in ,

Adolescenta si trendul relatiilor in liceu

Scena I – 𝑙𝑎 𝑡𝑒𝑟𝑎𝑠𝑎.
ADOLESCENTA – Nu ma deranjeaza sa va povestesc de mai multe ori experienta mea cu relatia din liceu. Sincer sa va spun, fetelor, la un moment dat treci peste. Habar n-ai cand ai sarit de la servetele pline de muci si lacrimi pe fata de perna si peste tot… la starea in care sunt eu acum.
PRIETENA 1 – Adica despre care stare vorbesti? Eu te vad destul de bine… si cam atat. Nu o sa mint si nici nu ma abtin – trebuie sa iti spun ca erai mai putin enervanta cand nu ieseai din casa. Aaadica nu imi pare bine ca sufereai. Dar erai ceva mai linistita in perioada aia.
ADOLESCENTA – Sa stii ca atunci cand suferi cum am suferit eu, si singura si tare, esti ca un panda lesinat de canicula din vara. Nu mai ai chef de nimic. Nu e mai logic acum de ce eram sau… in fine… paream mai linistita?
PRIETENA 1 – Ba da, e logic.
ADOLESCENTA – Bun. Si acum ca te-am lamurit la capitolul stari de spirit si asa mai departe, sa ne intoarcem la povestea cu relatia. Cel mai important lucru e ca s-a terminat – tragic, asta-i buba. Eu am fost un caz fericit ca mi-am revenit. Sunt in fata voastra in carne si oase, ma vedeti doar.
PRIETENA 2 – Mai mult oase.
ADOLESCENTA – Ei, haide, stii ca n-am facut niciodata din mancat un sport de performanta.
PRIETENA 2 – Dar ai mancat la greu dezamagiri, asa-i ca-mi dai dreptate?
ADOLESCENTA – Iti dau. Si aici am vrut sa si ajung de la bun inceput. Ma bucur ca voi n-ati avut o experienta asa traumatizanta. Cand vedeam lumea ca Pantera Roz, am descoperit ca nemernicul imi tragea clapa deja de o groaza de timp.
PRIETENA 2 – Tampitul!
ADOLESCENTA – Dar uite partea buna. O sa am grija de voi, ca sa nu treceti prin asa ceva. E ca si cum esti obligat sa iesi in zapada fara haine pe tine. Desi… unii am auzit ca o fac, sa se caleasca.
PRIETENA 1 – Eu zic ca aia-s masochisti.
ADOLESCENTA – Treaba lor! Dar tot cam acelasi lucru e si cand esti intr-o relatie prea repede. La liceu, de exemplu. Ah… de ma-nvatam minte mai devreme…
PRIETENA 2 – Ei… uite ca aici nu sunt de acord cu tine. Nu stiu cum e relatia in liceu. Dar imi imaginez ca daca as fi avut o relatie, m-ar fi ajutat sa ma descarc de toate dramele de la liceu.
ADOLESCENTA – Recunoaste ca aici e vina ta. Tu esti o drama queen. Iar o relatie… nu e doar asa, sa iti descarci tu nervii, intelegi? Uite. Am inteles un lucru si tare bine mi-ar fi mers daca il stiam de mai devreme. Poti sa fii prieten cu cineva si sa te simti inteles. Sa va intalniti destul de des incat sa va cunoasteti bine. Dar nu ca la intalnirile alea cu lumanarele si chestii siropoase. Sa faceti altele. Sa mergeti la alergat.
PRIETENA 1 – Eu inteleg. Dar nu e deloc acelasi lucru. O prietenie si o relatie nu se pot compara in felul asta.
ADOLESCENTA – Nu e acelasi lucru, dar e ideal sa ai cel mai bun prieten si iubitul intr-o singura persoana. Doar ca in liceu… nu prea esti tu atent la d-astea. Vrei o relatie doar asa, ca are toata lumea si sa nu fii tu ultimul ratat care n-are. Iar cand ai intrat in efectul asta de turma… stii ce se intampla?
PRIETENA 2 – Te simti si tu bine?
ADOLESCENTA – Incepi sa iti distragi atentia de la treburile importante pe bune. Teme oricum nu mai faci din generala. Dar ajungi sa ai caiet universal si absente cu duiumul… De acord să ai și viață socială. Dar cu relație în liceu… nu-ți mai arde ție de învățat.

Unele decizii pe care le iei atarna mai greu decat iti imaginezi. Sa ai sau sa nu ai relatie in liceu… e o intrebare la care tu singur trebuie sa iti raspunzi asumat si responsabil. Stii ca felul in care iti gestionezi timpul din perioada liceului se va reflecta in viitorul tau, mai departe? Esti constient de faptul că o relație toxică îți afectează rezultatele? Acum e timpul tău să te pregătești. Asigură-te că ai lângă tine pe cineva care te motivează să fii mai bun și să evoluezi. Trendul relației de distracție trece, dar consecințele rămân – notele mici din BAC, supărările și tensiunile cu părinții, dezamăgirea pe care o creezi prietenilor pe care i-ai cam uitat de când ai iubit sau iubită. Iubitul sau iubita ar trebui să fie prietenul și susținătorul tău numărul 1. Dacă e așa, ai făcut o alegere bună în legătură cu relația ta. Dar dacă nu… e momentul să deschizi ochii și să schimbi macazul cât nu e prea târziu sau prea dureros.

Voice-over: Mihaela Tatu
Text: Monica Faur
Art: Adrian Baldovin

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Dezbatere BookLand Evolution – este sau nu este necesara Monarhia Regatului Unit in viitor

Masa rotunda Legile educatiei – episodul 1