in , ,

Sergiu Mihalcea – Este important sa intelegi de ce iti place ce-ti place (2)

„Am terminat niste studii de filosofie. Singura si cea mai clara replica pe care o auzi : Ai pierdut timpul!
Mai tarziu am descoperit ceea ce m-a salvat.
Un profesor de filosofie obisnuieste sa spuna: cand ma intreaba cineva cu ce ma ocup, ii raspund cu inginerie conceptuala! Si dintr-odata li se lumineaza ochii.
Atunci cand filosofia se ocupa cu principiile de baza care consolideaza o gandire normala, sanatoasa, coerenta, in momentul acela mai vii de acasa.
Grecii cand au descris momentul in care fiinta umana e pusa in fata a ceea ce filosofia poate exprima pentru noi folosesc un termen: thaumazein.
Drepturile fundamentale ale omului se pot schimba, stiti cum? Vine o comisie si spune de azi avem toate argumentele ca drepturile omului din Europa nu mai sunt drepturile omului din Africa de Sud. Pentru ca ce definesti? Definesti omul ca cetatean sau omul fiinta umana? E o diferenta intre declaratia universala a drepturilor omului care descrie drepturile fiintei umane si drepturile europene care nu pronunta cuvantul fiinta! Sunt lucruri serioase care la prima vedere plictisesc. Dar societatea se fractureaza pentru ca incercam sa uitam ce e fiinta umana, rationalitatea finite umane. N-ar mai fi aceasta ura indusa de mass media daca am intelege ca toti suntem fiinte umane si cetateni ai diferitelor state! Un conflict militar nu are de ce sa afecteze opinia mea, a unui simplu cetatean roman, fata de opinia unui cetatean al altei tari care e supus tot unei propagande…”
𝐒𝐞𝐫𝐠𝐢𝐮 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐥𝐜𝐞𝐚 – 𝐉𝐮𝐫𝐧𝐚𝐥𝐢𝐬𝐭 𝐢𝐧𝐝𝐞𝐩𝐞𝐧𝐝𝐞𝐧𝐭

Multumim partenerului dulce 𝐇𝐞𝐢𝐝𝐢!

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

N-am lampa lui Aladin

Investitii de timp