in , ,

Sergiu Mihalcea – Discurs la Scoala Gimnaziala Nr 150

 

„Falsele valori creeaza oameni falsi, tot asa cum falsele stiri construiesc o falsa realitate. Tot acest fake, neoprit, ne va conduce catre o viata falsa. Fake news, fake values, fake people, fake life… Mi-aduc aminte cum un prieten de varsta voastra mi-a zis foarte indignat si foarte amuzant: ,,Sergiu, ai mei au vrut sa imi cumpere niste adidasi fake, ca erau mai ieftini. Nu pun in picioare adidasi fake sa rada colegii de mine. Vreau originali, chiar daca sunt mai scumpi!” Daca tineti atat de mult la ceea ce purtati in picioare, sunt sigur ca acceptati, sa militam impreuna pentru autenticitate si cand vine vorba de a trai o viata care sa nu fie fake.
De aceea, educatia apara adevarul, in aceeasi masura cum ne conduce spre
prosperitate,daca vom reusi impreuna sa refacem din educatie, forta natiunii noastre, romane, daca vom reusi impreuna sa redam tuturor iubirea de a cunoaste si de a invata. Educatia, singura, invinge falsul si frica, educatia distruge minciuna, educatia precum iubirea adevarata nu vatameaza si nu raneste pe nimeni.
Sa va spun o gluma serioasa care arata lumea de azi! Doi pestisori tineri inotau usurel in
josul unui rau. Pe langa ei trece un ditamai pestele matur care ii saluta astfel: ,,Salut, baieti, cum e apa azi?” Cei doi pestisori saluta si continua sa inoate. La un moment dat, unul il intreaba pe celalalt: ,,Auzi? Tu ai remarcat ce a zis pestele care tocmai ne-a salutat? Ne-a intrebat ,,cum e apa azi” ? Ma tot intreb, oare ce o fi aceea ,,apa”?” Ei bine, despre asta e vorba, traim azi intr-o lume pe care am ajuns sa nu o mai vedem cu adevaratii ochi, sa nu o mai cunoastem, caci ne-am scufundat cu totii in imensul ocean al falsului si al minciunii. Caci mediul social in care am ajuns sa traim este precum o apa murdara care ne otraveste fara sa realizam. Dar Scoala exista tocmai pentru a va arata ce este aceea apa limpede. Scoala exista pentru a ne face sa ne vedem unii pe ceilalti, cu adevaratii ochi, indepartand mizeria care ne orbeste si care pluteste in deriva intre noi.
Ideea principala pe care imi doresc din tot sufletul sa v-o impartasesc azi si la care va invit sa va ganditi si sa meditati, cu colegii, cu profesorii, cu parintii, este aceasta: lumea in care traim azi ne doreste pe toti, simplii consumatori; consumatori de jocuri pe smartphone, de Insta, Facebook si Tik Tok, de filme, de meniuri big, mediu sau dublu; consumatori de detoate. Doar ca o societate puternica, prospera si mai ales care sa traiasca in libertate este formata din cetateni, nu doar din consumatori. Consumatorii nu au neaparat o tara, cetatenii, da! Scoala este cea care educa viitori cetateni. Familia si scoala. A fi cetatean inseamna sa capeti o putere de care vei fi mandru sa o poti avea pe deplin: aceea de a fi responsabil de viata ta, responsabil fata de cel de langa tine, fata de orasul in care traiesti, fata de tara ta. O natiune de cetateni va sti intotdeauna ca binele comun este responsabilitatea fiecaruia dintre noi.
Ma bucur pentru ca am fost invitat sa vorbesc in fata voastra aici, la Scoala 150 din Cotroceni. Aveti sansa de a invata intr-o scoala cu reputatie a Bucurestiului. O scoala care face din autodisciplina unul dintre bunele obiceiuri pe care doreste sa vi le ofere. Autodisciplina va va fi de folos chiar si dupa ce veti finaliza studiile. Va invit ca in viitor sa putem apara invatamantul de stat. Educatia gratuita trebuie sa fie aparata si consolidata in tara noastra! Doar asa mii de alti copii ai Romaniei in viitor pot avea sansa voastra de a primi gratuit darul cunoasterii. Cand veti creste veti realiza ca cat de important este ca ceea ce ai primit in dar, in dar se fie dat mai departe!”
𝐒𝐞𝐫𝐠𝐢𝐮 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐥𝐜𝐞𝐚 – 𝐉𝐮𝐫𝐧𝐚𝐥𝐢𝐬𝐭 𝐢𝐧𝐝𝐞𝐩𝐞𝐧𝐝𝐞𝐧𝐭

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Scoala Tatarastii de Jos (TR)

Testimonial Penelopa Bratescu – Director Scoala Tatarastii de Jos (jud Teleorman)