marvicon – transport materiale
* Asevi Romania – produse curatenie
Multumim Primariei Lupac pentru contributie!
Insa, fara ajutorul partenerilor de cursa lunga care ne-au acordat incredere nu am fi putut indeplini visul copiilor din Clocotici! Asadar, le suntem recunoscatori: SIT & METERSIT, Unicredit Consumer Financing, Profi Romania, Synevo, Linde Gaz România, DPD Romania, Loteria Romana, Arco Media, Austrotherm Romania, Fuchs, Rossmann România – Romcarton & Ambro, Terra Gres, GLS Romania.

Daca vrei sa contribui si TU la normalitatea in educatie pentru copiii din mediul rural, poti sa redirectionezi 20% din impozitul pe profit/venit, trimiti un 𝐒𝐌𝐒 cu cuvantul CONSTRUIM la 𝟖𝟖𝟒𝟓 donand astfel 2 euro lunar sau sa faci o donatie pe www.book-land.ro/doneaza/ pentru renovarea scolilor. Daca donezi 100 lei iti oferim 𝐒𝐨𝐫𝐢𝐜𝐞𝐥𝐮𝐥 𝐁𝐨𝐨𝐤𝐋𝐚𝐧𝐝 din lanita crosetata cu pasiune de artizanii romani.

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Lentile murdare

Marius Chivu – Cititul este o sursa constanta de dezvoltare (1)