Ce vrei sa fii cand vei fi mare? – aceasta este intrebarea care ni se adreseaza de cand suntem mici. Fireste ca si noi am inceput cu raspunsuri de tipul Vreau sa fiu astronaut!. Ce faci ca sa iti dai seama unde vrei sa mergi la liceu sau la ce facultate vrei sa dai? De unde stii ce ti se potriveste cu adevarat? Niste intrebari mici… care nasc dileme mari. Stii ceva? Exista cativa oameni de succes pe care este imposibil sa nu ii cunosti. Dar oare stii si povestile lor? Fa-te comod in urmatoarele cateva minute, caci se anunta cateva povesti interesante!
1. 𝐏𝐨𝐯𝐞𝐬𝐭𝐞𝐚 𝐞𝐌𝐀𝐆
Radu Apostolescu este fondatorul eMAG, platforma online pe care o cunoastem si o folosim cu totii pentru a cumpara tot felul de lucruri care ne trebuie… mai mult sau mai putin. Radu Apostolescu nu a fost deloc asa cum poate am tinde sa ne imaginam – un IT-st cu gluga pe cap, cu aspect de hacker si cu ani de experienta in construit site-uri. De fapt… Radu nici macar nu avea legatura cu acest domeniu. Fiind student la facultatea de medicina, avea si o alta pasiune, cu care cocheta: calculatoarele. Nu se poate spune despre el decat ca era atras de ceea ce inseamna platformele online, asa ca studia modele de platforme – precum amazon – si ii placea sa gandeasca un fel de a adapta acele platforme pentru tara noastra. Cand a ajuns in anul al III-lea al facultatii de medicina si a inceput practica intr-o clinica, a realizat ca nu acela este locul in care se vede lucrand o viata intreaga. A terminat facultatea, in orice caz, dar a nascut, intre timp, cea mai populara platforma de vanzare online: eMAG. A avut destul curaj, asa incat sa isi transforme pasiunea in ceva maret… si profitabil.
2. 𝐏𝐨𝐯𝐞𝐬𝐭𝐞𝐚 𝐥𝐮𝐢 𝐆𝐞𝐨𝐫𝐠𝐞 𝐄𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮
Pentru unii oameni, vocatia reprezinta un drum foarte usor de gasit – cam la fel de usor si sigur cum gasesti pulsul la incheietura mainii. Faptul ca drumul urmeaza a fi unul greu si anevoios… este abia a doua parte. Acesta este si cazul lui George Enescu. Pasiunea si talentul intr-ale muzicii au iesit la suprafata inca din copilaria sa. Totul a inceput cand George Enescu avea 3 ani si, auzind un taraf cantand, a incercat sa reproduca ceea ce a auzit. Mai apoi, de la varsta de 5 ani stabilise ca urma sa devina compozitor. Tot atunci a realizat si prima sa compozitie, notata astfel: „Pamant romanesc”, opera pentru pian si vioara de George Enescu, compozitor roman, in varsta de cinci ani. Demonstrand ca este inzestrat cu ceva cu totul deosebit, a fost trimis la studii la Viena si la Paris. La 15 ani ajunge sa scrie Poema romana, interpretata in concert public doi ani mai tarziu. Vocatia lui George Enescu a iesit la iveala timpuriu si i-a dat ocazia sa o exploreze si sa o practice toata viata.
Si acum… stiai ca exista trei categorii de perceptii referitor la munca? Sunt oameni care considera munca – un loc de munca si atat, pentru ca principalul lor scop sunt banii. Exista oameni care vor o cariera, deoarece cauta recunoastere sociala si prestigiu. Si mai sunt oamenii cu adevarat impliniti, aceia care au vocatie. Acestia contribuie la un scop maret a carei valoare este clara pentru ei. Care este perceptia ta despre munca? Probabil ca acum te intrebi… unde si cum gasesti vocatia? Secretul e simplu: nu exista niciun secret. Nu exista nicio reteta unica, pe care sa o aplici si sa te trezesti cu vocatia picata din cer, direct la tine in brate. Dar hei! Asta este o veste buna, pentru ca inseamna ca poti face lucrurile in modul tau. Vocatia ta – povestea ta. E nevoie doar sa iti dai seama pe cont propriu si in mod sincer care este lucrul care iti place cel mai mult. Si apoi? Sa fii destul de incapatanat, incat sa nu asculti parerile celor din jur, care te dezorienteaza. Fara curaj si risc asumat, niciunul dintre oamenii despre care ti-am povestit aici nu ar fi reusit sa isi gaseasca drumul corect in viata. Avantajul tau e ca ai voie sa faci si greseli. Da-ti seama cum arata idealul tau si paseste in acea directie. Alegerea liceului sau a facultatii nu reprezinta altceva decat un prim pas inainte spre idealul tau. Tot ce conteaza este ca tu sa te vezi urmand acea cale toata viata.
Citat-motto: 𝑈𝑛𝑑𝑒 𝑠𝑒 𝑠𝑢𝑝𝑟𝑎𝑝𝑢𝑛 𝑡𝑎𝑙𝑒𝑛𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑡𝑎𝑙𝑒 𝑠𝑖 𝑛𝑒𝑣𝑜𝑖𝑙𝑒 𝑙𝑢𝑚𝑖𝑖; 𝑎𝑐𝑜𝑙𝑜 𝑠𝑡𝑎 𝑣𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑎 𝑡𝑎. – 𝐴𝑛𝑜𝑛𝑖𝑚
Voice-over: Zoltan Butuc
Copywriter: Monica Faur
Art Director: Adrian Baldovin
Comments
Loading…