in ,

Respectul se intoarce

Acum peste 2,000 de ani părinții se ocupau în totalitate de educația copiilor lor, învăţându-i noțiuni primare de artimetică, scriere și istorie. Pe măsura evoluției societății, copiii din familiile înstărite au avut șansa de a învăța cu tutori. Ulterior au început să meargă la şcoală, pe atunci un apanaj al celor bogați. Cursurile începeau dimineața și durau 6 ore, copiii scriind cu un stilet pe tăblițe ceruite iar pentru numărare folosind abacul.

 

Ne putem imagina astăzi societatea fără un sistem de învățământ? Căci un copil fară educație este precum un tablou în alb – fară valori, fară esență -, riscând să devină un inadaptat uşor de manipulat. Educația este un fenomen social care diferă de la o etapă istorică la alta, în funcție de condițiile materiale și spirituale ale societății. Iar dreptul la educație este recunoscut astăzi la nivel global, fiind stipulat și în articolul 13 din Convenția Internațională a Organizației Națiunilor Unite din 1966 privind drepturile economice, sociale și culturale.

 

Educația formală de care beneficiază copiii români în mod gratuit este supusă tot mai multor dezbateri în ultimii ani. La noi școlile de stat încă au o imagine foarte bună, în comparație cu sistemul de învățământ din alte state. Ȋnsă, cu toate acestea, nu este un secret pentru nimeni faptul că, pe lângă o curriculă „depășită”, și instituțiile de învățământ romanești au rămas în urmă.

 

Un tablou al sistemului de învățământ, astăzi

În România ultimilor 30 ani s-au construit sub 400 şcoli, însă s-au închis câteva mii. Mai exact: 82% dintre aceste clădiri au fost construite înainte de 1970, 16% până în 1989 iar 2% după Revoluție.

Într-o ţară cu 14,000 localități (dintre care doar 319 sunt orașe, restul sunt comune și sate) au mai rămas cel mult 21,000 şcoli (dintre care doar 7,204 au personalitate juridică).

Ancheta realizată acum 2 ani de Banca Mondială, în colaborare cu Ministerul Educației Naționale, a arătat că 1 din 6 şcoli nu are acces la o sursă autorizată de alimentare cu apă, 1 din 10 şcoli nu are sistem centralizat de încălzire iar 1 din 4 şcoli încă utilizează soba drept principală sursă de încălzire.

 

Ce reușește să facă pentru educaţie un ONG?

Asociația BookLand susține egalitatea în drepturi pentru copii asumându-și renovarea școlilor din mediul rural pentru a le asigura acestora șansa la o educație de calitate. Avându-l ca model pe reformatorul învățământului românesc, Spiru Haret – vizionarul care a construit 2,500 şcoli în 10 ani și care și-a dovedit respectul faţă de locuitorii din mediul rural făcându-le educația accesibilă -, fără să dispună de vreo linie de finanțare, doar coalizând în această inițiativă altruistă peste 70 companii, Asociația BookLand a renovat 14 şcoli anul trecut, obiectivul fiind ca până la finalul anului 2021 încă 23 școli din mediul rural să fie cât mai aproape de standardele unei instituții care valorifică cu adevărat potențialul elevilor.

Evident, planurile pentru anii următori sunt și mai mărețe, echipa visând la un volum tot mai mare de școli modernizate, inclusiv construcția unor şcoli etalon pentru sistemul de învățământ românesc.

 

De ce la sat?

Amintiți-vă ce spunea Blaga: „Veșnicia s-a născut la sat.” Iată doar câțiva dintre scriitorii care s-au născut în mediul rural: Cioran, Coșbuc, Creangă, Delavrancea, Goga, Haşdeu, Labiș, Preda, Slavici, Sorescu, Zamfirescu,… iar lista poate continua. Echipa BookLand are o încredere uriașă în potențialul satului românesc, în copiii modești și isteți care, din păcate. sunt trimiși să învețe în şcoli năruite ca să li se năruiască speranțele încă din fașă… Practic, prin lipsa de respect pe care le-o arătam astfel, forțăm noua generație să disprețuiască, la rândul ei, „sistemul”, ca apoi să renunțe și să emigreze.

“Cum ne-am apucat de renovarea școlilor? Ideea nu-mi aparține, deşi mi-aș fi dorit… Acum ceva vreme, unul dintre clienții agenției de Marketing și Relații Publice pe care o conduc, More than Pub, ne-a rugat să îi găsim o şcoală ponosită în care să investească nişte bănuți – asta urmare a unei acțiuni CSR strecurate de noi în strategia lui de marketing. Zis și făcut. Însă, gândind în perspectivă, i-am propus să coalizam în jurul acțiunii şi alte branduri și să facem mai mult decât să dotăm o singură sală de clasă cu scaune și computere. Ceea ce am și făcut, doar că, după nicio lună, clientul s-a retras… Noi nu am vrut să dăm înapoi, aveam deja peste 10 firme atrase în acest vis frumos. Așa că ne-am apucat de treabă singurei. Cel mai greu a fost să obținem și bani pentru manoperă, nu numai materiale de construcții / echipamente IT. Însă, după câteva luni am reușit… Şi unde altundeva am fi putut renova școlile, daca nu acolo unde e cea mai mare nevoie? La sat, evident. Condițiile precare în care le-am găsit vorbesc de la sine: multe dintre ele aveau grupul sanitar încă în curte, sobe în loc de centrale termice, săli de clasă pline de igrasie și mucegai, uși / geamuri / pardoseli cu un grad înalt de deteriorare, multe dintre bănci și scaune nemaiputând fi utilizate din cauza vechimii, ca să nu mai amintim de lipsa totală de dotări tehnologice. Așa că ne-am organizat, ne-am împărțit sarcinile și am început să sunăm o mulțime de companii, ca să obținem materialele și bănuții necesari. Nu a fost ușor, dar nici imposibil. În aceste vremuri care ne dezbină, este momentul să ne pese cu adevărat de copiii acestei ţări și să investim în viitor. Căci un copil educat are mult mai multe șanse să facă alegerile potrivite, să fie fericit și să realizeze ceea ce, poate, generația noastră nu a reușit…”Mihaela Petrovan – Fondator Asociaţia BookLand.

 

Toți cei care doresc să se implice în renovarea școlilor din mediul rural pot redirecționa impozitul pe profit sau venit, pot completa formularul 230 / declarația unică sau pot trimite prin sms textul CONSTRUIM la 8845, donând astfel 2 euro lunar.

https://www.book-land.ro/doneaza/

BookLand este despre tineri. Despre viitor. Despre respect.

 

BookLand a luat naștere acum peste 10 ani ca prim târg urban de carte la mall. S-a dezvoltat rapid într-o caravană națională activă timp de peste 600 zile care a  vizitat anual peste 40 orașe. Taberele Coolturale BookLand și Conferințele BookLand Evolution au devenit extensii naturale ale brandului cultural, platforma www.înPractică.ro completând abordarea socio-educațională asumată. În cele 6 ediții offline, Conferințele s-au întâlnit cu peste 100,000 tineri din 23 orașe cărora peste 2,000 speakeri le-au oferit cele mai bune recomandări – de anul trecut sfaturile mentorilor pot fi urmărite online. Iar în cadrul celor 8 ediții ale Taberelor, sub deviza “Cel mai inteligent mod de a te distra!”, peste 1,300 tineri au fost încurajați prin workshop-urile zilnice susținute de profesioniști să prețuiască timpul liber și echilibrul fin dintre distracție și educație. Renovând&dotând școlile din zonele defavorizate (14 instituţii finalizate în 2020), reușeşte anul acesta să schimbe în bine viitorul elevilor din 23 şcoli rurale!

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Cristian Stan – Nu te bate cu viata, ci danseaza cu ea!

Condusi de fraie libere