in ,

Valoarea jurnalisMului = Valoarea jurnalisTului – episodul 1 – mentor Monica Ghiurco

Ziare putine si un singur canal de televiziune. Asta se intampla in urma cu trei decenii, cand Romania era cufundata in tacere. Despre ce s-a schimbat de atunci si pana astazi aflam de la jurnalista 𝐌𝐨𝐧𝐢𝐜𝐚 𝐆𝐡𝐢𝐮𝐫𝐜𝐨, 𝐦𝐞𝐧𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐁𝐨𝐨𝐤𝐋𝐚𝐧𝐝 𝐄𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐝𝐢𝐧 𝐥𝐮𝐧𝐚 𝐈𝐮𝐧𝐢𝐞’𝟐𝟑. „Jurnalismul traverseaza o perioada foarte critica din care va trebui sa iasa mult imbunatatit”.
Intre timp, concurenta a luat cu asalt televiziunea. ”Puterea imaginii” a ramas, dar e disputata astazi de un mediu multiplicat informational, iar cand din tort mai ramane doar o felie, asta inseamna o cota de audienta fragila, adica declin. Este o radiografie transanta, care pune punctul pe „i”, intr-o discutie onesta care te invita si pe tine sa reflectezi atat la valoarea jurnalismului, cat si a jurnalistului.
”Cum iti dai seama de diferenta dintre un jurnalist care scrie din pasiune si unul care a studiat domeniul? (…) Sunt subiectiva pentru ca eu nu sunt absolvent al vreunei facultati de jurnalism. Am terminat Stiinte economice. Era un context aparte. Scolile de jurnalism nu existau. Am invatat jurnalism facandu-l. A contat determinarea (…). Realitatea avea o dinamica mare. Ca si in profesia de dascal, cautam oameni cu vocatie!” – declara 𝐌𝐨𝐧𝐢𝐜𝐚 𝐆𝐡𝐢𝐮𝐫𝐜𝐨.
Poate crezi ca ai talent? Descopera atunci cum iti dai seama daca merita sa faci ceva cu pasiunea ta. Bine ar fi sa stii, de asemenea, daca ”treci sticla”, pentru ca ”telespectatorul nu se lasa pacalit”. Si, intr-o societate marcata de discriminari, invata ce limite trebuie sa pui, caci nici cariera de jurnalist nu este scutita de aceste dificultati “in ton cu vremurile”.
Tentatia generalizarilor subiective nu ocoleste generatia tanara. Te simti indreptatit sa ripostezi cand auzi spunandu-se despre tine ca esti ”fragil, sensibil si menajat”? Reactiile emotionale sociale pot provoca suferinta prin manipulari si provocari de tot felul, iar orientarea catre asemenea modele de atitudine e tot mai frecventa. Crezi ca poti face fata? Pentru ca va trebui sa intelegi bine valorile existente din societate daca si tu crezi in misiunea jurnalistului de a contribui la o buna functionare a acesteia.
Suntem mandri de acesti tineri formidabili care isi cauta propriul drum in cariera! Ii multumim pentru inspiratie mentorului nostru, 𝐣𝐮𝐫𝐧𝐚𝐥𝐢𝐬𝐭𝐚 𝐌𝐨𝐧𝐢𝐜𝐚 𝐆𝐡𝐢𝐮𝐫𝐜𝐨, precum si jurnalistului 𝐒𝐞𝐫𝐠𝐢𝐮 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐥𝐜𝐞𝐚 pentru moderare! Si ii suntem recunoscatori 𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐢𝐢 𝐌𝐞𝐭𝐫𝐨𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐚𝐧𝐞 – 𝐟𝐢𝐥𝐢𝐚𝐥𝐚 𝐃𝐢𝐦𝐢𝐭𝐫𝐢𝐞 𝐂𝐚𝐧𝐭𝐞𝐦𝐢𝐫 pentru gazduire!
Intalnirile BookLand Evolution dau glas intrebarilor si raspunsurilor tale. Avem incredere in potentialul tau, te sustinem in tot ce-ti propui, insa, efortul iti apartine in totalitate. Important e sa vrei. Urmareste-ne sau vino alaturi de noi, caci IMPREUNA INSPIRAM TINERII DIN ROMANIA!

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

(Super)puterea de a fi TU – episodul 4 – invitat Adrian Paduraru

Grigore Lese la Scoala Basesti (MM)