in , ,

Radu Paraschivescu – Fii pretentios tu cu tine insuti (2)

„Avand rabdare, avand o sanatate buna si avand placerea cititului, nu doar a muncii, am ajuns unde sunt astazi. Placerea cititului pentru unii pare ceva misterios. Mie mi-a placut de cand eram mic!
Sunt oameni care spun ca nu se poate sa iti placa sa citesti si sa iti placa sa dai cu piciorul in minge. Ba da, se poate! Am vazut o discutie, la un moment dat, intr-un studio francez de televiziune in care amfitrionul discuta cu 3 scriitori ”uriasi”: Umberto Eco, Mario Vargas Llosa, Salman Rushdie. Toti trei au vorbit despre premii literare, despre strategii narative, despre succes, pana cand gazda i-a intrebat ceva legat de fotbal. Cand au auzit de fotbal, toti trei s-au simtit ”curentati”. Au inceput sa se contrazica si sa propuna variante de tehnica a jocului. Prin urmare sunt perfect compatibile fotbalul si literatura. Sportul este expresia fizica a culturii!
Prin urmare cu aceste instrumente: rabdare, tenacitate, harnicie si placerea cititului am inceput calatoria asta pe drumul cartii. E o calatorie care mi-a adus deocamdata aproape 30 de carti scrise, 20 de prezente cu texte in volume colective si 115 traduceri. Numarul lor va creste. Sunt, oare, un sacrificat? Nicidecum! Nu inseamna ca daca esti scriitor, trebuie sa fii mineralizat! Scriitorii respecta si ei harta umana… Doar cand eram eu in scoala, cu 4 vesnicii in urma, in momentul cand se vorbea de o intalnire cu un scriitor, elevul era facut sa creada ca scriitorul e mort si adus imbalsamat sa stea la poza! Scriitorul e om ca toti ceilalti, doar ca stie cuvinte mai multe decat multi altii.
E un drum frumos! L-as recomanda si altora, cata vreme vor sti sa respecte o sugestie: sa nu incercati sa fiti pe placul tuturor! Nu veti putea niciodata. Nimeni n-a fost pe placul tuturor. Shakespeare, Dostoievski, Kant au avut contestatari. Daca ajungeti scriitori si cartea dvs nu e bagata in seama, nu puneti la suflet!
Ajung la autenticitate! Una dintre conditiile performantei este trairea autentica. Autenticitatea e greu de conservat. De ce? In baletul relatiilor umane e nevoie de o doza de diplomatie, de o doza de ipocrizie, de concesii… E vorba de autenticitate profesionala, ceea ce presupune sa-ti faci treaba bine, sa ti-o faci la nivelul maxim al exigentei, dar sa mai intervina ceva in felul tau de a munci: auto-exigenta. Daca vrei sa te placa seful, sa te respecte vecinii, sa te iubeasca mama-soacra, fii pretentios tu cu tine insuti! Trebuie sa fii primul care-si ridica stacheta!”
𝐑𝐚𝐝𝐮 𝐏𝐚𝐫𝐚𝐬𝐜𝐡𝐢𝐯𝐞𝐬𝐜𝐮 – 𝐏𝐫𝐨𝐳𝐚𝐭𝐨𝐫, 𝐣𝐮𝐫𝐧𝐚𝐥𝐢𝐬𝐭 & 𝐭𝐫𝐚𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭𝐨𝐫

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Actualizari pe cont propriu

Conferințele BookLand Evolution se relansează într-un nou format