in , ,

Romeo Rosiianu – Aloc timpul tinerilor care vor sa faca ceva (1)

„N-am implinit inca menirea pe care simt ca o am, simt ca mai am multe de oferit ca om, ca poet, ca ziarist, ca manager cultural.”
„Visul meu frumos era sa calc pe urmele tatalui meu. Voiam sa fiu ca tata. Nu regret nimic: S-a intamplat ca profesorara de romana sa ramana insarcinata. A venit Alexandru Popescu Tair, a identificat un anumit talent literar la mine, m-a luat de mana, ”m-a trecut strada” si apoi m-a adus la Bucuresti. M-a lasat intr-un oras de 50 ori mai mare decat Rosiorii de Vede… Nu am vrut sa fiu scriitor, dar sunt!”
„Ca jurnalist m-am batut pentru drepturile celorlalti, pentru adevar.”
„Am castigat procese la CEDO care au schimbat legislatia in domeniul accesului liber la informatii de interes public. Exista o lege dupa cazul Rosiianu contra Romania la CEDO. A fost nebunia mea sa ma lupt pentru principiile mele, pentru crezul meu, pentru convingerile mele. Am trait vremuri de restriste atunci si dupa, pentru ca nimeni nu credea in mine si nici in viziunea mea.”
„In momentul in care am simtit ca nu mai pot sa lupt pe picior de egalitate cu ei (aka mai marii-zilei) m-am refugiat in literatura, m-am intors acasa, spre bucuria cititorilor de carte!”
„Prima carte mi-a aparut in Moldova, a doua mi-a aparut la Bucuresti, a treia mi-a aparut in Ardeal. In mintea mea trebuia sa fac si o astfel de unire literara. A fost contrariant in 1993 cand fosta profesoara de romana fiind prezenta la evenimentul meu de lansare a unei carti a spus ca multumita ei am devenit scriitor. La finalul evenimentului i-am spus ca daca nu ar fi ramas insarcinata, eu nu as fi ajuns scriitor, pentru ca eu i-am fost elev 2 ani si intr-adevar m-a invatat gramatica, ceea ce m-a ajutat, insa as fi ajuns un profesor de romana si acum as fi corectat BAC-ul.”
„Am inteles ca ceea ce mi s-a dat si ceea ce au dezvoltat altii la mine nu am voie sa duc cu mine in mormant si ca trebuie sa dau mai departe astfel incat am incercat sa ajut foarte multi scriitori.”
„Numai anul trecut, in colectia debut, la poezie, in editura eCreator pe care am infiintat-o si o conduc, au debutat 28 de poeti. In colectia proza, au debutat 12-14 scriitori.”
„L-am debutat pe Raul cand avea 13 ani si un milimetru. La 14 ani eram si eu publicat, eram rasfatatul unor reviste literare.”
„Am vrut sa-l dau exemplu pe Raul pentru ca este cel mai tanar dintre cei promovati de mine.”
„Am identificat in mediile scolaresti si chiar in cele studentesti din zona mai multi tineri talentati. Este foarte bine ca acesti tineri sunt provocati sa creeze ca sa poata publica in revistele scolare. Dar dupa ce implinesc 18 ani, ce faci cu ei? Nu exista nicio legatura directa intre entitatile scolare si cenaclurile literare. Exista o ruptura. Au invatat ceva, dar nu o pot duce mai departe.”
„Acesti tineri devin ai nimanui. Am debutat in Romania aproape 200 de tineri. O spun cu oarecare mandrie, pentru ca decat sa risipesc margaritarele cu cei care-si beau genialitatea pe terasele patriei, si sufera de o anumita ”neintelegere” mai bine aloc timpul si spatiul existential unor tineri care vor sa faca ceva si care promit. Ofera garantia ca ei nu-si risipesc existentele la terase.”
„Alexandru Popescu Tair era un mit si prima persoana care mi-a influentat viata a fost el. A doua a fost Geo Bogza, indiscutabil, timp de 9 ani; Eugen Barbu timp de vreo 8; Parintele Galeriu, vreo 8. Dupa ce i-am intalnit, n-am mai putut sa vad lumea in varianta simplista, nu m-am putut face ca nu stiu, sa minimalizez…”
„Sa incerc sa fac cat mai mult cat mai bine, la fel cum mi s-a oferit mie, neconditionat!”
„Cand aveam 16 ani, mi-au murit ambii parinti intr-un accident de masina si m-am trezit ca traiam de 2 ani in mijlocul Bucurestiului si nu am unde sa ma intorc. M-am incapatanat sa raman, sa ma bat pentru sperante, pentru ca nu aveam decat sperante, nu aveam nicio certitudine si sa ma zbat pentru aceste vise. Sper sa fi reusit! Ceva in mine imi spune ca mai am multe de facut si de spus!”
𝐑𝐨𝐦𝐞𝐨 𝐑𝐨𝐬𝐢𝐢𝐚𝐧𝐮 – 𝐒𝐜𝐫𝐢𝐢𝐭𝐨𝐫, 𝐂𝐫𝐢𝐭𝐢𝐜 𝐋𝐢𝐭𝐞𝐫𝐚𝐫 & 𝐄𝐝𝐢𝐭𝐨𝐫

Urmareste noutatile despre activitatile Asociatiei BookLand si pe platformele sociale:
Facebook:

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Prafuit la 4 ace

Impreuna Construim Oameni! Renovare/Dotare scoli (Scoala Gimnaziala Nr. 2 Curtici – Arad)