Exercitiul realizat de liceeni ad-hoc in doua redactii, una comerciala, cealalta de interes public, a ajuns la final, iar jurnalista Monica Ghiurco, mentorul BookLand Evolution din luna Iunie’23, iti spune care sunt cu adevarat „cele doua piese grele”, care sunt subiectele care conteaza intr-o discutie serioasa despre stiri si despre valoare. „Jurnalismul nu este simplu”, atrage atentia Monica Ghiurco, confirmand ceea ce probabil stii si tu deja, pentru ca, iata, „cate pareri, cate capete, cate filtre intelectuale asupra a doua-trei randuri, atatea variante de paginatie”.
Esti jurnalist si ai dezvaluit un adevar, vii cu ceva despre care publicul nu stie nimic? Nu ai dubii si esti sigur ca nu ai cum sa dai gres cu o informatie in exclusivitate? Si, mai ales, nu exista riscul ca tu sa cazi in tentatia jumatatilor de adevar? Atunci, clar, ne aflam in fata unui jurnalist credibil, adica unul sincer si curajos in a schimba lucrurile, responsabil cu propria munca si cu propriile decizii.
„E cam grea concurenta cu un jurnalist – fata de cei care fac postari. De ce? Jurnalistul isi cladeste in timp o credibilitate, care nu este un lucru de castigat de pe o zi pe alta. Senzationalul poate sa creeze mai multa vizibilitate, mai multa audienta dar nu asigura si credibilitate… Credibilitatea este o chestiune de acumulare si este atuul principal prin care construim un jurnalist de calitate, avand jurnalisti onesti cu ei si cu profesia lor si care se simt responsabili pentru mesajul pe care il livreaza. Nu putem ignora partea de curaj, e nevoie, presa «cainele de paza al democratiei» trebuie sa sanctioneze orice abatere, asta inseamna foarte mult spirit analitic, atentie indreptata in toate sferele societatii, in special in zona decizionala, acolo privim toti. Orice decizie de acolo ne influenteaza noua viata de zi cu zi si atunci trebuie sa mergem la sursa problemelor pe care le avem si care uneori se gasesc in aceste zone decizionale”- declara Monica Ghiurco.
Cum ramai sincer, autentic? Cum faci sa iti pastrezi linia sobra? Asa cum o persoana publica nu poate pretinde o comunicare buna in absenta a ceva ce nu a facut, nici jurnalistul nu se poate limita la a arata cu degetul sau incrimina lipsa de progres dintr-o zona sau alta. Cauta si gaseste esenta problemelor, apoi comunica in asa fel incat sa ramai sincer si sobru, in linia serioasa a jurnalistului asumat. Si, daca te-ai intrebat vreodata „cum convingi publicul sa doreasca presa de calitate”, ai acum ocazia sa afli un raspuns. Nu este un raspuns bun, ci unul foarte bun!
In final, ca o concluzie, dar si pentru ca o discutie despre „vocatie si nevoia de a face lucruri importante si nu neaparat extrem de bine platite” nu putea fi ocolita, jurnalista Monica Ghiurco te invita sa reflectezi la felul in care gestionezi aceasta balanta.
Suntem mandri de acesti tineri formidabili care isi cauta propriul drum in cariera! Ii multumim pentru inspiratie mentorului nostru, jurnalista Monica Ghiurco, precum si jurnalistului Sergiu Mihalcea pentru moderare! Si ii suntem recunoscatori Bibliotecii Metropolitane – filiala Dimitrie Cantemir pentru gazduire!
Intalnirile BookLand Evolution dau glas intrebarilor si raspunsurilor tale. Avem incredere in potentialul tau, te sustinem in tot ce-ti propui, insa, efortul iti apartine in totalitate. Important e sa vrei. Urmareste-ne sau vino alaturi de noi, caci IMPREUNA INSPIRAM TINERII DIN ROMANIA!

Destinatie: Undeva via Nicaieri

Comments
Loading…