„In comuna Vulturesti, din Arges, vor incepe lucrarile la primul campus preuniversitar profesional in sistem dual din tara noastra. La finalul cursurilor, care vor fi gratuite, absolventii vor avea locuri de munca garantate. Campusul va avea, printre altele, brutarie, spalatorie, frizerie, mini-ferma de animale, livada, sera si o gradina de legume. Viitorul campus, proiect al Asociatiei BookLand, va asigura toate ciclurile de invatamant: primar, gimnazial, liceal si postliceal, inclusiv profesorii, care vor preda dupa o programa moderna pentru a forma specialisti pe certificarile solicitate de agentii economici din judet.” [Citeste continuarea pe Adevarul.ro]
INTERVIU: Mihaela Petrovan, Presedinta Asociatiei BookLand
Cand au inceput lucrarile la campus si care este stadiul lucrarilor?
Lucrarile la Campusul BookLand vor incepe in prima parte a anului 2024, de indata ce sunt obtinute si ultimele avize si aprobari necesare pentru a putea construi. Avand experienta proiectelor anterioare, cu nu mai putin de 80 de scoli si gradinite renovate de Asociatia BookLand in ultimii patru ani, dar si experienta colaborarii cu numerosi constructori, stim ca este un proces complex si anevoios, cu provocari la fiecare etapa. Insa daca e un lucru pe care l-am invatat in acesti ani petrecuti pe santierele scolilor rurale si pe care l-am transformat intr-un motto al asociatiei este ca.. si la noi se poate! Cred cu tarie ca orice este posibil atunci cand iti doresti foarte mult acel lucru si cand esti dispus sa lucrezi cu dedicare si pasiune pentru un scop. Si apoi, sa nu va imaginati ca suntem niste idealisti, care vin doar cu vise mari. Am format in jurul nostru o echipa de colaboratori valorosi si parteneri cu experienta: de la arhitectul care a gandit conceptul acestui campus in sistem dual – un centru educational pe care ni l-am dorit diferit fata de tot ce s-a construit pana acum in Romania (pentru a aduce acelasi suflu proaspat pe care il va avea si abordarea noastra educationala), la structuristul care ne ajuta sa transpunem acest plan in realitate, constructorul cu care avem o colaborare foarte buna si autoritatile din comuna Vulturesti, care ne sustin si inteleg potentialul extraordinar al acestui proiect pentru dezvoltarea comunitatii locale pe termen mediu si lung. Si, bineinteles, partenerii din mediul de business, unde vorbim de sute de companii private care sustin financiar Asociatia BookLand si care au ales sa se implice in acest proiect, intelegand ca investitia in educatie este unicul mod in care putem reconstrui tara si crea un viitor mai bun pentru tinerii care vor intra maine pe piata muncii.
Ce finantare ati reusit sa strangeti pana acum si la cat se ridica in total costurile pentru campus?
Vorbim despre un buget de 5 milioane EURO in prima faza, pentru constructia si amenajarea Campusului BookLand din Arges, cu toate spatiile, facilitatile si dotarile pe care le-am prevazut pentru a avea un centru educational de formare 100% modern. Imaginati-va o scoala care va functiona la aceleasi standarde la care functioneaza o scoala privata de la oras, insa cu zero taxe pentru cei peste 300 de copii care vor invata aici anual. Ba mai mult, ne dorim sa platim si burse de studiu pentru elevii care vor face performanta! Vom avea aici laboratoare, ateliere de lucru, biblioteca, un amfiteatru in aer liber, spatii de relaxare si terenuri de sport, dar si cantina, brutarie, spalatorie, sera, livada, chiar si o mini-ferma de animale – toate aceste spatii fiind gandite pentru a functiona ca intreprinderi sociale. Astfel, tinerii vor face practica si in interiorul Campusului BookLand, in completarea orelor de practica pe care le vor avea la sediul operatorilor economici cu care vom avea parteneriate semnate. Da, 5 milioane EURO poate parea putin in comparatie cu alte investitii comunicate pentru proiecte similare realizate de autoritati, insa stim ca este posibil si asta fara a face rabat in vreun fel de la calitate. Renovand 80 de scoli rurale, am invatat sa fim eficienti cu timpul, cu bugetele si cu toate resursele pe care le alocam unui proiect.
In acelasi timp, suntem constienti ca succesul depinde de implicarea activa a tuturor celor care ne impartasesc valorile si care cred in misiunea educationala a Asociatiei BookLand in mediul rural. Sprijinul din mediul privat ramane esential, insa speram sa avem si societatea civila alaturi pentru ca fiecare dintre noi poate contribui la schimbarea pe care ne dorim sa o vedem in sistemul de invatamant, punand o caramida la temelia unui viitor mai prosper pentru copiii din satele Romaniei. Daca o companie poate redirectiona pana la 20% din impozitul pe venit sau profit, o persoana fizica poate alege sa completeze Formularul 230, care permite redirectionarea a 3.5% din impozitul datorat, sa activeze o donatie recurenta (si simbolica!) prin SMS, sa cumpere o mica mascota de jucarie personalizata.
Ce operatori economici din Arges si-au manifestat interesul de a oferi burse si ulterior de a angaja absolventi ai invatamantul in sistem dual de la campusul din Vulturesti?
Tot ce am realizat in acesti ani in care ne-am dedicat renovarii scolilor din mediul rural, in perioada 2020 – 2023, a fost posibil datorita unui parteneriat public-privat perfectat de Asociatia BookLand. Am adus laolalta sute de companii din mediul privat, zeci de autoritati locale si mii de profesori, parinti si elevi, care si-au dat mana pentru a contribui la modernizarea scolilor si reducerea abandonului scolar. Vorbim despre o mobilizare care a fost recunoscuta printre bunele practici incurajate de Guvernul Romaniei in Raportul National Voluntar al Romaniei, prezentat la Forumul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabila. Iar relatiile stranse de colaborare si parteneriatele dezvoltate cu companiile care ne-au sustinut pana acum au fost, in mod firesc, principalul pilon pe care ne-am construit strategia de parteneriate pentru Campus.
In plus, vom avea alaturi de noi 20-30 de operatori economici importanti din judetul Arges si din regiune care vor oferi oportunitati de practica pentru tinerii care vor urma ciclul profesional in sistem dual la Vulturesti. Tinerii vor fi selectati si testati, in functie de abilitatile si preferintele lor, vor semna contracte de munca, vor primi burse si, la finalul formarii profesionale, vor avea locuri de munca garantate, pentru care vor fi bine pregatiti. Sistemul Dual este deosebit de benefic pentru agentii economici, pentru ca acestia isi formeaza angajatii ideali, pregatiti atat teoretic, cat si practic, integrandu-i gradual in companie si valorile acesteia. In acelasi timp, companiile beneficiaza si de facilitati fiscale prin care isi pot deduce din venitul impozabil cheltuielile cu organizarea cursurilor teoretice si practice sau cheltuielile cu mijloacele fixe.
Cum s-a nascut ideea Campusului?
Ideea Campusului BookLand s-a nascut din dorinta noastra de a face si mai mult pentru copiii din mediul rural, acolo unde este in mod real nevoie de sprijin! Si de ce un centru educational in sistem profesional dual? Pentru ca meseria continua sa fie bratara de aur, iar faptul ca acesti tineri vor putea intra pe piata muncii imediat dupa finalizarea studiilor – avand locuri de munca pe masura competentelor si abilitatilor lor – e un avantaj extraordinar si o reala sansa la o viata mai buna pentru ei si pentru familiile lor. In felul acesta vom putea contribui la formarea unei generatii de specialisti in servicii si produse. Iar peste cativa ani, cand bunele practici pe care le vom dobandi in judetul Arges vor sta la baza unei retele nationale de campusuri – pentru ca ne dorim ca fiecare judet sa aiba un Campus BookLand – practic vom putea pregati profesionistii de care au nevoie angajatorii din toata tara, colaborand indeaproape cu ei.
Despre Asociatia BookLand
Intr-o tara plina de tineri cu potential si vise mari, insa lipsiti de oportunitati, Asociatia BookLand promoveaza dreptul la o educatie de calitate. Credem cu tarie ca evolutia copiilor este strans legata de mediul in care acestia invata si se formeaza, de aceea luptam pentru a imbunatati conditiile de invatamant din mediul rural si ne implicam in proiecte ample de interventie in infrastructura scolara. In acelasi timp, inspiram tinerii si ii sprijinim sa se dezvolte armonios, dand glas vocilor acestora. Organizam intalniri si conferinte, tabere de dezvoltare personala si cream continut pe teme si subiecte de interes pentru liceeni.
Despre Campusul BookLand
- Campusul Preuniversitar Profesional in sistem Dual, cel mai amplu proiect educational BookLand, isi va deschide portile in anul 2025, in comuna Vulturesti, din judetul Arges, pentru a pregati specialistii in productie si servicii de care avem nevoie.
- In numai 4 ani (2020-2023) Asociatia BookLand a renovat si dotat 80 de scoli si gradinite din 40 de comunitati rurale pentru ca, anual, peste 15.000 de elevi sa vina cu drag sa invete. Cu ajutorul a sute de companii private, care au redirectionat 20% din impozitul pe profit catre BookLand, am adus schimbarea atat de asteptata mobilizand autoritatile si comunitatile locale si dovedind ca si la noi se poate! Acordand sanse egale copiilor din satele si comunele in care ne-am lasat o bucatica de suflet, am reusit sa contribuim la reducerea absenteismului si la performante scolare mai bune. Le-am dat un exemplu viu. Le-am deschis noi orizonturi. Le-am dovedit respect. Astfel ca rezultatele pe care le-am obtinut prin programul national de renovare ne-au motivat sa facem si mai mult pentru ei.
- Campusul BookLand va asigura toate ciclurile de invatamant: primar, gimnazial, liceal si postliceal, inclusiv profesorii care vor preda dupa o programa moderna, pentru a forma specialisti pe certificarile solicitate de agentii economici din judet. Campusul BookLand din Arges va fi dotat cu toate spatiile si facilitatile necesare pentru cei peste 300 de elevi care vor invata aici anual: biblioteca, laboratoare, ateliere de lucru, sala de spectacole, facilitati sportive, amfiteatru in aer liber, spatii de relaxare, mini-ferma de animale, cantina, brutarie, spalatorie, livada, gradina de legume si solar.
- Experienta si bunele practici pe care le vom dobandi aici vor constitui fundatia pe care vom construi o retea nationala de centre educationale similare. Incepand cu anul 2026 / 2027, Asociatia BookLand va incepe sa proiecteze si sa construiasca anual campusuri preuniversitare profesionale in sistem dual in fiecare judet, astfel incat tinerii din mediul rural sa poata beneficia de facilitatile unui campus 100% modern care le deschide oportunitati de munca la care parintii lor nici nu visau.
Comments
Loading…