in , ,

Testimonial Mariana Spataru – Director Scoala Gimnaziala Clocotici, Lupac (jud Caras Severin)

„Scoala Gimnaziala Clocotici este o scoala din mediul rural, structura a Scolii Gimnaziale Lupac, judetul Caras-Severin. Prescolarii si elevii nostri apartin minoritatii croate, cu pondere de peste 95% in aceasta comunitate. Aceasta minoritate etnica este de peste 7 secole in acest areal, scolile fiind prezente din secolul XVIII, iar amprenta specific culturala a fost permanent mentinuta.
Scoala Gimnaziala Clocotici, unde functioneaza si Gradinita cu Program Normal Clocotici, asigura scolarizarea in limba materna croata si in limba romana, cu studiul limbii materne croate, pe nivelele prescolar, primar si gimnazial. Efectivele nu sunt mari, formatiunile de studiu fiind in regim simultan. Cladirea actuala a scolii nu a suferit interventii majore din 1960, in timp fiind necesare tot mai multe interventii.
Anul 2021, pe langa necazurile pandemice a fost anul in care s-au produs deteriorari, acumulate in timp, si care, in pofida eforturilor autoritatilor locale si judetene, nu puteau fi remediate fara un efort extrabugetar. Astfel, in gradinita si intr-una din salile de clasa, s-a desprins parchetul de pe pardoseala, s-a umflat, iar salile au devenit impracticabile. In acelasi timp, la doua sali de clasa era absolut necesara inlocuirea ferestrelor foarte vechi, din lemn degradat, cu sticla fisurata pe alocuri, fara o izolatie buna.
Se impuneau zugraveli interioare dar si exterioare, iar aleile de acces erau degradate in exterior si doar pamant pe alocuri, in interiorul curtii scolii.
Aveam neaparata nevoie de completarea mobilierului scolar, de multifunctionale, calculatoare etc
In acest context dificil, am inteles ca trebuie sa cautam ajutor din afara, sa ne indreptam catre organizatiile si asociatiile neguvernamentale, care pun suflet si efort pentru procesul educational.
Eram obligati sa rezolvam aceste probleme, pentru elevii nostri, pentru parintii lor, pentru ca rezultatele acestora ne impuneau. In fiecare an, elevii Scolii Gimnaziale Clocotici au obtinut premii la etapele nationale ale olimpiadelor scolare de Limba materna croata, Universul Cunoasterii prin lectura etc, au promovat examenele de Evaluare Nationala cu rezultate peste media nationale, iar absolventii nostri au fost admisi in licee de prestigiu din Banatul Montan.
Am cautat posibile parteneriate si am descoperit ca salvarea poate veni de la Asociatia BookLand, care a ajutat multe scoli aflate in aceeasi situatie, dupa care am aplicat si am sperat.
Aceasta se intampla in februarie 2021 si de atunci am fost permanent in legatura cu oamenii inimosi de la BookLand. Am primit vopsele si materialele pentru zugravit in interior si exterior, pavele pentru trotuare si aleile interioare, ferestre noi, parchet nou, 2 multifunctionale, mobilier scolar, 1 frigider, 2 laptopuri si … totul a inceput sa prinda culoare, sa se contureze o noua scoala.
Totul a fost posibil, in primul rand datorita efortului BookLand, dar si datorita implicarii comunitatii locale, primariei si Consiliului Local Lupac, colectivului nostru si oamenilor inimosi din comunitate care au inteles si s-au implicat, alaturi de firma care a executat lucrarile.
Un mare filosof german a spus candva: cine inchide o scoala deschide o temnita! In antiteza, putem sa spunem: cine renoveaza o scoala cladeste un colt de rai! Asta ati facut dumneavoastra, BookLand, si va multumim!”
𝐌𝐚𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐒𝐩𝐚𝐭𝐚𝐫𝐮 – 𝐃𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫 𝐒𝐜𝐨𝐚𝐥𝐚 𝐆𝐢𝐦𝐧𝐚𝐳𝐢𝐚𝐥𝐚 𝐂𝐥𝐨𝐜𝐨𝐭𝐢𝐜𝐢, 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐬 𝐒𝐞𝐯𝐞𝐫𝐢𝐧

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Soarele din camera obscura

Mistere frumoase