in , ,

15 Tips & Tricks pentru examene

Iata cateva ponturi:
1) 𝐀𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚-𝐭𝐞 𝐜𝐚 𝐚𝐢 𝐥𝐚 𝐭𝐢𝐧𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐞 𝐩𝐢𝐱𝐮𝐫𝐢 𝐥𝐚 𝐟𝐞𝐥, ca sa nu fii nevoit sa ceri pix sau rezerva de stilou prin sala, cand ai ramas fara. S-ar putea sa primesti, dar sa ai surpriza neplacuta ca nuanta pixului primit sa nu fie la fel cu pixul tau, cu care ai scris pe foaie subiectele deja rezolvate.
2) 𝐈𝐚 𝐜𝐮 𝐭𝐢𝐧𝐞 𝐮𝐧 𝐜𝐞𝐚𝐬 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐧𝐚, pentru orice eventualitate. E posibil ca sala de examen sa nu aiba ceas si sa nu iti poti gestiona bine timpul.
3) Stiai ca supraveghetorii din sala de examen nu au nimic a face cu materia la care esti testat? Asadar… daca vreunul dintre ei sta langa tine si urmareste ceea ce scrii, sa nu te lasi intimidat – nu sunt experti in domeniu. Dar daca nu te poti concentra in cazul in care esti privit de aproape, aminteste-ti ca si supraveghetorii sunt tot oameni, carora li te poti adresa cu incredere si curaj.
4) Incearca 𝐬𝐚 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐠𝐢 𝐦𝐚𝐢 𝐝𝐞𝐯𝐫𝐞𝐦𝐞 in sala de examen – iti va fi mult mai bine sa nu trebuiasca sa te imbulzesti pe hol, ca sa poti ajunge sa vezi si tu lista cu repartizarea pe sali. Daca pleci de acasa mai din timp, vei evita agitatia.
5) Fa din timp prietenul tau – 𝐚𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚-𝐭𝐞 𝐜𝐚 𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐜𝐚𝐝𝐫𝐞𝐳𝐢 𝐢𝐧 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥 pe care il ai la dispozitie. Cum sa faci asta? Ei bine… seteaza-ti limite de timp pentru fiecare subiect in parte si incearca sa te incadrezi in ele cat mai bine. Astfel, sfarsitul examenului nu te va astepta cu stres si presiunea ca s-ar putea sa nu apuci sa scrii ceva ce stiai.
6) 𝐎𝐫𝐝𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳𝐚 𝐬𝐮𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐢𝐧 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐝𝐢𝐟𝐢𝐜𝐮𝐥𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐥𝐨𝐫, pe ciorna, si schiteaza-ti acolo informatiile pe care simti ca ai putea sa le uiti, sau pur si simplu iti par mai dificile.
7) 𝐀𝐛𝐮𝐳𝐞𝐚𝐳𝐚 𝐝𝐞 𝐜𝐢𝐨𝐫𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐞 𝐚𝐢. Scrie acolo orice. Deseneaza. Mazgaleste. Fa orice simti nevoia sa faci, orice crezi ca te va ajuta pe mai tarziu. Ciorna e acolo ca sa iti fie cea mai buna prietena, dar sa tii cont de faptul ca nimic de pe ciorna nu se va lua in calcul la corectarea examenului.
8) Uitatul in stanga si in dreapta te incurca mai rau decat te poate ajuta. Nu trebuie sa te intereseze ca unul merge la baie si celalalt e la ultimul subiect, chiar daca tu esti abia la jumatate.
9) Cand simti ca nu mai poti, 𝐢𝐚 𝐨 𝐩𝐚𝐮𝐳𝐚. Momentele in care inchizi ochii, respiri adanc de cateva ori si bei o gura de apa sunt exact ceea ce ai nevoie ca sa poti continua sa te concentrezi.
10) Incercuieste pe subiect – e al tau si il poti insemna asa cum vrei, ca sa iti fie mai usor sa rezolvi cerintele. Subliniaza informatia importanta din textul dat, din ecuatie sau din orice ai tu de rezolvat.
11) Treaba cu 𝐨𝐫𝐢𝐜𝐞-𝐬𝐞-𝐜𝐨𝐧𝐬𝐢𝐝𝐞𝐫𝐚-𝐬𝐞𝐦𝐧 𝐞 𝐮𝐧 𝐦𝐢𝐭. Aminteste-ti ca nu vrea nimeni sa iti dea in cap la examenul asta si sa iti anuleze lucrarea din orice motiv stupid. Asa ca nu iti mai face griji cand ti se pare ca ai facut o litera mai mare, mai stramba si un pic mai sus decat celelalte. Nici cand ai taiat cu o linie ceea ce ai gresit, indiferent cat de mult ai taiat.
12) Cand nu iti amintesti un anumit lucru pe care stii ca l-ai invatat, incearca sa iti imaginezi pagina pe care era scris. E posibil sa reusesti sa iti activezi memoria vizuala si sa iti amintesti ceea ce ai uitat.
13) 𝐌𝐞𝐫𝐠𝐢 𝐥𝐚 𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫. Daca nu esti sigur cum se scrie un anumit cuvant, inlocuieste cuvantul sau explica-l cu alte cuvinte, pentru a nu risca sa pierzi puncte pentru greseli gramaticale sau de exprimare.
14) 𝐃𝐞𝐬𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐜𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞 𝐢𝐧 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐢𝐜𝐢. Daca divizezi cerinta pe care nu o intelegi prea bine in mai multe parti, ai mai multe sanse sa iti formulezi un raspuns logic.
15) 𝐑𝐞𝐜𝐢𝐭𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬𝐢 𝐯𝐞𝐫𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚. Nu conteaza cat de bine ti s-a parut initial ca ai scris. Micile greseli se pot strecura oricand si oriunde, asa ca nu strica sa mai arunci o privire pe rezolvare.
Si in final… e foarte important sa construim impreuna o imagine realista asupra acestui examen-mamut care iti sta in fata. Stim ce simti, caci si noua ni se face pielea de gaina la auzul acestor cuvinte… si ne-am saturat de glumele cu “- Ce crezi ca pica la examen? / – Nu stiu, dar sigur iti pica fata“. Detasandu-ne putin de situatia incomoda in care ne aflam atunci cand suntem in fata unui examen, hai sa ne dam seama de un lucru: toti oamenii au trecut prin asa ceva si n-a murit nimeni dintr-atat.
Citat-motto: 𝑃𝑒 𝑙𝑜𝑐𝑢𝑟𝑖, 𝑓𝑖𝑡𝑖 𝑔𝑎𝑡𝑎… 𝑝𝑖𝑥𝑢𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑖𝑛 𝑎𝑐𝑡𝑖𝑢𝑛𝑒!

Voice-over: Zoltan Butuc
Copywriter: Monica Faur
Art Director: Adrian Baldovin

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply
  1. De multe ori copii sunt foarte stresati si emotionati mai ales la examene de uneori nu reusesc nici sa citeasca cu atentie intrebarile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Asociatia BookLand a inceput renovarea Scolii Gimnaziale Brestovat din judetul Timis

(Super)puterea de a fi TU – episodul 2