in , ,

Romeo Rosiianu – Daca n-as mai scrie ar fi o implozie (2)

„Citesc critica literara pentru ca e firesc. Eu nu mai sunt demult un simplu cititor. In vietuirea mea exista o perioada de aproape 14 ani in care eu am fost librofag! Aveam contract cu 12 reviste si part time cu inca 4. Eu traiam citind si comentam, faceam critica literara: de la critica de intampinare, eseistica si pana la analize. Citesc critica literara scrisa de altii, pe de -o parte pentru ca dauneaza grav sanatatii propriei creatii sa te limitezi la propria ta viziune despre lume si viata si pentru faptul ca poti sa vezi cum abordeaza altii teme comune.”
„La eCreator in ultima perioada avem un aparat critic format din 15 critici literari (cred ca e singura editura, care are un astfel de aparat, daca nu ma insel). Am invatat din patania lui Maiorescu, care dupa ce s-a dus el, s-a cam dus Junimea… ”
„Mi-am propus, tocmai pentru a-mi demonstra ca ceea ce fac la eCreator, eu si colegii mei, e un lucru bun, sa fac chestiuni pe care eu nu le-am avut la indemana! O spune cel care a stat cu nasul in biblioteci intre tone de carti! Am acasa aproape 5.000 de carti cu autograf. Sunt biblioteci in localitati din Romania care nu au 5.000 de exemplare. Am donat carti unui numar impresionant de biblioteci din Romania.”
„In jurul fiecarui proiect pe care-l editez am un pachet de critici literar care vin si sustin acel demers, nu neaparat laudativ. Vin si se implica in toate actele noastre de facere si atunci suntem in masura sa subliniem un demers sau altul.”
„Acum, odata cu aparitia retelelor de socializare, au aparut si oameni care sunt „dependenti de adictie”. Am un exemplu: o poeta cu care m-am intalnit, cand eram cu mai multi scriitori si care incerca sa ma convinga sa o accept in cercul meu, doar pentru faptul ca in momentul in care posta o poezie avea minim 500 de aprecieri pe Facebook. Am indemnat-o atunci sa-si scoata prima carte la o alta editura. …A zis ca se lasa de scris. Era dezamagita, intrucat a calculat cate aprecieri are pe Facebook si l-a convins pe sotul ei sa ii finanteze un tiraj de 500 de exemplare. A vandut doar un exemplar.In Romania sunt vreo 250-300 de scriitori cu adevarat importanti si sunt vreo 50 de reviste importante. Orice autor care-si editeaza azi o carte trebuie sa stie ca, daca vrea sa devina vizibil, trebuie sa ajunga la cele 50 de reviste si la cei 250 de scriitori.”
„Succesul nu ti-l da like-ul de pe Facebook, succesul vine de la sine. In momentul in care ai o editura si te trezesti de 2-3 ori pe saptamana, contactat de oameni care vor sa le editezi cartile, te bucuri de o anumita recunoastere. Etapele de percepere si perceptie sunt aceleasi: Ai auzit de…? Il stii? Ai curajul sa-l investesti cu incredere? Eu am scos „Scrisori de dragoste irosita”, a fost cea mai premiata carte a mea, 5 premii nationale. Si eu, la nivelul meu, am simtit nevoia de sprijin din exterior.”
„Cea mai grea intrebare care mi s-ar putea pune vreodata: De ce nu m-as lasa de scris? Daca n-as mai scrie ar fi o implozie! Eu scriu pentru ca ma mana ceva in lupta, exista o anumita doza de inconstienta. Dar, imi place ceea ce fac! ”
„Vine din interior si am convingerea ca la un moment dat lucrurile se vor egaliza!”
„Stati linistiti ca toata lumea stie ca Eminescu a lucrat intr-o vreme la „Timpul”, dar nu stie nimeni cine era pe vremea aceea primar in Iasi… ”
𝐑𝐨𝐦𝐞𝐨 𝐑𝐨𝐬𝐢𝐢𝐚𝐧𝐮 – 𝐒𝐜𝐫𝐢𝐢𝐭𝐨𝐫, 𝐂𝐫𝐢𝐭𝐢𝐜 𝐋𝐢𝐭𝐞𝐫𝐚𝐫 & 𝐄𝐝𝐢𝐭𝐨𝐫

Urmareste noutatile despre activitatile Asociatiei BookLand si pe platformele sociale:
Facebook:

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Testimonial Oana Veresezan – Director Scoala Gimnaziala Nr.2 Curtici (jud Arad)

Impreuna Construim Oameni! Renovare/Dotare scoli in mediul rural (Scoala Bobilna – Hunedoara)