in ,

Cine sunt eu, adolescentul?

SCENA I โ€“ ๐‘™๐‘Ž ๐‘๐‘ ๐‘–โ„Ž๐‘œ๐‘™๐‘œ๐‘”, ๐‘–๐‘› ๐‘๐‘Ž๐‘๐‘–๐‘›๐‘’๐‘ก
ADOLESCENTUL โ€“ Stiu despre mine, pana acum, ca m-am nascut si ca… traiesc. Stiu cum arat, stiu cum ma simt, stiu cum se aude vocea mea. Si cam atat. Cine sunt eu, de fapt? Spuneti-mi, va rog… fiindca Google nu stie sa-mi raspunda la aceasta intrebare.
PSIHOLOAGA (๐‘›๐‘ข ๐‘Ž ๐‘“๐‘œ๐‘ ๐‘ก ๐‘Ž๐‘ก๐‘’๐‘›๐‘ก๐‘Ž ๐‘™๐‘Ž ๐‘๐‘’ ๐‘– ๐‘ -๐‘Ž ๐‘ ๐‘๐‘ข๐‘ ) โ€“ Ahaaaa… stii ce? Ai depasit cu 35 de secunde limita sedintei tale de consiliere si ar cam trebui sa pleci acum. Ti-as fi raspuns la intrebarea ta despre… aaa… da, intrebarea pe care ai pus-o. Dar vezi tu… nu mai e timp, da… ce pacat! Fara suparare, dar mai am si alti psiho… pardon! pacienti de tratat… asa ca tine.
ADOLESCENTUL โ€“ Scuzati… dar cum ramane cu tema? Nu mi-ati spus ce sa exersez pana data viitoare… (๐‘ ๐‘’ ๐‘”๐‘Ž๐‘›๐‘‘๐‘’๐‘ ๐‘ก๐‘’) …psiho… psi…ho… ce voia sa zica?
PSIHOLOAGAโ€“ Exerseaza.. cum sa te grabesti un pic mai repede si…
ADOLESCENTUL โ€“ Doamna psiholog, dar asta nu ma ajuta sa ma simt mai bine! (๐‘ก๐‘œ๐‘ก ๐‘๐‘ก ๐‘ ๐‘–๐‘›๐‘’) …psi..ho…
PSIHOLOAGA – Raspunsuri! Fa o cercetare si culege-ti raspunsuri la intrebarea ta.

SCENA II โ€“ ๐‘™๐‘Ž ๐‘ ๐‘๐‘œ๐‘Ž๐‘™๐‘Ž
ADOLESCENTUL (๐‘‘๐‘ข๐‘๐‘Ž ๐‘๐‘’ ๐‘Ž ๐‘š๐‘Ž๐‘– ๐‘’๐‘ฅ๐‘๐‘™๐‘–๐‘๐‘Ž๐‘ก ๐‘œ ๐‘‘๐‘Ž๐‘ก๐‘Ž ๐‘Ž๐‘๐‘’๐‘™๐‘Ž๐‘ ๐‘– ๐‘™๐‘ข๐‘๐‘Ÿ๐‘ข) โ€“ Nu, doamna profesoara. Nu stiu cum se rezolva ecuatia asta. Trebuie sa ma intelegeti… matematica nu e tocmai punctul meu forte…
PROFESOARA โ€“ Nu e punctul tau forte… dar care e? Stai sa iti zic eu care-i punctul tau forte: nimic! Nu esti bun de nimic! Si tot asta si esti: un NIMIC! Ecuatiiโ€ฆ nu! Matriceโ€ฆ nu! Legi de compozitieโ€ฆ nu!
ADOLESCENTUL (pentru el) โ€“ Psi.. hoโ€ฆ nimicโ€ฆ
COLEG 1 โ€“ Haa, prostule!
COLEG(A) 2 (๐‘Ÿ๐‘Ž๐‘‘๐‘’) โ€“ Esti un ciudat! Toata lumea stie sa faca ecuatiiโ€ฆ mai putin tu!
ADOLESCENTUL (๐‘ฃ๐‘œ๐‘Ÿ๐‘๐‘’๐‘ ๐‘ก๐‘’ ๐‘ก๐‘œ๐‘ก ๐‘๐‘’๐‘›๐‘ก๐‘Ÿ๐‘ข ๐‘ ๐‘–๐‘›๐‘’) โ€“ Sunt un psihoโ€ฆ prostโ€ฆ ciudatโ€ฆ asa mi-au zisโ€ฆ Asta sunt eu, de fapt? Credeam ca suntโ€ฆ un pic mai mult decat atatโ€ฆ Macarโ€ฆ primesc raspunsuri la intrebarea mea. Toti au cate un raspuns pentru mine.

SCENA III โ€“ ๐‘Ž๐‘๐‘Ž๐‘ ๐‘Ž
MAMA (๐‘๐‘™๐‘Ž๐‘›๐‘‘, ๐‘›๐‘’๐‘‘๐‘ข๐‘š๐‘’๐‘Ÿ๐‘–๐‘ก๐‘Ž) โ€“ Ce-i cu tine azi, copilul meu? De ce esti asa tacut?
ADOLESCENTUL (๐‘–๐‘š๐‘๐‘ข๐‘“๐‘›๐‘Ž๐‘ก) โ€“ N-am nimic. A fost doar… aa… o zi proasta.
MAMA โ€“ Orice ar fi fost, esti prea destept ca sa ramai in starea asta asa mult timp.
ADOLESCENTUL (๐‘๐‘ข ๐‘”๐‘™๐‘Ž๐‘  ๐‘ก๐‘Ž๐‘Ÿ๐‘’, ๐‘Ž๐‘๐‘Ÿ๐‘œ๐‘Ž๐‘๐‘’ ๐‘ก๐‘–๐‘๐‘Ž๐‘›๐‘‘) โ€“ Destept?! Mama… deja am gasit raspunsurile la intrebarea mea. Sunt un psiho… un psiho… nimic! Un prost, ciudat.. o aschie… (๐‘š๐‘Ž๐‘– ๐‘–๐‘›๐‘๐‘’๐‘ก) Sunt o rusine!
MAMA (๐‘ข๐‘–๐‘š๐‘–๐‘ก๐‘Ž) โ€“ Vai de mine, dragule… dar cine te-a mintit? Sa nu mai spui asa ceva despre tine niciodata!
ADOLESCENTUL โ€“ Tu nu intelegi! Eu asta sunt… asa spun… TOTI!
MAMA โ€“ Nu stiu cine sunt acesti toti, dar hai sa te intreb ceva. Toti te stiu. Dar te cunoaste vreunul dintre ei? Ce a facut pentru tine vreunul din acesti toti? Au ei vreo contributie sau vreun merit pentru ceea ce esti? Le datorezi ceva? Raspunsul e NU. Si atunci… ce anume face parerea lor importanta pentru tine? Ce drept au ei sa iti spuna CINE esti TU? Eu te cunosc cel mai bine. Si iti spun eu CINE esti TU.
ADOLESCENTUL โ€“ Un nou raspuns la intrebarea mea?
MAMA โ€“ Da! Singurul raspuns valabil. Esti un copil valoros, cu personalitate deosebita. In inima ta incap toate oceanele, iar mainile tale culeg fapte bune de peste tot. Esti talentat. Iar talentul si desteptaciunea ta nu inseamna sa te pricepi la toate. Tu esti deja cel mai bun in ceea ce faci! Ai un chip luminos si frumos, chiar si cand iti mai apar cosuri. Nu trebuie sa tragi de fiare ca sa atragi atentia. Tu definesti deja sarmul… si normalitatea. Esti unic. Si nu e treaba ta sa demonstrezi asta nimanui. Imi promiti sa tii minte?
ADOLESCENTUL โ€“ Sunt… unic! Asta sunt eu… de fapt. Si acesta e unicul raspuns pe care il voi pastra intiparit in minte si in suflet, ca sa nu ma mai clatine vorbele nimanui!

Cat e viata de lunga, mereu si peste tot se vor gasi oameni care sa isi dea cu parerea despre tine. Vei auzi multe minciuni repetate, toate la adresa ta. Atunci e important sa iti amintesti ca nimeni nu are dreptul sa te defineasca dupa propria opinie. Si daca totusi cineva o face, ai datoria sa nu crezi ceea ce ti se spune. Daca vrei sa afli adevarul despre tine, intreaba pe cineva care te cunoaste cu adevarat. Acela e singurul raspuns valid si valabil, care ar trebui sa te ajute sa intelegi ceea ce esti cu adevarat. Nu trebuie sa fii bun la toate. Esti tu โ€“ iar asta e ceea ce te face unic.

Voice-over: Mihaela Tatu
Text: Monica Faur

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Doar pentru ca existi

Tot ce conteaza