in ,

Un vis mai vechi al copiilor din Pantelimon a fost indeplinit

Nimic nu-i bucura mai mult pe elevii care invata la Scoala Gimanziala Nr 1 Pantelimon din judetul Constanta decat terenul nou de baschet! Insa, in urma unei investitii de 70.000 euro, Asociatia BookLand, cu ajutorul Partenerilor si al Primariei Pantelimon, le-a oferit mult mai mult: o scoala complet renovata la interior si exterior, dotata cu mobilier modern, cu toalete optimizate, alei pavate si arbusti decorativi plantati chiar de copii!

Inainte

Dupa

Prin programul asociatiei de ”Renovare scoli in mediul rural”, sub motto-ul Impreuna CONSTRUIM oameni, in 2020-2021, 37 de scoli din satele Romaniei au devenit locuri in care deja peste 7.000 de copii merg cu placere sa invete. Iar anul acesta pe lista de renovare au fost adaugate inca 30 scoli (dintre care 15 sunt finalizate, alte 13 se afla in plin santier, iar in decembrie se demareaza ultimele 2) situate in 22 judete! Fara granturi europene, pur si simplu mobilizand sute de companii sa contribuie cu bani, produse sau servicii (prin redirectionarea celor 20% din impozitul pe profit/venit conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994), dar si motivand autoritatile si comunitatea locala sa se implice. Astfel se vede puterea si determinarea mediului privat in a schimba lucrurile in domeniul educatiei, iar asta intr-un timp record si de zeci de ori mai eficient in ceea ce priveste cheltuielile.

Ne bucuram ca in acest an scolar am reusit sa indeplinim un vis al intregii comunitati si anume renovarea scolii vechi si realizarea terenului de baschet, teren care era plin de gropi iar elevii il ocoleau in zilele ploioase de vara si pe care isi faceau derdelus in zilele geroase de iarna! Cred ca le va fi dor de locul preferat de joaca din timpul iernii, dar suntem mandri ca datorita eforturilor comune dintre conducerea scolii, Asociatia BookLand, Primaria si Consiliul Local, un vis a devenit realitate!” – Georgiana Dedu, Director Scoala Gimnaziala Nr 1 Pantelimon

Exteriorul scolii era degradat, placile de pe soclu erau sparte sau lipsa, peretii cladirii – atat la exterior, cat si la interior – necesitau reparatii si zugraveli urgente, iar tavanul scolii purta urmele infiltratiilor de apa anterioare. Am inceput santierul cu constructia terenului de baschet. In timp ce se pregatea platforma de beton, am gasit si o solutie ingenioasa de a colecta apa de ploaie prin burlane pentru a impiedica scurgerea apei de pe acoperis pe gazonul sintetic al terenului, caci l-ar fi deteriorat in timp. Apoi am trecut la reparatii si zugraveli. Cele doua toalete au fost optimizate cu usi despartitoare si placi faianta. Iar tavanul casetat a fost inlocuit sau completat unde trebuia. In curte s-au montat pavele si borduri si au fost plantati arbusti decorativi!Madalina Mocanu, Director Marketing & Comunicare Asociatia BookLand

Inainte

Dupa

Transformarea Scolii Gimnaziale Pantelimon a fost posibila in principal datorita Primariei Pantelimon care a contribuit la renovarea acestei scoli prin acoperirea integrala a costurilor de manopera renovare scoala & constructie “fundatie” teren sport! Autoritatii locale i s-au alaturat companii care cred in tineri si intr-o Romanie mai buna prin educatie: Decathlon Romania, SolExpert Group, Elis Pavaje, Leroy Merlin, MaxBet, Pepiniera „Gradina Verde”, Sipex Company, Masterplast si Atip Design. Asociatia BookLand le multumeste si partenerilor loiali care sustin neconditionat acest demers educational: Unicredit Consumer Financing, Titan Machinery Romania, Turbomecanica, Arkema, Profi, Viva Credit, Rehau, Asevi.

In Romania secolului 21, elevii din mediul rural sunt condamnati sa invete in spatii insalubre care, de cele mai multe ori, le pun sanatatea sau chiar viata in pericol atat lor, cat si profesorilor. Iar acolo unde autoritatile nu pot sau nu vor sa faca ceva in acest sens, norocul vine din partea Asociatiei BookLand care militeaza pentru dreptul la educatie al copiilor renovandu-le scolile. In 2023, asociatia planuieste sa renoveze scoli situate in ultimele 8 judete ramase „neacoperite”: Alba, Bihor, Covasna, Dambovita, Harghita, Satu Mare, Salaj si Timis. Si pentru ca BookLand isi doreste sa vina cu un pachet complet de servicii educationale (inclusiv metoda de predare si continut), incepand de anul viitor se va concentra si pe constructia primului Campus Preuniversitar Profesional Dual din mediul rural cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal. Va asigura inclusiv profesorii care vor preda dupa o curricula comparabila cu cea occidentala. O scoala 100% moderna (cu cantina, biblioteca, laboratoare, ateliere de lucru, sala spectacole, facilitati sportive, spatii relaxare, livada, dar si solar in care vor fi crescute propriile legume) pusa GRATUIT la dispozitia copiilor din satele si comunele Romaniei, asigurandu-le la final un loc de munca in cadrul companiilor cu care se vor derula programe de invatamant profesional dual.

Inainte

Dupa

Toti cei care le impartasesc viziunea se pot alatura demersului Asociatiei BookLand donand 2 euro lunar printr-un SMS cu cuvantul CONSTRUIM la 8845 sau achizitionand Soricelul BookLand.

De 12 ani BookLand contribuie la sublinierea importantei educatiei & dezvoltarii personale prin intalnirile BookLand Evolution care faciliteaza tinerilor discutii inspirationale cu mentori cu valori demne de urmat, prin Taberele Coolturale BookLand care ofera tinerilor un mix echilibrat de activitati educationale & distractie in mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor – initiativa care acorda copiilor defavorizati din mediul rural o sansa reala la o educatie de calitate! Adio igrasie si mucegai, bancute rupte, usi/geamuri/pardoseli deteriorate, acoperisuri si tavane prin care ploua, curti pline de noroi, sobe in salile de clasa si WC in spatele scolii! Cu ajutorul companiilor care s-au mobilizat contribuind cu bani, produse sau servicii, BookLand a reusit in ultimii 3 ani sa aduca schimbarea in 67 scoli.

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Elevilor din Ungra li s-a reconfirmat cea mai importanta lectie: rural nu inseamna inferior urbanului

Making-of “Ani de liceu 2022” in viziunea BookLand