Evenimentul a avut loc pe data de 17 august, in satul Copaceni din comuna Sandulesti, judetul Cluj, dupa ample lucrari de renovare si constructie, derulate de asociatie, cu sprijinul partenerilor si autoritatilor locale. Investitia totala s-a ridicat la 350.000 euro, dintre care 230.000 euro au fost asigurati de BookLand, prin programul sau de renovare a scolilor din mediul rural, iar 120.000 euro au fost asigurati de Primaria Sandulesti.
In prezenta intregii comunitati, artistul Fuego, nascut in Turda, judetul Cluj, la doar cateva minute distanta de satul Copaceni – in care Asociatia BookLand impreuna cu partenerii sai a renovat, dar a si construit un corp nou de cladire pentru Scoala Gimnaziala „Simion Balint” -, a reprezentat asociatia in calitate de Ambasador si a inaugurat eforturile depuse timp de aproape un an pentru a le asigura cele mai bune conditii de invatatura elevilor.
Prin programul Asociatiei de „Renovare scoli in mediul rural”, sub motto-ul Impreuna CONSTRUIM oameni, 78 de scoli din satele Romaniei s-au transformat in ultimii 3,5 ani in spatii moderne in care, anual, 15.000 de copii merg cu drag sa invete. Asociatia a reusit aceasta performanta fara granturi europene, motivand autoritatile si comunitatea locala sa se implice. Totodata, BookLand a mobilizat sute de companii sa contribuie cu bani sau materiale constructii, prin redirectionarea celor 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994, sau Ordinului 1679/2022 care a aprobat formularul 177. Astfel se vede puterea, dar si determinarea mediului de afaceri privat in a schimba lucrurile in domeniul educatiei, iar asta intr-un timp record si de zeci de ori mai eficient in ceea ce priveste cheltuielile.
La inaugurare, elevii din Copaceni au pregatit o poezie speciala:
„BookLand, va iubim! Din suflet va multumim! C-ati facut din scoala noastra o bijuterie aleasa.
Si cu drag vom invata,/ Note bune vom lua. Oameni demni vom deveni,/ Comunitatea ne-o vom iubi.
Primariei Sandulesti mult respect ii aratam. De e bine, de e greu,/ Ne este alaturi mereu.
Tuturor celor prezenti,/ Noi dorim sa multumim. Pretuire si respect/ Este tot ce oferim.
Fuego, inspectori, directori, parinti/ Profesori, dar si elevi cuminti,
Pe toti alaturi de noi va invitam pentru a sarbatori aceasta minunata zi.”
„Am avut imensa bucurie de a fi selectati de Asociatia BookLand in acest frumos si benefic proiect de reabilitare si constructie a scolii noastre. Dumnezeu sa va daruiasca putere si sanatate sa puteti lucra in continuare la aceste proiecte prin care se asigura elevilor din mediul rural sansa la o educatie de calitate. Sunt copii frumosi care abia asteapta sa dovedeasca lumii de cate lucruri sunt in stare. Le multumim tuturor celor care au avut incredere in copiii nostri!” – Ioana Sirb, Directoarea Scolii Gimnaziale „Simion Balint”.
„M-am bucurat sa revin pe meleagurile natale, in locurile in care am copilarit, m-am format si am dat glas viselor mele. Sunt bucuros sa fiu ambasador BookLand si felicit aceasta initiativa de a sprijini si a investi in educatia tinerilor din mediul rural, in formarea viitorului in conditii optime, la inalte standarde, prin sprijinul comunitatii unite. Scoala este, dupa parerea mea, cheia viitorului, caci aici inveti cum sa fii independent, cum sa-ti dramuiesti timpul, ambitiile si sentimentele. Inveti cum sa fii intr-o permanenta competitie cu tine si cu cei din jurul tau si, poate cel mai important, iti conturezi caracterul. De multi ani incoace, scoala romaneasca e oarecum diferita. Sufera tot felul de schimbari si toata lumea a uitat ca trebuie sa-ti placa sa mergi la scoala, sa-l faci pe copil sa fie fascinat atunci cand paseste pragul institutiei. Chiar daca are teme de facut, chiar daca nu stie si-i greu, trebuie sa existe dragostea de a fi in locul acela, iar copiii din ziua de azi si-au pierdut-o. Si e pacat! Sa-i facem sa vina de drag la scoala! Mai ales intr-o scoala noua, dotata cu tot ce trebuie, moderna ca aceasta!” a declarat Paul Surugiu (Fuego), cantaret, compozitor, moderator & realizator de televiziune, om de radio si editorialist. „Scoala nu e o joaca, e o responsabilitate. Ea nu inseamna materie ingurgitata artificial, ea trebuie sa nasca dragostea pentru viitor, pentru o profesie, si sa-i atraga pe tineri pe drumul potrivit. Felicit pe cei care au realizat acest proiect, doresc viata lunga acestei scoli si spor la invatatura tuturor generatiilor care trec prin ea, pentru a schimba ceva in bine! Avem nevoie de asta.”, a adaugat acesta.
„Sunt rare comunitatile rurale in crestere. Am ajuns sa ne bucuram atunci cand am aflat ca macar stagneaza numeric. Asa ca atunci cand dam de o comunitate infloritoare, cu multi romani intorsi acasa, e o mare bucurie. Stim ca investitia noastra e pe maini sigure. Scoala din Copaceni inseamna de fapt 3 corpuri de cladire (practic, acum 4). Am inceput prin a renova Corpul 1 de scoala, unde am reparat si zugravit peretii, am turnat sape de ciment in locul pamantului de sub dusumelele vechi, am montat parchet – gresie, corpuri de iluminat, usi si calorifere, am schimbat instalatia sanitara si am reabilitat complet toaleta din incinta scolii, am adus mobilier, am termoizolat cladirea si am tencuit-o, am schimbat acoperisul si am plantat braduti si butasi de trandafir in curtea scolii.
Pe cand finalizam renovarea, am fost intrebati daca am fi de acord sa contribuim si la extinderea acestui corp prin o anexa similara, dat fiind ca scoala are multe cereri de inscriere pentru copii in clasele I-IV, iar cele 3 sali de clasa n-ar fi fost suficiente. Va puteti imagina cate etape implica o constructie de la zero – apropo, mai avem nevoie de aproximativ doua saptamani sa finalizam zugravitul peretilor, montatul parchetului, gresiei si corpurilor de iluminat, precum si echiparea toaletei suplimentare. Intre timp, ne-am apucat si de mansarda Corpului 3 de scoala, transformand-o in Laborator de Informatica. Nu e usor sa transformi un pod banal in asa ceva, insa noua ne-a iesit! Echipamentele IT sunt deja obtinute de Primaria Sandulesti printr-un proiect guvernamental. Impreuna am facut totul pentru ca elevii acestei scoli sa se bucure de acum incolo de conditii excelente de invatatura.” – Mihaela Petrovan, Presedinta Asociatiei BookLand.
Transformarea scolii a fost posibila si datorita Primariei Sandulesti, care a sustinut integral costurile de manopera si a oferit sprijinul logistic necesar. Autoritatii locale i s-au alaturat cateva zeci de organizatii care cred in tineri si intr-o Romanie mai buna prin educatie: Asa Cons, Asociatia „Prima Data Acasa”, Leroy Merlin, Max Bau, Bilka, MaxBet Romania, UniCredit Consumer Financing, SAP, Vopseaua Oskar, Turbomecanica, Majorel, Elis Pavaje, Arkema, Titan Machinery Romania, Sipex Company, Arco Media, Linde Gaz Romania, Austrotherm, Wienerberger, Holcim, Holver, Fundatia „O speranta in plus”, Fundatia Madrugada, Sitel Group, Mobila Dalin, Cesarom, Caparol, Siniat, Dakea, Ravago ROM, Kronospan, Purmo Group, Hasit, Masterplast, Instal Impex, Lexundros Design, Luxten, Porta Doors, Terra Impex, Raveli, Comunitatea CCU, Sanotechnik, Suntech, Almalux, Pepiniera „Gradina verde”, Promelek XXI, Misavan, Atip Design.
In Romania secolului 21, elevii din mediul rural sunt condamnati sa invete in spatii insalubre care, de cele mai multe ori, le pun sanatatea sau chiar viata in pericol atat lor, cat si profesorilor. Iar acolo unde autoritatile nu pot sau nu vor sa faca ceva in acest sens, BookLand renoveaza scolile si militeaza pentru dreptul la educatie al copiilor. Si pentru ca Asociatia isi doreste sa vina cu un pachet complet de servicii educationale (inclusiv metoda de predare si continut), pe parcursul anului 2024 BookLand se va concentra si pe constructia primului Campus Preuniversitar Profesional Dual din mediul rural cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal, asigurand inclusiv profesorii care vor preda dupa un curriculum comparabil cu cel occidental. Aceasta scoala 100% moderna (cu biblioteca, laboratoare, ateliere de lucru, sala de spectacole, facilitati sportive, spatii de relaxare, cantina, livada si solar in care vor fi crescute propriile legume) va fi pusa GRATUIT la dispozitia copiilor din satele si comunele Romaniei. De asemenea, tinerii vor beneficia la finalul studiilor de locuri de munca in cadrul companiilor cu care se vor derula parteneriate si programe de invatamant profesional dual.
Toti cei care impartasesc viziunea Asociatiei BookLand pentru normalitate in educatie, se pot alatura demersului donand 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845 sau achizitionand Soricelul BookLand, incasarile obtinute din vanzarea jucariei fiind utilizate pentru renovarea si dotarea scolilor din mediul rural.
De peste 12 ani BookLand contribuie la sublinierea importantei educatiei & dezvoltarii personale prin Intalnirile BookLand Evolution, care faciliteaza liceenilor cu rezultate excelente la invatatura dialogul cu varii personalitati, prin Taberele Coolturale BookLand, care le ofera copiilor un mix echilibrat de activitati educationale & distractive in mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor – initiativa care acorda elevilor defavorizati din mediul rural o sansa reala la o educatie de calitate. Adio igrasie si mucegai, bancute rupte, usi, ferestre si pardoseli deteriorate, acoperisuri si tavane prin care ploua, curti pline de noroi, sobe in salile de clasa si toalete insalubre in spatele scolii! Cu 78 de scoli renovate, Asociatia BookLand se pregateste de cel mai amplu proiect educational in mediul rural: primul Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual, inaugurabil in 2024, cu scopul de a forma specialistii de care Romania are atata nevoie in productie si servicii.
Comments
Loading…