Iti verifici telefonul de 150 de ori pe zi, petreci mai mult de doua ore pe zi pe platformele de socializare si primesti peste 100 mesaje zilnic. Cum poti sa ramai concentrat?!
Sa stii ca si acum 100 de ani oamenii aveau probleme cu concentrarea si productivitatea. Pentru a rezolva aceste probleme, americanul Hugo Gernsback a venit cu o idee… cel putin ciudata – 𝐢𝐳𝐨𝐥𝐚𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥. Acesta era un fel de casca din lemn, care avea scopul de a bloca orice sunet venit din exterior. Izolatorul avea doua gauri in dreptul ochilor pentru ca purtatorul sa poata vedea doar ceea ce avea de facut, iar pentru a respira, casca era conectata printr-un furtun la un tub de oxigen. Din fericire, ideea nu a avut priza la public.
Stii care ar fi corespondentul izolatorului din zilele noastre? Castile antifonice, pe care tot mai multi oameni le folosesc.
Desi mereu au existat distrageri de la ce aveai de facut, cele cu care te confrunti azi au devenit tot mai sofisticate. E greu sa rezisti tentatiei de a verifica telefonul in timp ce inveti sau muncesti. Mai ales cand stii ca si intr-o singura ora se vor strange o multime de notificari pe toate aplicatiile. Iar atunci cand incepi sa verifici ce e nou pe mail, pe Facebook, pe Instagram, pe Whatsapp, pe Tik Tok e posibil sa te trezesti intr-o bula de cateva ore de scrollat necontrolat.
O alta problema cand vorbim de concentrare este multi-taskingul. O expresie cunoscuta spune ca “Multitasking fac doar computerele, si nici acelea foarte bine.” Specialistii in psihologie spun ca atunci cand oamenii incearca sa faca mai multe lucruri deodata, de fapt rezultatul final este ca niciunul nu ajunge sa fie facut la capacitate maxima.
Pentru ca tu sa poti sa dai randament, trebuie sa fii in cea mai buna forma. Si asta o poti face daca:
1. 𝐃𝐨𝐫𝐦𝐢 𝐬𝐮𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭. Daca nu te odihnesti macar 7-8 ore pe noapte, este foarte greu ca a doua zi sa ai un nivel ridicat de energie. Sunt foarte multe lucruri care iti pot afecta negativ somnul. Cel mai comun este folosirea ecranelor inainte de culcare. Lumina de la televizor, tableta sau telefon iti va stimula retina si astfel va fi ingreunata secretia melatoninei – denumita si hormonul somnului.
2. O minte sanatoasa are nevoie de un corp sanatos. De aceea, 𝐝𝐢𝐞𝐭𝐚 𝐬𝐢 𝐬𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥 au un rol important. Asigura-te ca 𝐚𝐥𝐞𝐠𝐢 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐩𝐨𝐫𝐞𝐬𝐜 𝐜𝐨𝐧𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚. Printre cele mai cunoscute sunt mancarurile bogate in fibre, dar si fructele si legumele. De asemenea, creierul tau are nevoie de multe grasimi bune pentru a functiona corect. Si aici ai de ales intre nuci, avocado, ulei de masline si multe altele. Este mai mult decat 𝐫𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝𝐚𝐭 𝐬𝐚 𝐟𝐚𝐜𝐢 𝐦𝐢𝐬𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐢𝐧 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥 𝐳𝐢𝐥𝐞𝐢. De preferat ar fi sa faci chiar dimineata, dupa ce te trezesti, ca sa ai un tonus bun toata ziua.
3. Alte trucuri care sa te ajute: 𝐏𝐫𝐢𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞, 𝐧𝐮 𝐩𝐫𝐢𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚𝐭𝐢! In fiecare zi trebuie sa iti stabilesti o singura prioritate.
4. Dupa ce ai stabilit prioritatea, trebuie sa ai grija sa iti creezi un 𝐬𝐩𝐚𝐭𝐢𝐮 𝐝𝐞 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐭𝐢𝐯 si fara distrageri. Spatiul de lucru sau de invatat ideal este unul calm, cu liniste, ordonat si confortabil.
5. Probabil unul dintre cele mai frecvente sfaturi pentru a te putea concentra mai bine 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐞𝐯𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐭 𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥 𝐚 𝐝𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐠𝐞𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫. Cercetatorul Adam Gazzaley si psihologul Larry Rosen au demonstrat faptul ca atentia are doua componente: abilitatea de a te concentra asupra lucrurilor care conteaza si abilitatea de a le ignora pe cele care nu conteaza.
6. Nu uita 𝐬𝐚 𝐢𝐞𝐢 𝐬𝐢 𝐩𝐚𝐮𝐳𝐞 din cand in cand si sa te recompensezi. Decide care e sarcina pe care vrei sa te concentrezi si apoi pune-ti o alarma la fiecare 20-30 de minute, dar nu mai mult de jumatate de ora. In acest timp, concentreaza-te maxim pe ce ai de facut, iar atunci cand suna alarma, ia o pauza de 5 minute.
7. Ai auzit de 𝐑𝐞𝐠𝐮𝐥𝐚 𝐜𝐮𝐯𝐚𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐜𝐡𝐞𝐢𝐞? Tot ce trebuie sa faci este sa gasesti un cuvant cheie, reprezentativ pentru activitatea pe care o desfasori. De cate ori simti ca iti pierzi concentrarea, repeta insistent in mintea ta acel cuvant cheie, pana cand iti revine.
Concentrarea este o activitate ca oricare alta. Cu cat iti antrenezi mai mult aceasta abilitate, cu atat devii mai bun. Daca reusesti sa intelegi, iti vei dezvolta aceasta abilitate. Lasa-ne un comentariu dupa ce testezi recomandarile de mai sus si spune-ne daca te-a ajutat sau daca ai tu alte trucuri pe care sa ni le recomanzi.
”𝑃𝑢𝑡𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑐𝑒𝑛𝑡𝑟𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑖𝑛 𝑙𝑒𝑔𝑎𝑡𝑢𝑟𝑎 𝑐𝑢 𝑣𝑜𝑖𝑛𝑡𝑎 𝑠𝑖 𝑎𝑢𝑡𝑜𝑑𝑖𝑠𝑐𝑖𝑝𝑙𝑖𝑛𝑎”-
Herbert Harris
Comments
Loading…